Autor Wątek: Barendy i kaseta 36  (Przeczytany 2433 razy)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Barendy i kaseta 36
« dnia: Lutego 15, 2015, 04:56:50 pm »
Chciałbym mieć cokolwiek obsługujące kasetę 11-36. Ze względu na mój fanatyzm (u-bar) manetki to obowiązkowo bar-endy. SL BS-78 pięknie zachęca swoją czernią do posługiwania się :)

Nowa technologia obowiazkowa, wszystko SLX już kupione i założone.. Niestety zderzenie z nowymi technologiami mi nie wyszło: barendy i DynaSys nie działają ze sobą (mogę "skakać" jedynie po połowie kasety!). Poszperałem na sieci.. i okazało się że Shimano "ukradło" uciąg od SRAM, wobec czego zestawu nie da się pożenić.

Więc pytania:
- czy jakaś przerzutka Shimanowska ("SIS") jest w stanie obsłużyć kasetę 36 (np. jakieś starsze XT/XTR?)
albo
- czy SRAM robi jakieś bar-endy obsługujące uciąg 1:1?

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
Odp: Barendy i kaseta 36
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 15, 2015, 06:09:12 pm »
Bar-endy  Sram TT 900 mają uciąg 1:1.
Na ebayu widziałem po 105 zielonych - http://www.ebay.com/itm/like/181657815902

« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2015, 06:10:45 pm wysłana przez live_evil »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Odp: Barendy i kaseta 36
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 21, 2015, 08:09:39 pm »
Siedzę i grzebie po necie..
Koszt barendów od SRAM jest trochę "przejmujący" (a ktoś mi sprzed nosa sprzątnął manetki, które akuratnie były na allegro.. bo się zastanawiałem 15minut czy 180 to dużo czy nie..). Odpowiedź na "Czy 400 to dużo" zdecydowanie znam..

Okazuje się, że problemem z tylnymi przerzutkami nie jest "Shadow" tylko "DynaSys". Shadow to tylko inny kształt (cała przerzutka bardziej wpuszczona pod hak). Dopiero DynaSys to znany ze SRAM uciąg linki 1:1.

Jakby ktoś miał podobny problem do mnie (36T.. 9/10sp nie gra roli), to polecam jedną z przerzutek: SLX RD-M662, XT RD-M772 lub XTR RD-M972. Na allegro ludzie piszą głupoty, że mają DynaSys, ale mieć nie powinny.

Jeszcze pytanie. Shadow ma "ciut" inną konstrukcję do przykręcania do haka. Taki pin i "wgniotek". Nie trybią z hakiem (bo "oparcie" dla śrubki B jest wcięte/zagłębione). Czy sposób przykręcenia przerzutki do haka ma jakieś znaczenie? Jak to należałoby przykręcić?