Autor Wątek: Pozioma trzybiegowa hybryda MBB  (Przeczytany 5457 razy)

tomek70

• całkiem inny wariat
Pozioma trzybiegowa hybryda MBB
« dnia: Sierpnia 23, 2014, 09:17:11 pm »
Witam po wielu trudach przeróbkach testach w końcu powstał poziomy rower hybrydowy typu MBB.  Rowerek posiada sklejkowe siedzenie wykonane przeze mnie zawieszone na czterech sprężynach siodełkowych dodatkowo posiada marmoryzację tylnego koła na podstawowym damperku ze sprężyną 650 LBS. Napęd stanowi dobrze wytrenowany poziomkowicz :) plus silnik 500 Wat z magmy który swoją potężną moc przekazuje za pomocą łańcuszka z magmy na zębatkę 80T z magmy która przyspawana jest do zębatki oryginalnej z piasty wielobiegowej, w tym wypadku trzybiegowej co powoduje zwiększenie dostępnego momentu obrotowego i dostępnej szybkości która ograniczona jest tylko wyobrażnią konstruktora i przełozeniem piasty do niesamowitych 42 km/h. Cała moc silnika zamknięta jest w dwóch akumulatorach produkcji żółtych ludzików marki Grensaver o pojemności 20 Ah

tatar

• kolarz na poziomie
Odp: Pozioma trzybiegowa hybryda MBB
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 23, 2014, 10:03:22 pm »
Bardzo ciekawe. Jaki jest zasięg na samej elektryce (bez wspomagania)? I czemu małe koło z tyłu?

janxx

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 24, 2014, 11:17:53 am »
Nie ma hamulca z przodu?

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 24, 2014, 07:53:00 pm »
Na elektryce przejechałem najwięcej 25 km ale nigdy nie przejechałem tyle żeby sterownik mi odciął zasilanie myślę że jakieś 35 km na samej elektryce by przejechał druga sprawa że w moim terenie jest dużo górek.  Po płaskim to ze 40 by przejechał swobodnie w trasie. Z tyłu małe koło jest wynikiem dobrania odpowiedniego przełożenia i momentu obrotowego pierwotnie rower miał jeździć bez wspomagania i takie przełożenia były optymalne  na pagórkowaty teren Chełmszczyzny i do ruszania pod górkę. Teraz ze wspomaganiem mógłbym dać większe koło np 24 a nawet 26 jak bym zastosował inną piastę wielobiegową.  Faktycznie nie ma przedniego hamulca bo zastosowałem widelec 24" a koło 26 będę musiał coś wymyślić jakieś adaptery bo nie chcę tego widelca spawać a 26" był by za duży

janxx

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 25, 2014, 12:37:26 pm »
Trochę niebezpiecznie jest jechać 40km/h bez hamulca z przodu. Można by wyrzeźbić podkowę podobną do tej na foto, ale z dospawanymi wyżej pivotami na v-brake'a. Podkowę umocować do istniejących pivotów, a hamulec umieścić na tych dospawanych:

Jeżeli byłbym potrzebny, to też jestem z Chełma :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2014, 12:42:41 pm wysłana przez janxx »

dziantek

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 25, 2014, 04:35:27 pm »
A może jakiś dobry szosowy hamulec z mocowaniem na jedną "dziurkę"? I jak te sprężynki się spisują, mogłyby się obejść bez amortyzatora głównego? Brakuje zdjęć kokpitu i strony z łańcuchami ;)

darznur

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 25, 2014, 06:08:37 pm »
Baardzo mi się podoba Twój cruzbike - gratuluję roweru  ;D i opisu  :D . Faktycznie przydałyby się jakieś foty od strony napędowej.
Jestem w trakcie tuningowania "cbc" i softrider-a i prosiłbym  Cię o opis z czego dokładnie i jak zrobiłeś fotel bo wygląda zabójczo wygodnie  ;)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 25, 2014, 10:27:24 pm »
He strona napędowa działa jak należy ale ta plątanina kabli mnie wkurza i nieładnie wygląda muszę wykombinować jakąś puszkę na to wszystko jakoś to opanować . Myślałem o trochę innym adapterze ale faktycznie szosowy hamulec był by najprostszym rozwiązaniem.  Co zaś tyczy się siedzenia jest bardzo proste w wykonaniu  i tanie zrobiłem już ich kilka  bliżej soboty jak znajdę czas to zrobię fotki żeby zobrazować cały proces.  A może nawet filmik z jazdy zrobię . Witam kolegę z Chełma poziomkowicz, czy na razie sympatyk? Bo znajomy z pracy opowiadał mi o jakimś leżącym rowerze który pojawiał się w okolicach krzyżówek lubelskich nad ranem, ów znajomy używa dużo alkoholu więc nie wiem czy naprawdę widział jakąś poziomkę :)

janxx

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 25, 2014, 10:39:19 pm »
Witam Chałmianina :)
Najbliższy znany mi poziomkowicz to udzielający się na tym forum kolega Majsterkowicz z okolic Krasnegostawu. Próbowałem jechać jego poziomką, ale przewraca się, uznałem więc, że dla mnie odpowiedniejsza będzie w przyszłości trajka. Na razie, w ramach wprawy zrobiłem prototyp pasażerskiego VAN-a zwanego biporterem: http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2530.0 z pasażerami na poziomo, ale kierowcą pionowo. W planach na jesień jest drugi egzemplarz, poprawiony, a potem zobaczymy...

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 27, 2014, 09:15:06 pm »
Kiedyś chciałem taki jak twój zrobić siostrze na dowóz dzieci do przedszkola ale na chceniu tylko się skończyło. :(