Autor Wątek: Witam w poziomym świecie  (Przeczytany 6453 razy)

Zielony

• sympatyk
  • *
Witam w poziomym świecie
« dnia: Sierpnia 06, 2014, 12:36:24 pm »
Jestem z Legnicy. Forum śledzę od około miesiąca. Przejdę od razu do rzeczy a między wierszami opowiem coś o sobie. W moim przypadku chęć zakupu roweru poziomego jest podyktowana tym, że zaniedbałem się trochę i głównie chodzi o wyjście z domu i spędzanie czasu na powietrzu. Jestem osobą niepełnosprawną (niedowład prawej strony ciała po urazie głowy w wypadku samochodowym). Zainteresowanie zaczęło się od znajomego, który jeździ na trójkołowym handbik'u. Mnie interesowałaby jazda na trójkołowym rowerze poziomym z napędem nożnym. Zainteresowanie przekształciło się tak jak pewnie u wielu w przeszukiwanie internetu i tak trafiłem tutaj.

Przed wypadkiem jeździłem na BMXie. Po wypadku doszedłem do jako takiej sprawności przez uprawianie sportu.
Główne problemy z zakupem roweru jakie mam to mieszkanie w bloku na 10 piętrze (chodzi o trzymanie roweru w mieszkaniu) i brak wystarczających funduszy na taki rower.
Ale jak to mówią, dla chcącego nic trudnego. Pierwszy problem już poniekąd rozwiązałem. Trochę pomyślałem i mam sposób na przechowywanie roweru w domu (o piwnicy lub strychu też myślałem, ale to jest zawsze ryzyko, że mogę w łatwy sposób pozbyć się roweru). Z drugim problemem, odnośnie funduszy, jest już trochę gorzej. Myślałem o dofinansowaniu z PFRON, ale tam takich rowerów raczej nie dofinansowują. Zbudowanie roweru też odpada, bo nie mam kogoś kto zbudowałby mi taki rower a i koszty zapewne przekraczają mój budżet, chyba, że się mylę, proszę o sprostowanie. Tak więc poszukałem trochę na różnych serwisach i na allegro, no i znalazłem dwie możliwości, które mi odpowiadają. Na gumtree w Irlandii ktoś sprzedaje KMX Tornado za 165 funtów WOW (około 900zł), ale właśnie dziś dostałem odpowiedź, że nie da rady go wysłać do Polski. Druga możliwość jest z allegro i również KMX Tornado za 2100zł http://allegro.pl/rower-poziomy-trojkolowy-kmx-tornado-f3-trzykolowy-i4485714046.html tylko, że tu znowu jest tylko możliwy odbiór osobisty.
Myślę, że rowery z allegro mogą zostać lada chwila kupione, także trzeba byłoby się śpieszyć z podjęciem decyzji. Rower jest mało używany i co mi odpowiada w miarę tani.
Czytałem na stronie Krzycha_KMX (bardzo fajnie, że coś takiego można znaleźć w sieci w języku polskim), że te rowery są właśnie takie jak BMXy i dla ON nadają się a to by mi odpowiadało.
Co do mojej niepełnosprawności to prawa dłoń da radę utrzymać kierownice/drążek, noga jest w miarę sprawna, poza stopą, którą trzeba by jakoś przytwierdzić do pedała (myślałem o butach kolarskich, które wpina się w pedał). 
Co o tym wszystkim myślicie jeśli chodzi właśnie o początkującego niepełnosprawnego na trójkołowcu? Proszę o opinie Krzych_KMX, Mayya i Nietop i może jeszcze innych niepełnosprawnych, którzy tu są. Oczywiście opinia innych też się bardzo przyda.
Jeśli chodzi o moje zapotrzebowanie, to rower miałby służyć raczej na dłuższe trasy. Nie wiem czy KMX Tornado by podołał.
Rozmarzyłem się i pomyślałem o zainstalowaniu silnika elektrycznego w przyszłości.   

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Witam w poziomym świecie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 06, 2014, 01:05:20 pm »
Podczas Zlotu w Krakowie poznałem Jurka Barszcza, który miał porażenie mózgowe i śmigał na trójkołowcu poziomym, więc da się.
Kliki (znaczy pedały rowerowe) to dobry pomysł - jest na to osobny wątek na Forum.
Przerobienie hamulców, żeby dało się hamować jedną ręką - nie jest to problem, bo poziomego trójkołowca kierować można jedną ręką bez problemu, drugą używając jako wsparcie.
Zresztą - jest na Forum kolega Wrona - on jest niepełnosprawny (?) jak musi chodzić, bo jak jedzie to nic nie widać.
Tak, czy siak - zapraszamy i powodzenia, bo rower poziomy do zawsze dobry wybór :)
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

wrona

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 07, 2014, 12:05:18 am »

Zielony

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 07, 2014, 06:24:10 am »
Dzięki za pokazanie, że można :)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 08, 2014, 11:45:14 am »
a z zakupem, jakby gostek był bardzo niechętny.. Może ktoś z forum się podejmie pośrednictwa?

Mikrobi

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 08, 2014, 12:39:14 pm »
Pewnie ze tak.
Zielony podeslij namiary na priva, wsiakne teraz na dw atygodnie niestety, ale bede dostepny po 25 sierpnia.
Jesli sprzedawca moze wyslac do Derby to stad juz posle to do ciebie jakims polskim paczkolotem.

Zielony

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 08, 2014, 05:00:40 pm »
Dzięki za chęci, ale aukcja z gumtree zniknęła jak i te poziomki z allegro zostały sprzedane.
Teraz mam na oku KMX Cobra tylko trochę za drogo sprzedający chce.

Mikrobi

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 08, 2014, 06:09:19 pm »

Zielony

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 08, 2014, 10:33:13 pm »
Mam go w obserwowanych  :). Mimo, że wydaje się dosyć tani jak na Optime, to trzeba przy nim trochę popracować i doprowadzić go do ładu. Wolałbym już nie bawić się w importowanie, bo to będzie mój pierwsza rower poziomy, po prostu lekko się dygam. Jestem świadomy, że chcąc kupić coś u nas w Polsce, będę musiał zapłacić trochę więcej no ale cóż. Jeszcze zobaczymy, na razie też wybywam, ale będę obserwował rynek.

Lisciasty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 17, 2014, 09:33:40 am »
Na pierwszy poziom trzeba brać coś porządnego i w miarę nowego, żadnych
garażowych dziwadeł. Ja zrobiłem ten błąd i pierwsze 2 miesiące jeździłem po piwnicy :>
A i tak masę pracy jeszcze przede mną, choć na razie przymykam oko na niedoróbki i jeżdżę.
Dłubanina jest fajna, nie przeczę, ale to jak masz czym jeździć, lub już najeździłeś się poziomami.
Jak to jest pierwszy sprzęt i człowiek ma napinkę że już musi jechać, siedzenie w piwnicy
i walenie młotkiem jest nieco wkurwiające ;)

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 17, 2014, 12:06:43 pm »
O to to to - dlatego jak pijany podczas rozmowy z płotem polecam na początek konstrukcje gotowe i tanie w zakupie chyba że od razu skok na głęboką ...