Autor Wątek: Fotelik Wentylacja Otwory  (Przeczytany 9599 razy)

darznur

• wyczynowiec na poziomie
Fotelik Wentylacja Otwory
« dnia: Listopada 15, 2014, 09:47:40 am »
Witam,
mam pytanie: czy ktoś próbował, zrobił, przetestował i jest zadowolony z wiercenia otworów wentylacyjnych w foteliku laminowanym.

Jeśli tak to:
- jakie fi otworów wentylacyjnych ??
- rozmieszczenie otworów ?? wszystkie w linii czy szachownica czy cóś tam
- zdjęcia ??

Pozdrawiam

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
Odp: Fotelik Wentylacja Otwory
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 16, 2014, 08:23:13 am »
same otwory nie załatwiają niczego
najpierw trzeba zająć się materacykiem
można nie wiercić żadnej dziury w foteliku i mieć przewiew
(w przyrodzie występują buty do biegania. gdzie przy każdym naciśnięciu stopą  następuje wymiana powietrza  )
plecy na foteliku wykonują podobną czynność
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 17, 2014, 10:31:16 am »
U mnie najwięcej na pocenie pleców dało całkowite wyeliminowanie materaca. Kilka korzyści: Żeby umyć fotelik wystarczy gąbka. Jak zmoknie to przetrzesz chusteczką i suche, nie trzeba zdejmować i prać i w lato jest zauważalnie chłodniej niż z jakimkolwiek materacem. A miałem łącznie trzy - jedna oryginalna gruba gąbka, drugi kupiłem materac o grubości około 1cm ze specjalnego materiału przewiewnego z pokrowcem, pociły się plecy i tak, dodatkowo po tygodniu jazdy materac zaczynał dawać oznaki zapachowe :P, jako trzecią wypróbowałem przyklejoną na klej na ciepło karimatę z pianki (taka jak do yogi czy innych ćwiczeń). I też lipa. Jedyne czego mi brakuje to zagłówek :D
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Aslu

• sympatyk na poziomie
  • **
  • poziomo zakrecony
    • @pump_upp - best crypto pumps on telegram !
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 17, 2014, 06:38:49 pm »
Jeśli mógłbym coś doradzić, to ja bym nie wiercił i nie wycinał, żadnych otworów, a to dlatego że taka ingerencja w strukturę fotelika, może mieć negatywny wpływ na jego sztywność i wytrzymałość ... czy co tam jeszcze innego ...
Osobiście, starałbym się wykonać "żeberka", ze zwykłej karimaty, pociętej na paski, szerokości ... ok 5cm Dwa paski wkleić na fotelik, na całej długości obu stron miejsca, w którym kręgosłup napiera na oparcie. Odstęp pomiędzy nimi dobrać taki, aby po oparciu sie plecami, kręgosłupem nie napierać na oparcie a zarazem, utworzył się rodzaj tunelu ... wentylacyjnego.
Następnie, do tych pionowych pasków (kręgosłupa), doklejamy prostopadle,  żeberka.
Ilość i miejsce dobieramy doświadczalnie.
Z całą pewnością, okolica bioder powinna mieć średnio-miękkie podparcie, obejmując raczej szeroko  obie jego strony.
Starałbym się, aby jego podparcie, również miało wentylację.
Karimata powinna być najgrubsza jaką tylko zdołamy kupić, ok 15 mm
Należy się liczyć, z okresową wymianą tego piankowego żebrowania, po tym jak zostanie ona przez nas ubita.
Mam nadzieje , iż mój opis jest wystarczająco zrozumiały...
Jak będzie potrzeba, to dopowiem ...
aaa ...
Tak w ogóle, to co tym myślicie?

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 17, 2014, 07:48:31 pm »
Uważam to za dobry pomysł, zastosuje właśnie taki patent w aktualnym projekcie. Troytec takie stosuje.  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qfXjMT5fPjs

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 17, 2014, 08:04:32 pm »
golden fajniutki ten patencik  :)
aktualnie kombinuje z drugim dnem fotelika  i wlotami żeby grawitacyjnie przedmuchiwało
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

darznur

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 17, 2014, 10:15:24 pm »
Hmmm,
AGA - dziękuję - nie pytałem się o materac  ;) ;
DeVilio - dziękuję - stosuję owo rozwiązanie i jestem zadowolony ale ... i tak po zatrzymaniu się i zejściu z roweru to fotelik jest mokry od kondensatu pary wodnej. Dlatego pytam o otwory aby para mogła swobodnie odparować; wiem wiem fotelik siatkowy  >:(
Aslu - dziękuję - pytam czy ktoś wiercił otwory bo chodziło mi wytrzymałość fotelika - moje niedopatrzenie niedomówienie, sorry  >:( ;
golden - dzięki za filmik i podpowiedź ale nadal to nie jest odpowiedź na moje pytanie  ;D

A co na to Panowie A. i R. budowniczowie fotelików?? Jakieś sugestie podpowiedzi ?? Fotelik z większą nutą na kręgosłup ??

Ostatnio montowałem parktronik do auta i została mi otwornica, chyba fi 18 to w weekend może coś powiercę  ;D

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 18, 2014, 10:45:47 am »
Próbowałem przyklejać pasek karimaty tylko pod kręgosłup żeby reszta pleców trochę odstawała, ale było to tak makabrycznie niewygodne, że musiałem stać pod galeria bałtycką i to skrobać. Więc, albo coś sztywnego totalnie u strukturze siatki, tak, żeby się nie ugniatało, ale żeby pod tym przepływało powietrze, albo trzeba będzie się pogodzić z tym, że plecy na poziomie się pocą ;) Albo stworzyć fotelik np. z taśm parcianych, albo z czegoś co nie bedzie pełnym plastikiem na całej długości. Ale to może wpłynąć znacznie negatywnie na stabilność jazdy.
FatFlevo - na sprzedaż

Mikrobi

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 19, 2014, 08:55:13 pm »
Zastanawiam sie  czy to nie jest tak, ze plecy paruja a jesli dociskaja do czegokolwiek to tam sie zbierze woda?
Pewnym rozwiazaniem jest , moze, dmuchanie w plecy w takim tempie zeby para z plecow nie kondensoiwala sie w zbyt duzej ilosci. Tylko ze to moze spowodowac przeziebienie plecow i legendarne niemal 'problemy z korzonkami'

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 20, 2014, 06:45:02 am »
"Koła" nie wymyślisz. Są fotele siatkowe przy których plecy oddychają. Na nasze nieszczęście l lub szczęście, mamy producenta siedzisk z laminatu i się pocimy. Przynajkniej zimą nie zawiewa od tyłu.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 20, 2014, 07:25:51 am »
"Koła" nie wymyślisz. Są fotele siatkowe przy których plecy oddychają. Na nasze nieszczęście l lub szczęście, mamy producenta siedzisk z laminatu i się pocimy. Przynajkniej zimą nie zawiewa od tyłu.
A z trzeciej strony medalu - ogladając konstrukcje - można generalnie wyróżnić 3 rodzaje siedzisk - laminaty, siatki, "wynalazki".
Teraz pytanie - które są w produkcji masowej i dlaczego?
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 20, 2014, 10:24:38 am »
Więcej z tym kombinowania niż pożytku tak na prawdę. Albo zaakceptujemy mokre plecy w lecie, albo będzie wieczne kombinowanie. Ja kombinowałem ale i tak najlepszy plastik czy laminat, może w przyszłym roku zakupię siedzenie typu thor z tego co pamiętam bo wygląda kozacko... ale na pewno nie dodam żadnego materaca bo to bez sensu bo i tak będzie mokry, a po tygodniu czy dwóch będzie go czuć na odległość i będzie pranie.
FatFlevo - na sprzedaż

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 20, 2014, 08:41:46 pm »
Więcej z tym kombinowania niż pożytku tak na prawdę. Albo zaakceptujemy mokre plecy w lecie, albo będzie wieczne kombinowanie. Ja kombinowałem ale i tak najlepszy plastik czy laminat, może w przyszłym roku zakupię siedzenie typu thor z tego co pamiętam bo wygląda kozacko... ale na pewno nie dodam żadnego materaca bo to bez sensu bo i tak będzie mokry, a po tygodniu czy dwóch będzie go czuć na odległość i będzie pranie.

Siatkowy materac nie chłonie potu i nie śmierdzi. Mam od kilku lat i nic się złego nie dzieje. Natomiast niestety jest drogi.
No i oczywiście zmniejsza problem ale nie rozwiązuje całkowicie. W dodatku ja mam akurat otwory w foteliku - przy czym nie jest to kompozyt a aluminium i te otwory tam były od początku. Ewidentnie poprawiają wentylację, bo kiedy miałem plecak szczelnie przylegający do fotelikia i blokujący przepływ powietrza, to wentylacja była gorsza.
Ale oczywiście pocenie  też występuje - tylko przy większym wysiłku lub temperaturze otoczenia. Więc moim zdaniem warto, bo jakkolwiek całkowicie problemu się nie da wyeliminować, to jednak radykalnie się on zmniejsza.

Aslu

• sympatyk na poziomie
  • **
  • poziomo zakrecony
    • @pump_upp - best crypto pumps on telegram !
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 20, 2014, 11:02:23 pm »
@darznur Przecież tez wyraźnie pisałem "... ja bym nie wiercił i nie wycinał, żadnych otworów, a to dlatego że taka ingerencja w strukturę fotelika, może mieć negatywny wpływ na jego sztywność i wytrzymałość ... czy co tam jeszcze innego ..."
Nie ingerowałbym w strukturę laminowanego fotelika, bo taka konstrukcja podobna jest do samonośnego nadwozia samochodu osobowego...
Obcinając słupki z dachem, zyskujesz fantastyczny kabriolecik, na letnie przejażdżki z wiatrem we włosach, tylko że taka "fura", złamie ci się w połowie, bo to już nie będzie nadwozie samonośne.
W brew pozorom, dach samochodu pełni ważną rolę w zachowaniu stabilności i geometrii pojazdu.
Tak samo powiercony fotelik, również może nie zapewnić stabilnego podparcia ...
Tak więc pozostaje ci ... nowy fotelik z siatką lub polubienie tego co masz, w nowym wydaniu jakim proponowałem ci ja lub @golden w podanym linku.
Siatka, ewentualnie pasy, choć też nie do końca wyeliminują pocenie się pleców.
Nigdy, nie wyeliminujesz pocenia się pleców w pogodne dni ...
Cytując klasyka ,"sorry, taką mamy fizjologię"
Możesz tylko zmniejszyć intensywność ... , a to zależy od powierzchni podparcia pleców.
Im większa powierzchnia z którą stykają sie plecy, tym większe poty.
Cała sztuka, polega na odpowiednim rozmieszczeniu podpór pleców...
A to nie taka prosta sprawa, bo nie o samą wentylacje tu biega...
Szukaj, porównuj,analizuj i dokonaj wyboru.
Mądrego wyboru ... , który i tak będzie kompromisem.

andrej

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 21, 2014, 09:20:35 pm »
Wywiercenie otworów niewiele pomoże jeśli materac nie jest przewiewny.
Ze swojego materaca wyeliminowałem wszystkie warstwy z pod plecionki żyłkowej.
Materac czarno czerwony często go widać na Forum.
Wywierciłem otwory w centralnej części w całej "bezpiecznej" wysokości fotelika między mocowaniami.
Pomogło niewiele. 
Pamiętam jak jeździłem z plecakiem na pionie był ten sam problem.
Wyjście jest.  Silnik.