Autor Wątek: Czy poziomo, znaczy lepiej dla zdrowia?  (Przeczytany 13064 razy)

Kuba2

• kolarz na poziomie
Odp: Czy poziomo, znaczy lepiej dla zdrowia?
« Odpowiedź #15 dnia: Września 09, 2014, 07:42:27 pm »
Także idąc z dzieciakiem przez miasto 'za rączkę' narażamy dziecko na utratę zdrowia lub życia!
kiedyś słyszałem teorię że niestety największe stężenie jest w pasie po którym jeżdżą pojazdy czyli np. na chodniku jest już nieco lepiej. To też daje do myślenia bo jeżeli ktoś jeździ samochodem to też jest bardzo narażony -> to co truje to nie tylko widoczna składowa ale też niewidoczna. A katalizatory wprowadzono bo związki ołowiu odkładały się w mózgu....

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Września 10, 2014, 07:50:50 pm »
a nie wiedziałem, że katalizatory "wybierają" ołów..
Chociaż w sumie, to nie ma go już od jakiś 10 lat (w Polsce), jedynie chyba lotnictwo (wojsko?) mogą z ołowiowych wynalazków korzystać.
Normalnie najbardziej "trujące" są tlenki (azotu, węgla) i to głównie z nimi walczą "ekolodzy" i producenci samochodów przy pomocy katalizatorów.
Sadze.. właściwie nikomu czarny dymek nie szkodzi, no może poza smogiem w wielkich miastach (pylica) i praniu na balkonie (tego k. się nie da odeprać, z praktyki po mieszkaniu w pobliżu elektrowni).

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #17 dnia: Września 10, 2014, 08:34:01 pm »
Ogólnie kierowcy są bardziej narażeni na wdychanie trujących spalin, gdyż stojąc w korku są dłużej wystawieni na ryzyko stania w pobliżu kopcącego blachosmroda. Rowerzysta nie stoi w korku (przecież po to ma rower), tylko mija takiego truciciela i jedzie dalej. Natomiast kiedy takowy jedzie szybciej niż rowerzysta to też nie ma problemu - wyprzedzi i pojedzie truć dalej. Filtry kabinowe pomagają tylko na krótką metę, bo się tylko te wyziewy zamyka w kabinie, a jak nie to i tak po kilkunastu minutach obieg zamknięty trzeba otworzyć.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

storm

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Września 11, 2014, 12:45:52 pm »
@Szydziu - osobiście za bardzo się na tym nie znam, ale swego czasu mając do czynienia z publikowaniem artykułów i newsów na pewnej stronie dealera czytałem o czymś takim jak niemiecki TUV - i tam faktycznie pojawiały się samochody pewnej japońskiej, dosyć taniej marki, która miała jednak stosunkowo dużą trwałość i niezawodność.
Tak czy owak - mnie nie przeszkadza jak niemuszę tego wąchać, czuć i widzieć. A że niestety widze, czuję i wącham, to wolałbym aby tkaim potworom montować jakieś filtry, katalizatory czy coś w tym stylu.

Ale ja to wogóle się dziwię, że można stać i palić paliwo na... stanie. Kompletnie bezsensu.
To aż się prosi aby jak najszybciej przesiąść się na hybrydy czy elektryki.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #19 dnia: Września 11, 2014, 04:17:51 pm »
Ale ja to wogóle się dziwię, że można stać i palić paliwo na... stanie. Kompletnie bezsensu.
Stoi się, ale silniczek miło mruczy, sprawdza się prawidłowość regulacji gaźnika, merda się biegami w poszukiwaniu luzu, więc nie jest nudno i nie szkoda paliwa. Gorzej jak mi paliwo wycieka na postoju. Wtedy jest smutno.

Co do hybryd - połączenie samych wad, a co do elektryków - nie szkoda Ci paliwa na światła czy jeszcze więcej na podgrzewanie ... Tam to jest dopiero smutno.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #20 dnia: Września 12, 2014, 07:35:40 am »

Z tego co wiem to silniki spalinowe hybryd wcale nie są w szczególny sposób nowoczesne i ekonomiczne ;)
Faktem jest że w jeździe miejskiej nie działają.
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #21 dnia: Września 12, 2014, 10:04:04 am »
Teoretycznie, filtry w nowych samochodach zatrzymują część cząstek PM10 i w mniejszym stopniu PM2.5.
Czyli pyłów, które głównie są emitowane przez silniki diesla. Natomiast ich potwierdzona skuteczność nie jest większa, niż jednorazowej maseczki przeciwpyłowej z marketu, to po pierwsze.
Po drugie, zapytajcie znajomych w pracy, kiedy te filtry (jeśli ich samochód takowe posiada) wymieniali? Bo to podstawa ich właściwego działanie  :P
Po trzecie, prędzej czy później i tak w samochodzie zostanie otworzone okno, więc cząsteczki pozostają w zamkniętej przestrzeni.

Natomiast samo porównanie kierowca - rowerzysta - pieszy, mogło by być naprawdę ciekawe.
Niestety, jak dotąd nie znalazłem info o takich badaniach.