Autor Wątek: SPD czy Platformy  (Przeczytany 9515 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: SPD czy Platformy
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 30, 2016, 06:12:19 pm »
Jakieś 5-6 lat temu zaliczyłem pechową glebę w spd na pionowym w terenie. Rezultat skręcone kolano i problemy z stawem które do dziś uniemożliwiają mi jazdę z pełnym i długim obciążeniem kolana. Fakt faktem że ten staw już wcześniej miał 'pecha'  do kontuzji z innych sportów ale jak mógłbym się cofnąć w czasie to nigdy bym spd nie kupił i zaoszczędził bym tym sobie sporo bólu i wydatków związanych z leczeniem.

darznur

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 30, 2016, 07:40:37 pm »
Osobiście nie wyobrażam sobie jazdy bez spd. Noga ciągnie noga pcha, nie spada, stabilizuje rower (szczególnie w cruzbike). Polecam, wymaga trochę treningu- jak wszystko co nowe  ;D

storm

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 30, 2016, 11:42:06 pm »
Jakieś 5-6 lat temu zaliczyłem pechową glebę w spd na pionowym w terenie.

@Yin - ale miło, że pamiętasz, że to się zdarzyło na pionowym a nie na poziomce ;)
A tak nieco poważniej - co powiedział ortopedau? USG było? Rehabilitacja? Jakiś rezonans? Operacja?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 01, 2016, 05:39:10 pm »
Każdy co innego, jeden chciał operacyjnie: chondromalacja rzepki. Na pytanie czy na pewno to pomoże powiedział: może pomoże może nie pomoże. Podziękowałem. Drugi kazał przyzwyczaić się do bólu :) Od kolejnych dostałem leki przeciwzapalne co pomaga na jakiś czas a potem ból wraca.
Generalnie wygląda to tak:
https://www.youtube.com/watch?v=WzEhoyXpqzQ

:)

fiter

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 01, 2016, 09:14:44 pm »
Wtrące troche nie na temat - kolana NIE SĄ "zaprojektowane" do pracy by coś ciągnąć poza maksymalnie swoim własnym ciężarem , dlatego spd nawet jak pozwalają na lepsze zgranie się z maszyną, nie służą zdrowiu. żródłem wiedzy jest żona która pracowała na rehabiltacjji,

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 03, 2016, 12:21:03 pm »
mam 5 lat spdki i nie mam problemów, po za tym spdki to głównie na podjazdy, a ciągnie się łydką a nie kolanem :)