Autor Wątek: Rama mi pękła :/  (Przeczytany 35482 razy)

vrc46

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Dzień bez uśmiechu to dzień stracony
Odp: Rama mi pękła :/
« Odpowiedź #15 dnia: Września 06, 2014, 07:49:12 pm »
Witam ten co przedłużał tą ramę był chyba szewcem (sorry dla szewców ) anie spawaczem bo fachowiec jak robi przedłużkę
rury która pracuje to tnie po ukosie i spawa na pełny przetop  ;D
Tylko krowa nie zmienia poglądów,pozdrawiam
                                                             Marian

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #16 dnia: Września 06, 2014, 10:55:12 pm »
Trójkąty raczej nic nie pomogą. Sam tylny element zawieszenia jest trójkątem a to on przyczynił się do powstania pęknięcia.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Września 18, 2014, 10:01:10 pm »
.
Pęknięcie wystąpiło na dospawanej rury do reszty ramy.
Odcinek na którym występują naprężenia nie powinien być przedłużany w taki sposób.
Powinien być jednolity kawał rury.

Też mi jakoś to wygląda na właśnie niejednolity kawałek ramy.
Ja bym to zrobił tak
1 Zeszlifować, zespawać wstawiając rurkę wewnętrzną
2 Pójść na całość i zrobić tylny amortyzator

Ps przy szlifowaniu i spawaniu nagrzeje się rama i lakier zejdzie w odległości ok  +/- 10 cm na boki więc skłaniał bym się do opcji 2.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Września 18, 2014, 10:34:33 pm »
Ps przy szlifowaniu i spawaniu nagrzeje się rama i lakier zejdzie w odległości ok  +/- 10 cm na boki więc skłaniał bym się do opcji 2.

Eee nie zejdzie na max 3-4 cm, sprawdzane wielokrotnie ;). Przy szlifowaniu opiłki lubią wtapiać się w lakier więc jeśli nie chcesz malować całej ramy* to warto resztę zabezpieczyć np folią aluminiową.

*Malowanie proszkowe całej ramy by jej wyszło na dobre bo by się odpuściła. 

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #19 dnia: Września 18, 2014, 10:41:00 pm »
Yin no może przesadziłem ale rama jest stalowa tak?
Automatycznie założyłem że spawane bd elektrodą otuloną. W mojej poziomce przy zmianie linii łańcucha spawałem śruby bodajże 10 pod mocowanie rolki i ślad w  postaci łuszczącej się farby był w promieniu tak na oko 3-4 cm.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Września 19, 2014, 09:21:38 am »
Ta rama jest jeśli dobrze pamiętam aluminiowa.

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #21 dnia: Października 28, 2014, 06:52:13 pm »
witam
sprawa jest prosta zetnij tył rury tam gdzie masz mocowanie bagażnika chyba ze masz przelotowy otwór
dopasuj rurkę mniejszej średnicy tak żeby po włożeniu była kilka centów po jednej po drugiej stronie pęknięcia
na allegro można kupić klej epoksydowy do aluminium polimeryzujący, niesamowicie krystalizuje złącze na tych klejach naprawia się gwinty w Alu
odtłuść wszystko w środku acetonem
 rozrób klej posmaruj rurke dopasowaną bardzo grubo klejem
 środek tej pękniętej tez w miarę możliwości, wciśnij i zapomnij o tym przez 24 godziny
przy wciskaniu trochę wyciśnie kleju przez pękniecie zarób nim szczelinę (najlepiej użyj palca grzebalca  )
potem za czyścisz papierem ściernym najlepiej taśmą trochę szerszą niż pękniecie  dobierzesz podobny lakier i zamalujesz zaprawkowo
odrobina roboty koszt 50 zł
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2014, 08:46:01 pm wysłana przez AGA »
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

Lisciasty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 27, 2015, 01:26:07 pm »
Witam,
Odgrzebuję mój remontowy wątek. Przedstawiłem Wasze pomysły majstrom, ale koniec końców powstało takie coś:

Rama okazała się aluminiowa i nic innego chłopaki nie wymyślili, zobaczymy czy to się będzie trzymać.
W każdym razie wygląda szpanersko i gustownie ;)

Przy okazji walczę z tym dziadowskim prowadzeniem łańcucha, może byście doradzili jak to najlepiej rozwiązać...
Poprzednio (zamontowane przez pierwotnego roweropsuja) wyglądało to tak:

A teraz przerobiłem w ten sposób:

Kupiłem też polecaną przez Was w innym wątku rurkę tekalanową (sporo, z zapasem na straty), może jakoś jej użyć?

storm

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 27, 2015, 02:19:13 pm »
Moim zdaniem można spokojnie wsadzić rurki prowadzące zamiast rolek.

Natomiast na pewno masz za mało łańcucha - przyjrzyj się jak mocno masz naciągniętą przerzutkę tylną na lanc3.jpg. Stanowczo za mocno.

I jeszcze kwestia fotelika - IMHO za bardzo pionowo i zbyt nisko jego górne podparcie.

Lisciasty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 27, 2015, 02:21:23 pm »
Tak tak, wiem że łańcuch jest za krótki, źle policzyłem i obciąłem dziada za mocno.

Jak zrobić z tymi rurkami bez rolek? Kompletnie tego nie widzę :(

Temat fotela też mnie męczy, ale zrobię inny wątek z nowymi fotkami, żeby nie mieszać już tutaj.

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 27, 2015, 03:02:33 pm »
Gdyby nie padało w niedziele to mógłbyś zaproponować miejsce i czas to podejrzałbyś na żywo sposób prowadzenia i mocowania rurek - może wpadłby pomysł jak i co.

storm

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 27, 2015, 03:30:02 pm »
Jak zrobić z rurkami? Normalnie. Wprowadzasz łańcuch do rurki i puszczasz pod siedzeniem. Same rurki mocujesz do ramy za pomocą pasków materiału unieruchomionych do ramy za pomocą śrubki jakiejś, albo za pomocą rzepów, albo najprościej za pomocą zipstripów.
Jak mają przebiegać rurki? Jak najprościej. Na początku zatem układasz rurkę dla łańcucha napędzanego - górnego i tą rurkę układasz na górze. Pod nią układasz rurkę prowadzącą łańcuch powracający do przerzutki. Oczywiście będzie on zagięty kilkanaście centymetrów od blatu z przodu, aby przechodzić w miejscu największego zgięcia nad widelcem przedniego koła. A potem już w miarę prosto do mniej więcej końca fotela - tak aby nie zawadzać brudnym łańcuchem o spodnie/nogi podczas wsiadania i zsiadania. Dobrze jest, jak same rurki z przodu dochodzą do samego blatu/przerzutki przedniej bo wtedy nie ma obawy o pobrudzenie się smarem podczas jazdy.

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 27, 2015, 04:00:42 pm »
Jeszcze mały myk: tekalan przed finałowym założeniem na łańcuch warto rozgrzać na końcach i owe końce rozepchnąć jakimś stożkiem (takie ustrojstwo, lub podobne sprawdza się ideolo):

Efekt- cichsza praca łańcucha w rurce.

Lisciasty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 27, 2015, 07:17:39 pm »
Gdyby nie padało w niedziele to mógłbyś zaproponować miejsce i czas to podejrzałbyś na żywo sposób prowadzenia i mocowania rurek - może wpadłby pomysł jak i co.
Póki co pomontuję na małpę jakoś według porad Storma, a jak bardzo nie będzie szło to może się do Ciebie zgłoszę na oględziny ;)

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 27, 2015, 07:41:46 pm »
Storm ma rację - na oko górną cześć łańcucha da się poprowadzić po linii prostej (w rurce) bez żadnych rolek . Powrotna może iść w lekko zgietej rurce, bo jest nieobciążona i opór minimalny. Co do fotela to rzecz indywidualnych preferencji ale ja też bym bardziej położył.