Autor Wątek: ciuchy na poziomke w zimie  (Przeczytany 23837 razy)

DONCIO

• kolarz na poziomie
ciuchy na poziomke w zimie
« dnia: Listopada 02, 2014, 10:30:55 am »
mam pytanko do bardziej doświadczonych kolegów
muszę się uzbroić w jakieś ubranko zimowe
chętnie przyjmę rady w jakie ciuszki się zaopatrzyć i jak się ubrać na rowerek w okresie zimowym 
wiem ze na forum są goście co kręcą cały rok na pewno mają masę doświadczeń
oczywiście kufajkę i czapkę uszankę już mam  ;)

Bryxon

• wyczynowiec na poziomie
    • Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
Odp: ciuchy na poziomke w zimie
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 02, 2014, 10:54:58 am »
Cześć,
 W zasadzie to nic specjalnego jesli już jeździłeś klasycznym rowerem w zimie.

Warto jednak specjalnie zadbać o:
- Uszczelnienie nogawek przy butach bo zimne powietrze lub podwiewać.
- Jeśli jeździsz w spd od strony bloków zimne powietrze lubi sie wciskać do podeszw - czyli uszczelnienie , lepsza wkładka albo i grubsze skarpetki
- Pocenie się pleców może być zaziębienio-genne więc fotelik oddychajacy dalej jest dobrym pomysłem
- W USS bardziej marzną ręce niż na OSS /taka uwaga:)
- Przy opadac deszczu bardziej niż śniegu warto zadbać by w okolicach brzucha nie tworzyło się nam jeziorko na fałdach kurtki - niezbyt przyjemne jak w końcu materiał puści..
- Nie wiem jak inni ale nawet przez 3 warstwy odzieży dalej czuje zamki kieszeni na plecach klasycznych koszulek rowerowych - syndrom Kopciuszka? :) więc nawet na zimę żadny z nich pożytek..

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

storm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 02, 2014, 11:51:18 am »
Jak dla mnie:
- do temperatury +10^C starcza spokojnie cienki polarek, który i tak potem gdzieś po drodze zdejmowałem
- poniżej +10^C cienki polarek jest już musowy, ale pojawia się problem... przegrzewających się ramion i rękawów...
- w okolicach kilku stopni na plusie blisko i jeszcze bliżej zera - do tego cienkiego polarka zakładam sztormiaka
- Zero i lekko poniżej - zamiast kasku czapka zimowa, zamiast cienkiego polara i sztormiaka - gruby polar z Decathlona (taki szary na wierzchu, z czerwoną podpinką w środku)
- znacznie poniżej zera - polarek cienki i na zewnątrz kurtka zimowa
Przy czym pragnę zauważyć, że 2 ostatnie podpunkty sprawdzałem na krótkich odcinkach i podejrzewam, że na dłuższych bym się częściowo pozbywał okrycia wierzchniego przez rozpinanie a może i zdejmowanie.

P.S. I tak jak napisał @Bryxon - koniecznie coś na buty, SPDy. Kiedyś przy -14^C wybrałem się w letnich SPDach na poziomce do pracy i po przejechaniu 15km wyłem dosłownie z bólu jak zdjąłem butya z odmarzniętej stopy... :]

dziantek

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 02, 2014, 12:30:43 pm »
dalej czuje zamki kieszeni na plecach klasycznych koszulek rowerowych - syndrom Kopciuszka?

Księżniczka na ziarnku grochu, a KopCiuszek to dwie różne historie - ale wstyd Bryxon, no chyba, że zgubiłeś jednego SPD.  :o

Na rower na pewno nic z bawełny...jak czasem jeszcze założę skarpetki i bokserki z tego materiału, to jestem TAM mokry jakbym popuścił.  ::)

Rękawiczki przez większość sezonu wystarczają bez palców, ale jakieś palczaste, cienkie, przylegające czasem są bezcenne...mam polarowe, ale trochę za grube.

Ja mam pełny kask enduro i ciepło w nim bardzo, ale trochę za duże odcięcie od rzeczywistości, mała wygoda, także czapeczki mile widziane, chociaż mało bezpieczne...najlepsza chyba jakaś termo-gagarinka, a na to kask. Dobrze zadbać o miejsca połączeń, głównie kołnierz, bo szyją cągnie aż boli.

Z dziurawymi SPD faktycznie zimno. Dobre byłyby wkładki elektryczne jak poniżej. Nawet Bear Grylls ci powie, że nie ma nic gorszego od zimnych i wilgotnych stóp. :)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 02, 2014, 05:29:26 pm »
Zasadniczo na pozioma lepsze są ciuchy do biegania, niż te rowerowe dla pionowców.   Najgrubiej z przodu a najcieniej z tyłu. Kaptury tylko szczelnie zamknięte. Zimą używam kominiarki dobrej firmy ewentualnie jeszcze dochodzi nieprzewiewna czapeczka. Rekawiczki dwie pary. Albo dwie na raz, albo jedna, lub druga para, wszystko stosownie do temperatury i kierunku wiatru. Buciki jakieś mocno ciepłe, bo espedy są zbyt przewiewne.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

DONCIO

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 02, 2014, 06:12:46 pm »
dzisiaj zapakowałem się w termoaktywne ciuchy, długie spodnie wiatroszczelne polarek z zamkiem i kurtka z kombinezonu na lotnie
w sumie to nie zmarzłem
plecy owszem trochę spocone
najgorzej z palcami chyba mam kiepskie rekawiczki >:(
i nochal jak u Rudolfa
czym zabezpieczacie noski??
 zastanawiam się nad kominiarką

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 02, 2014, 07:55:24 pm »
Spodnie do biegania, polarowy  podkoszulek i gruby softshel z Lidia na górę, na twarz maska śnieżna z neoprenu i polaru a pod kaskiem termoaktywna czapeczka wygraną w Sieradzu. Na stopach 2 pary skarpet i spd'y. Tylko w stopy to jednak za mało i marznę jak jest blisko zera. Chyba będę jeździł w zimowych traperkach. Rękawiczki polarowe kończą się koło 5 stopni i chyba będę jeździł w narciarskich.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 02, 2014, 08:01:13 pm »
ja mam 1 komplet chyba 4 sezony, długie spodnie obcisłe z dodatkową warstą na kolana, na to zakładam krótkie spodenki bez pampersa - przy uss moje klejnoty marzną - podspód t shity, i no to kurtka z lidla,. Owszem, wiem że nie którzy narzekają że się poci człowiek a to nie zdrowie itp, ale, t shirta wkładam w spodnie,a  kurtka mam cały czas zapiętą, nawet na postoju, a na samym początku jadę w pół otwartej

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 03, 2014, 06:53:32 pm »
polecam długie spodnie termoaktywne ,na nie cienkie narciarki wodoszczelne, wysokie skarpety
 buty pełne najlepiej za kostkę
góra :termoaktywna koszulka ,koszulka z długim rękawkiem bawełniana jak się spocisz to bawełna odbiera wilgoć z termoaktywki bezpośrednio przy ciele masz sucho
 plus polarek średni z zamkiem
 na to, reszta od kombinezonu narciarskiego zwróć uwagę jak będziesz kupował kurtkę żeby miała pod pachami zamki na wentylacje  bardzo przydatny bajer
plus zamek z przodu

w temperaturach 0 i - minus to raczej kominiarka  syntetyczna niż wełniana kask typu orzech z wentylacją z tyłu
rękawice narciarskie, nosek nakremuj i ręce też
taki zestaw do minus 10 wystarcza  :)
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 04, 2014, 12:01:32 am »
w temperaturach 0 i - minus to raczej kominiarka  syntetyczna niż wełniana kask typu orzech z wentylacją z tyłu
rękawice narciarskie, nosek nakremuj i ręce też
taki zestaw do minus 10 wystarcza  :)
Przez ostatnie 3 lata kominiarkę założyłem trzy razy - przy temperaturach poniżej -15.
Mi osobiście lepiej jeździ się w temperaturach nieco poniżej zera niż nieco powyżej - mróz mocno zmniejsza wilgotność powietrza.

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 04, 2014, 11:07:32 am »
- w okolicach kilku stopni na plusie blisko i jeszcze bliżej zera - do tego cienkiego polarka zakładam sztormiaka
Storm w sztormiaku... Stormcepcja xD

A co do mnie - najbardziej marzną mi stopy. To jest masakra, zastanawiam się czy nie ma jakiś ochraniaczy na buty, tak jakbym miał na swoje buty założyć dodatkowe. Biorąc pod uwagę moje koła 20cali i oponki niemalże semislick to jazda przy temperaturach ujemnych może być równoznaczna z pragnieniem śmierci dosłownie :) kawałek lodu i gleba. Ręce spoko - nie są mi potrzebne do kierowania, a te nieliczne momenty jak muszę zahamować - wytrzymam ;) ochrona na twarz by się przydała, coś jak kominiarka czy jakaś maska zakrywająca praktycznie całą twarz z otworami coś w stylu sprzętu dla narciarzy mogło by być spoko co by se pyszczka nie zamrozić. Poza tym luz jest. Częściej na rowerze jest mi za gorąco niż za zimno.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 04, 2014, 06:25:54 pm »
koniecznie musisz skorzystać z pomysłu dziantka takie podgrzewacze zarobiły by u ciebie na siebie  :)
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 01, 2014, 10:01:20 am »
Qrde, dziś jechałem do pracy 55minut w traperkach i to była najdłuższa wycieczka bez klików od 2 lat. Siakaś masakra i koniec świata. Nogi spadaj, latają na wszystkie strony i ogólnie trudno znaleźć dobre miejsce oparcia stopy o pedał. I jeszcze ciągnąć nie można. Za to było ciepło w nogi :) więc będę musiał sie poświęcać.
Poza tym na zimowe spodnie biegowe z lycy nałożyłem dodatkowo dres a pod polarową podkoszulkę założyłem jeszcze termoaktywną. Rękawiczki - narciarskie. W takiej kombinacji było mi ciepło przy -3oC.

Zewnętrznie oczywiście: gruby softshel , maska śnieżna i czapeczka termoaktywna oraz rękawy z lycy
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

dziantek

« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 01, 2014, 02:37:52 pm »
Może nie do końca "ciuch", ale jednak część ubioru...mianowicie warto wspomnieć o okularach i uzbroić się nie tylko po zęby, ale i po same oczy. Nie tak dawno sobie truchtałem i wpadł mi do oka owad, który bonusowo użądlił mnie w gałkę...myślałem, że ją sobie wydłubię. Może nie użądlił, ale miał szczypce, które zacisnał kiedy próbowałem go przenieść na palec. W kazdym razie od tamtej pory zakładam okulary nawet w chmurne dni, no a w zimie jednak gałki też marzną, więc czemu nie. Może sobie sprawię jakieś polaryzacyjne lub przynajmniej mocno transparentne, bo teraz mam pomarańczowe i trochę żałuję, że nie kupiłem z wymiennymi szkłami. A wy jeździcie w okularach?

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 01, 2014, 02:59:59 pm »
A wy jeździcie w okularach?

Cały rok.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp