Napisał: Leon2Leon
2004-01-16 00:02:27
----------------------
1. Jeśli chodzi o koło 20'' na 36 szprych to problem już rozwiązany. W warsztacie nieopodal mojego domu znalazłem odpowiednią obręcz. Co prawda nie jakąś wypasioną ale zwykłego jednokomorowego Remerxa. Pan Józio (warsztat przy ul. Prusa we WRO, wszystkim polecam) zaplótł koło więcej niż profesjonalnie, wyszukał dla mnie super szprychy DT (kosztowały ponad 50 zł). W połączeniu z piastą LX (nieużywana z katalogu 98') za którą zapłaciłem 40 zł wyszło świetne koło, cholernie sztywne i na oko nie do zajeżdzenia, a dobra piasta sprawia, że kręci się samo Może trochę nietanio bo 130 zł za takie małe kółeczko to wydaje się sporo, ale myślę, że spokojniuśko zrobię na nim 15000 km jeśli nie więcej.
2. Do Poziomka - bardzo dobre są opony Kenda Kwest (świetna relacja ceny do jakości) dostępne we wszystkich chyba rozmiarach (16-28''). Kolega jeździł na takiej oponie (tył 26/1.5 za 25 zł) cały sezon i nic nie można im zarzucić. Na 20'' obręcze produkowane są Kendy bardzo wąskie, nawet rozmiar 20x1 1/8 i 20x1.25. Super sprawa na szosę tylko jeszcze nie wiem gdzie to można kupić w PRL-u. Wysłałem e-maila do przedstawiciela Kendy na Polskę, ale oczywiście odpowiedzi nie dostałem żadnej. Bo i po co?
Teraz z innej beczki. Pozwól, że zadam Ci pytanie; A kto jeździ poziomką w terenie? Tzn. nawet da się tylko po co? W trudnych warunkach oprócz dobrych opon potrzebny jest przecież balans ciałem, a to na rowerze poziomym strasznie trudno. O poderwaniu kierownicy przed jakimś kamieniem czy korzeniem nawet nie wspomnę . Chyba lepiej mieć do takiej zabawy rower XC ? przyjemność znacznie większa. Oczywiście są ludzie, którzy poziomką jeżdzą "off the beaten paths" ale tak naprawdę są to nadal drogi w miarę utwardzone oraz równe mimo, że szutrowe. Po prostu nie przejmuj się, że Twoje slicki słabo radzą sobie w błotku. To normalne dosyć
Jeśli jednak chcesz pojeździć poziomką poza asfaltem (w umiarkowanych warunkach oczywiście) nadal jednak zachowując szosowy charakter swojego rumaka to polecam Ci oponę o bieżniku podobnym do Kendy Kross Plus
http://www.kendausa.com/bicycle/comfort.cfm?p=0305 Ta akurat opona występuje jedynie w rozmiarze 26'', ale chodzi mi o kształt bieżnika, środkiem slick, bokami XC. Mam bardzo podobne w swoim PREZESIE i muszę powiedzieć, że spisują się świetnie, na asfalcie nie stawiają wielkiego oporu, a da się na nich zrobić skrót lasem czy łąką i nie trzeba zawracać nawet jeśli mimo zapewnień mapy skończy się asfalt (co już mi się niejeden raz zdarzyło).
Bajdełej PREZES to rower turystyczny na kołach 28'', który został tak nazwany od pozycji jaką zajmowałem za kierownicą . Po prostu kompletne przeciwieństwo POZIOMKI, którą ujeżdżał kolega. W tym roku PREZES przechodzi na emeryturę i będzie pomykał tylko po mieście.
pozdrawiam wszystkich serdecznie
PS
O swoich przebojach w zdobywaniu opon 20'' też oczywiście napiszę.
Dziękuję za pomoc Markowi Burkowi, który wysłał mi parę rad na priva. Tylk o te ceny
---------------------
Arkadiusz Wojciechowski
AIM: leonarek