Autor Wątek: Zagłówek Samoróbek  (Przeczytany 16437 razy)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
Odp: Zagłówek Samoróbek
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 26, 2015, 09:54:52 am »
Ja u siebie myślałem o zagłówku z linki, mam do tyłu fotelika zamocowane dwie flagi, maszty są z włókna węglowego czy podobnego czegoś, w każdym razie są mocne, mam zamiar kupić kawał sznurka jakoś o średnicy ołówka, zaplotę sobie to jakoś, lecz będzie potrzebna jakaś poprzeczka żeby flag nie ściągnęło do siebie, więc powyżej dam kawałek aluminiowej rurki, przymocuję rapsami będzie dobrze, jak wykonam - dam znać i wkleję kilka fotek.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 23, 2015, 02:42:59 pm »
Oto mój nowy zagłówek zrobiony z linki kupionej w Castoramie za około 20zł - 20metrów. Co dziwne na zagłówek zużyłem całość, ale nie ma to znaczenia. Linki nie związywałem niczym tylko chwyciłem plastikowymi opaskami zaciskowymi. U góry wstawiona i złapana również linką aluminiowa rozpórka. Wygląda to tak:

Jeszcze nie testowałem ale zapewne docenię na długich trasach gdy kark zaczyna sztywnieć.
Jakieś pytania to piszcie.
FatFlevo - na sprzedaż

dziantek

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 23, 2015, 03:22:27 pm »
Ładnie kolega pociągnął ściegiem szydełkowym, chociaż to już bardziej owantowanie...lepiej napisz ile te 20 metrów linki ważą, a od razu obliczymy ile ci spadnie średnia prędkośc ;)

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 23, 2015, 08:40:58 pm »
PIĘKNA KORONKOWA robótka  :D
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 23, 2015, 10:18:45 pm »
Nie chcę krakać. Stracisz część włosów. W najbardziej brutalny sposób - pojedynczo ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 24, 2015, 12:09:41 am »
A jak by tak całą ramę paracordem.. Kurde ale by było taktycznie :)

Hmm ktoś już w tym kierunku kombinował:
http://cdn.instructables.com/FWF/T44Q/HRWNGYIB/FWFT44QHRWNGYIB.MEDIUM.jpg
http://mykonaafricabike3.blogspot.com/2011/04/flipped-handlebars-part-2.html

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 24, 2015, 08:03:42 pm »
Ci co "moczą tyłki" to znają to rozwiązanie doskonale: wiosło aluminiowe po owinięciu linką przestaje brudzić ręce :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 25, 2015, 06:16:57 pm »
Zagłówek wbrew nazwie powinien być za karkiem a nie za głową. Ja zrobiłem z krzesełka szkolnego z tej sklejkowej deski co jest pod tyłkiem jest wygięta, wystarczy wyciąć obkleić gąbką za pomocą kleju polimerowego i obciągnąć jakimś np polarem .

darznur

« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 28, 2015, 07:58:59 am »
Oto mój nowy zagłówek zrobiony z linki kupionej ...
Jeszcze nie testowałem ale zapewne docenię na długich trasach gdy kark zaczyna sztywnieć.
....
Konstrukcja zacna, gratuluję inwencji a jak na trasie ?? no i pytanie czy jeździsz w kasku ??

... powinien być za karkiem a nie za głową ...

No właśnie i wtedy nie przeszkadza ani kask ani kwadratowa głowa  ;D

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 01, 2015, 06:21:20 pm »

Płaskownik alu+ rura z gąbki+ mocowanie z laminatu

darznur

« Odpowiedź #25 dnia: Marca 01, 2015, 06:39:17 pm »
.....
Płaskownik alu+ rura z gąbki+ mocowanie z laminatu

Ooooooo, bomba. Proste, skuteczne i mniemam że wygodne. Przy takiej regulacji gąbka na pewno znajdzie miejsce na karku. Pytanie: jak się jeździ ?? Przy okazji rozwiąże sprawę mocowania tylnej lampki: w miarę wysoko i bezpiecznie  :D

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 02, 2015, 12:59:44 pm »
Jeździłem troszkę wczoraj i... rozebrałem konstrukcje i mam zamiar ją nieco przerobić. Jeździ się oczywiście wygodnie, raz było tak błogo że prawie oko złapałem na ddr wzdłuż morza ;) ale fakt, chyba będę musiał pokombinować coś podobnego jak ma Tomo, tylko jeszcze dokombinuję jak to zamocować do swojego pozioma i popracować nad regulacją tego odpowiednią...

AAAAA, no i zapomniał bym dlatego edytuję, dlaczego rozmontowałem to: mam długie pióra i generalnie rozwala to całkowicie cokolwiek z włosami próbuję zrobić, nie chwyta, nie wyrywa włosów - dla osób, które nie mają za dużo na głowie - bardzo wygodne, dla długopiórych - kłopotliwe.
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2015, 01:01:20 pm wysłana przez DeVilio »
FatFlevo - na sprzedaż

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 02, 2015, 01:32:42 pm »
Ooooooo, bomba. Proste, skuteczne i mniemam że wygodne. Przy takiej regulacji gąbka na pewno znajdzie miejsce na karku. Pytanie: jak się jeździ ?? Przy okazji rozwiąże sprawę mocowania tylnej lampki: w miarę wysoko i bezpiecznie  :D
Jeździ się super. Przy bardziej pionowym ustawieniu fotelika można się obyć bez, jednak przy ustawieniu "lołrejserowym"( takie mam teraz) to po prostu "must have". Pamiętam, jak jechałem bez zagłówka kierując jedną ręką, a drugą podtrzymywałem sobie głowę, bo mięśnie szyi po prostu nie wyrabiały.
Ja zastosowałem rurę (za którą jeszcze raz thx Paweł), ale myślę, że piankowy wałek, których jest pełno na Alledrogo i w sklepach rehabilitacyjnych też da radę. Po prostu zamiast śrubek, trzeba dać dwustronną taśmę samoprzylepną.
 Wycięcie szpary na śruby w płaskowniku to też żadna filozofia- dwa otwory na końcach i diaks z cienką tarczą+ finisz pilnikiem. Roboty max. na 15 minut.
Co do mocowania do fotelika- dwie śruby z łbem grzybkowym, żeby nie czuć ich było na plecach i włala.
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2015, 01:37:25 pm wysłana przez tomo »

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 02, 2015, 03:45:11 pm »
A ja mam pod zagłówek wklejone od tyłu w oparcie 2 tulejki M5 i do nich przykręcam. Nic nie wystaje od strony pleców.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 03, 2015, 10:08:31 am »
Mi została jeszcze taka mata do yogi z eksperymentów z pokryciem siedziska, maszynę do szycia mam, uszyje sobie pokrowiec na taki zwinięty wałeczek z "kieszonką" na założenie na płaskowniczek, czymś się to złapie i będzie gitara. Poczekamy, zobaczymy, jak na razie nie mam z czego zrobić tego fragmentu, który by to trzymał, chyba, że dam ten wałeczek tuż przed kijkami flagi doczepie go długim rapsem do samych kijków, to powinno być proste do zrobienia i w razie czego łatwe do zdemontowania i np. uprania pokrowca samego. Albo rzepy...
FatFlevo - na sprzedaż