Autor Wątek: Zagłówek Samoróbek  (Przeczytany 16437 razy)

darznur

• wyczynowiec na poziomie
Zagłówek Samoróbek
« dnia: Stycznia 22, 2015, 05:40:04 pm »
Witam serdecznie, jest na końcówce tuningowania CBC i ze względu na zmianę pozycji na bardziej leżącą i po wykonaniu "oblotu" próbnego stwierdziłem, że potrzebuję zagłówka bo ....  :'(
Proszę podzielcie się zdjęciami i opisami kto co, z czego i jak itp itd. zrobił.
Fotelik mam standardowy laminowany, taki jak robi p.K. i p.A. i p.R. i ...pewnie wielu innych
Dzięki  ;D
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2015, 05:59:01 pm wysłana przez darznur »

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
Odp: Zagłówek Samoróbek
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 22, 2015, 09:11:43 pm »
Witam serdecznie, jest na końcówce tuningowania CBC i ze względu na zmianę pozycji na bardziej leżącą i po wykonaniu "oblotu" próbnego stwierdziłem, że potrzebuję zagłówka bo ....  :'(
Pokaż zdjęcie rowerka.
Bo poza ekstremalnie leżącymi konstrukcjami zagłówek nie jest potrzebny - trzeba tylko zrobić nieco kilometrów by się przyzwyczaić.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 23, 2015, 05:22:44 pm »
Nawet w ekstremalnie leżących nie jest potrzebny, ale wygodny. Większe ale jest jak się jeździ w kasku, to wtedy nijak tego nie da się ustawić i zawsze przeszkadza :(

Najprościej zrobić z dwu prętów/rurek nagwintowanych na końcach, rurki alu i takiej okrągłęj gąbki (do dostania w sklepach ze sprzętem "dla pakerów" np. do ławeczek). Do fotelika przykręcasz to w dwu punktach: np. przy mocowaniu fotela i parę cm poniżej krawędzi. Chmm... zwykła blacha dawała radę, ale znacznie ładniej wyglądają "dyby" (tak, podobne jak to coś w średniowieczu) np. z alu czy jakiegoś plastiku, można wtedy nawet zrobić w miarę prosto regulację.

Jak znajdę coś jeszcze z mojego zagłówka (może da się zmontować jeszcze komplet), to wrzucę fotki.

darznur

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2015, 06:31:22 pm »
Pokaż zdjęcie rowerka.
Bo poza ekstremalnie leżącymi konstrukcjami zagłówek nie jest potrzebny - trzeba tylko zrobić nieco kilometrów by się przyzwyczaić.

może ekstremalnie nie jest ale odczuwam dyskomfort  :(

Nawet w ekstremalnie leżących nie jest potrzebny, ale wygodny. Większe ale jest jak się jeździ w kasku, to wtedy nijak tego nie da się ustawić i zawsze przeszkadza :(
... no właśnie, kask  >:( jeżdżę w nim dla bezpieczeństwa ale wygodnie też ma być  ;)

john52

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 23, 2015, 06:39:41 pm »
na górze fotela z tyłu przykręcamy dwie krótkie rurki wyjmujemy zagłówek z samochodu i wsuwamy go w te rurki

darznur

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2015, 06:46:39 pm »
na górze fotela z tyłu przykręcamy dwie krótkie rurki wyjmujemy zagłówek z samochodu i wsuwamy go w te rurki
... też o tym myślałem ale ... nie jest za ciężkie za duże ??. Masz taki w swoim rowerze ?? Jeśli tak to jak się sprawuje ??

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 23, 2015, 07:00:36 pm »
Kask na poziomie to tylko by lusterko mieć do czego przymocować. Jeszcze na zawodach wymagają kasku. 

"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

darznur

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 23, 2015, 07:13:35 pm »
... lusterko mieć do czego przymocować ...

a propos lusterka, preferujecie samoróbki (szprycha lustro) czy kupne ??

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 23, 2015, 08:26:37 pm »
z mojego doswiadczenia, im bardziej sztywne mocowanie tym lepiej, miałem kupne duże do zwykłej kierownicy - bajka , nawet kupiłem drugie, terz w USS jest problem bo kupujesz na kierownice ale trzeba kupić małe i najlepiej coś co sie wygina by wiedzieć gdzie najlepiej pasuje, z kolei mi takie za 4,99zł na ruchomym trzpieniu na dziurach się po prostu przestawia :) myślałem właśnie jeszcze o kasku i lutserku, ale wyprubuje latem

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 23, 2015, 08:56:19 pm »
Ja mam lusterko przymocowane do okularów tylko okulary mi się stopiły jak położyłem koło lutownicy? Ale na wiosnę kupie nowe :) Tutaj widać https://www.youtube.com/watch?v=o38A-3zgIds

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 23, 2015, 10:25:35 pm »
Darznur
Ja sobie zrobiłem cos takiego:
https://plus.google.com/photos/116127195051805593889/albums/6061251904730084353
Niestety, zagłówek jest troche zbyt nisko, można oprzeć kręgi szyjne, lecz nie głowę. Plusem jest to, że nie przeszkadza w noszeniu kasku.
Lusterko mam jakeś takie najzwyklejsze rowerowe i sprawdza się w zupełności.
Jak chcesz zerknąć to daj znać, wprawdzie nie jeżdżę już przez Wildę, ale codziennie jestem na Głogowskiej ;)

grzeziu

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 24, 2015, 12:28:04 pm »
tomek70 a jak braknie pradu ??

john52

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 24, 2015, 05:03:23 pm »
moja konstrukcja pozwala na wygodną jazdę ale bez kasku ,kask podnosi głowę
do pozycji mało wygodnej ponieważ wystaje sporo do tyłu głowy

darznur

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 24, 2015, 05:43:09 pm »
... kask podnosi głowę
do pozycji mało wygodnej ponieważ wystaje sporo do tyłu głowy
... oooooo właśnie to nazywam dyskomfortem. Ale mimo to zapodaj proszę jakąś fotę

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 24, 2015, 08:38:09 pm »
tomek70 a jak braknie pradu ??
No właśnie z powodu bardziej nudy niż braku prądu zamontowałem  pedała http://static.pokazywarka.pl/bigImages/2548805/13314263.jpg?1422128231