Autor Wątek: Kłopot z przednim kołem 20''  (Przeczytany 21465 razy)

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
Kłopot z przednim kołem 20''
« dnia: Marca 05, 2009, 08:56:52 pm »
Napisał: Leon2Leon
2004-01-10 00:24:24
------------------
    Mam pewien problem, kłopot polega na skompletowania elementów do zaplecenia przedniego koła do poziomki.

Łatwe do kupienia są zwykłe obręcze aluminiowe 28 otworowe ale nijak nie można do nich dobrać sensownej piasty ? albo same badziewia z kwadratowymi kulkami albo Shimano minimum Ultegra za 200 zł.

Na pytanie o obręcz 36 otworową (aluminiową bo stalowe to można do składaka założyć) sprzedawcy w sklepach przebąkują, że może będą ale proszą żebym pytał w sezonie... szkoda w piastach z tą ilością otworów można wręcz przebierać.

Można oczywiście kupić koła do BMX-a ale po pierwsze za szeroka ośka (14 mm), za duża (trochę mało szosowa) szerokość obręczy, no i ta ilość szprych

Czy ktoś z szanownych "poziomowców" mógłby mi pomóc w tej materii? Poratować dobrą obręczą 36 otw. lub dobrą piastą 28 otw. w rozsądnych cenach. A może ktoś wie, gdzie w Polsce można się w powyższe komponenty zaopatrzyć? Może jakieś kompletne koła?

pozdrawiam serdecznie

leon2leon(maupa)wp.pl
leon(maupa)nar.pl

*(maupa) = @

Arkadiusz Wojciechowski
AIM: leonarek

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
Odp: Kłopot z przednim kołem 20''
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 05, 2009, 08:58:09 pm »
Napisał: RYDZU
2004-01-11 18:31:47
--------------------
A nie próbowałeś zapleść koła na piaście 36 otworów z obręczą 28 otworów?
Ja tak zrobiłem z kołami do jednego z moich rowerów. Jak masz odrobinę wprawy w pleceniu kółek to ci to wyjdzie bez problemu. Pomijasz sobie symetrycznie po 4 dziurki w piaście z każdej strony i po kłopocie.

-----------------
Wojtek Rydzewski

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 05, 2009, 08:58:46 pm »
2004-01-11 18:32:56
------------------
Ja tak zrobiłem z kołami do jednego z moich rowerów. Jak masz odrobinę wprawy w pleceniu kółek to ci to wyjdzie bez problemu. Pomijasz sobie symetrycznie po 4 dziurki w piaście z każdej strony i po kłopocie.

----------------------
Wojtek Rydzewski

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 05, 2009, 08:59:26 pm »
2004-01-11 18:33:59
------------------

------------------
Wojtek Rydzewski

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 05, 2009, 09:00:08 pm »
2004-01-12 13:33:54
-------------------
Odnośnie plecenia koła z piasty 36 i obręczy 28 to owszem, posiłkując się dodatkowo tym adresem http://www.terminalvelocity.demon.co.uk/WheelBuild/ próbowałem na papierze, wymyśleć kilka zaplotów, ale poza radialnym nic sensownego i ładnego mi nie wychodziło. Poza tym pomijanie 4 dziurek to trochę mało symetryczne jest bo z każdej strony koła masz 4 szprychy, pusta, 3 szprychy, pusta, 4 szprychy, pusta, 3 szprychy i pusta.

Ja na razie poszukuję rozwiązania najbardziej eleganckiego. Okazuje się, że producenci obręczy mają w swojej ofercie co najmniej kilka modeli 20 calowych o ilości otworów 28, 32, 36, 48. Jest na prawdę w czym wybierać - Alexrims http://www.alexrims.com/oe/R390.htm , Rigida http://www.rigida.com/eng/produits/bmx/x_plorer.html i http://www.rigida.com/eng/produits/mtb_double/x_plorer.html czy choćby po sąsiedzku Remerx http://www.remerx.cz/2004/Mtb_trekking_en.htm. Ba, można nawet dobrać pary kół, przód 20'', tył 26'' lub 28'' z tego samego modelu obręczy! No pełen wypas!

Jest tylko jeden kłopot - gdzie to do licha kupić? W naszym dziwnym kraju sprzedaje się 98% górali i 1,99% szosówek i w odpowiednich proporcjach komponenty do nich. Ten 0,01% to rowery inne, ale kto by się tym przejmował . Podobny problem jest z oponami - można kupić tylko te do składaka lub do BMX-a. Wąskich szosówek na 20'' właściwie nie uświadczysz choć produkuje się ich bez liku. Chyba pojadę na wycieczkę do Czech .

Na pocieszenie sobie i innym dodam, że istnieją jeszcze małe warsztaty i tam można dostać obręcze 20'' / 36 otw. Co prawda zwykłe, jednościenne ale zawsze. Właśnie jadę do jednego z nich - zobaczę co uda mi się znaleść.

A porządne koła i tak sobie zmontuję - znalezienie odpowiednich obręczy i opon to - mam nadzieję - tylko kwestia czasu

pozdrawiam serdecznie
--------------------
Arkadiusz Wojciechowski

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 05, 2009, 09:01:06 pm »
Napisał: ~poziomek
2004-01-12 16:21:53
----------------------
    moj przedmowca powiedzial ze sa problemy z oponami!!
ja przy swoich poziomkach mam zalozone opony lyse "SLICKI" firmy "ANACONDA" (kola mam 20') swietnie sie na nich jezdzi(ale po asfalcie) w terenie to sa nie do ujechania!! ale polecam!! pozdrawiam!!

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 05, 2009, 09:01:41 pm »
2004-01-16 00:02:27
----------------------
1. Jeśli chodzi o koło 20'' na 36 szprych to problem już rozwiązany. W warsztacie nieopodal mojego domu znalazłem odpowiednią obręcz. Co prawda nie jakąś wypasioną ale zwykłego jednokomorowego Remerxa. Pan Józio (warsztat przy ul. Prusa we WRO, wszystkim polecam) zaplótł koło więcej niż profesjonalnie, wyszukał dla mnie super szprychy DT (kosztowały ponad 50 zł). W połączeniu z piastą LX (nieużywana z katalogu 98') za którą zapłaciłem 40 zł wyszło świetne koło, cholernie sztywne i na oko nie do zajeżdzenia, a dobra piasta sprawia, że kręci się samo Może trochę nietanio bo 130 zł za takie małe kółeczko to wydaje się sporo, ale myślę, że spokojniuśko zrobię na nim 15000 km jeśli nie więcej.

2. Do Poziomka - bardzo dobre są opony Kenda Kwest (świetna relacja ceny do jakości) dostępne we wszystkich chyba rozmiarach (16-28''). Kolega jeździł na takiej oponie (tył 26/1.5 za 25 zł) cały sezon i nic nie można im zarzucić. Na 20'' obręcze produkowane są Kendy bardzo wąskie, nawet rozmiar 20x1 1/8 i 20x1.25. Super sprawa na szosę tylko jeszcze nie wiem gdzie to można kupić w PRL-u. Wysłałem e-maila do przedstawiciela Kendy na Polskę, ale oczywiście odpowiedzi nie dostałem żadnej. Bo i po co?

Teraz z innej beczki. Pozwól, że zadam Ci pytanie; A kto jeździ poziomką w terenie? Tzn. nawet da się tylko po co? W trudnych warunkach oprócz dobrych opon potrzebny jest przecież balans ciałem, a to na rowerze poziomym strasznie trudno. O poderwaniu kierownicy przed jakimś kamieniem czy korzeniem nawet nie wspomnę . Chyba lepiej mieć do takiej zabawy rower XC ? przyjemność znacznie większa. Oczywiście są ludzie, którzy poziomką jeżdzą "off the beaten paths" ale tak naprawdę są to nadal drogi w miarę utwardzone oraz równe mimo, że szutrowe. Po prostu nie przejmuj się, że Twoje slicki słabo radzą sobie w błotku. To normalne dosyć

Jeśli jednak chcesz pojeździć poziomką poza asfaltem (w umiarkowanych warunkach oczywiście) nadal jednak zachowując szosowy charakter swojego rumaka to polecam Ci oponę o bieżniku podobnym do Kendy Kross Plus http://www.kendausa.com/bicycle/comfort.cfm?p=0305 Ta akurat opona występuje jedynie w rozmiarze 26'', ale chodzi mi o kształt bieżnika, środkiem slick, bokami XC. Mam bardzo podobne w swoim PREZESIE i muszę powiedzieć, że spisują się świetnie, na asfalcie nie stawiają wielkiego oporu, a da się na nich zrobić skrót lasem czy łąką i nie trzeba zawracać nawet jeśli mimo zapewnień mapy skończy się asfalt (co już mi się niejeden raz zdarzyło).

Bajdełej PREZES to rower turystyczny na kołach 28'', który został tak nazwany od pozycji jaką zajmowałem za kierownicą . Po prostu kompletne przeciwieństwo POZIOMKI, którą ujeżdżał kolega. W tym roku PREZES przechodzi na emeryturę i będzie pomykał tylko po mieście.

pozdrawiam wszystkich serdecznie

PS
O swoich przebojach w zdobywaniu opon 20'' też oczywiście napiszę.
Dziękuję za pomoc Markowi Burkowi, który wysłał mi parę rad na priva. Tylk o te ceny

---------------------
Arkadiusz Wojciechowski