Autor Wątek: Endemondo Rywalizacje  (Przeczytany 28371 razy)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
Odp: Endemondo Rywalizacje
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 12, 2014, 09:32:13 am »
Czas łapania sygnału w tej samej lokalizacji nie powinien się różnić dla zimnego startu i ciepłego. Agps pomaga, jeszcze bardziej określanie lokalizacji po wi-fi i sygnale sieci komórkowej. Moja S3 też nie ma problemu z gps`em, endomondo - fakt  bateryjkę ssie jak ssak leśni zwany tirówką :D ale Strava sobie radzi lepiej. Na baterii 3000mAh w telefonie spokojnie trasę czytał przez 8 - 10 godzin a jeszcze robiłem zdjęcia i gadałem troszkę przez kom.. więc jest nieźle.

PS: Storm wiesz, że Note 4 oficjalnie wychodzi 03.09.2014, o 14 na yt będzie livestream z prezentacji! :)
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 12, 2014, 10:31:30 am »
@DeVilio - ale co ci da A-GPS? Że szybciej mapa pokaże teoretyczne twoje położenie w obrębie XY kilometrów kwadratowych i najbliższy BTS?
WiFi? Nie, ponieważ w sygnale WiFi nie masz przekazywanej lokalizacji nadajnika.
Jeśli chodzi o bakterię - moja Note II rok temu, w miesiąc po kupnie wytrzymała jakieś 10-11 godzin na Endomondo - więc to raczej normalny wynik w sumie. (bakteria 3200mAh)
Note IV - zobaczymy. S4 a S5 to zmiany w zasadzie niewielkie, więc nie sądzę aby dali coś super nie wiadomo jakie ficzery i bajery. Poza tym cena na starcie będzie zaporowa. Jeśli myślałbym o zmianie to albo Note III, albo coś do 5". Chociaż duży ekran robi pewne różnice jak się na tym przegląda strony WWW czy czyta książki...

borimir

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 12, 2014, 11:11:13 am »
WiFi? Nie, ponieważ w sygnale WiFi nie masz przekazywanej lokalizacji nadajnika.
Jest to prawda, ale obecnie telefony z Androidem skanują sieci Wi-Fi znajdujące się w pobliżu i przekazują informacje o nich razem z położeniem odczytanym z GPS do serwerów Google.

Podobne skanowanie prowadziło auto Google robiące zdjęcia do StreetView. Dzięki takiej bazie danych telefony z Androidem na podstawie liczby dostępnych sieci Wi-Fi i pewnie siły sygnału są w stanie szybko określić przybliżoną pozycję. W przypadku sieci GSM dokładność można w sprzyjających warunkach określić z dokładnością do 100m.

storm

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 12, 2014, 03:06:37 pm »
@Borimir - ale to WiFi trzeba mieć włączone, prawda? A ja przyznam szczerze, że nie pamiętam abym WiFi odpalał ostatnio w telefonie. W sumie nie mam po co. W zasadzie to moja komórka znaaaacznie częściej robi za router WiFi :)  O zużyciu bakterii przy włączonym WiFi nie chcę nawet pisać.
Co do dokładności co do 100 metrów - stanowczo zbyt mało jak na moje potrzeby.

Poza tym - na co komu kombinowanie z A-GPSem, WiFi - jak się ma normalne, działające GPS?

P.S.
1. WiFi przy GPsie to cofanie się do nawigowania z mapą, linijką i... sekstansem. Da się, tylko po co?
2. Nadajniki WiFi mogą zmieniać pozycję, siłę nadawania jak i SSID. I być likwidowane.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2014, 03:10:19 pm wysłana przez storm »

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 12, 2014, 03:59:21 pm »
Określanie lokalizacji przy pomocy czy asyscie a-gps oraz wifi o wiele szybciej pomaga określić pozycję telefonu.

PS: polecam doczytać: http://pl.wikipedia.org/wiki/AGPS
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2014, 04:02:23 pm wysłana przez DeVilio »
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

kubajurek

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 12, 2014, 04:20:17 pm »
Jeśli chodzi o łapanie sygnału GPS na Samsungu, to proponuję zainstalować darmowe aplikacje:-Faster GPS, gdzie ustawiamy kontynent-Europa i kraj Polska, oraz aplikaję GPS Fix, na której za każdym razem przed wyruszeniem w trasę łapiemy tzw. fiksa -dopiero wtedy odpalamy Endomondo, Navime czy inną aplikację, na której jeździmy.

borimir

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 12, 2014, 04:44:32 pm »
Określanie lokalizacji przy pomocy czy asyscie a-gps oraz wifi o wiele szybciej pomaga określić pozycję telefonu.

Nie miałem jak odpisać, bo akurat wracałem do domu. Dokładnie jest tak jak piszesz. Przez myśl mi nie przeszło, że to może służyć za nawigację.

Niemniej jednak jest to dobre wsparcie dla systemu GPS, który jak od dawna wiadomo jest podatny na pewne ataki. Dziury w systemie wykorzystywane były na przykład do kradzenia ciężarówek. Chińczycy wykorzystali go by przechwycić Amerykańskiego drona.

WI-FI i GSM to technologie, które przyspieszają określenie lokalizacji i dodatkowo weryfikują w bardzo przybliżony sposób pozycję GPS.

storm

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 12, 2014, 05:03:35 pm »
PS: polecam doczytać: http://pl.wikipedia.org/wiki/AGPS

@DeVilio - polecam zmianę smartfona na normalniejszy, który działa i który faktycznie potrafi określić lokalizację bez żadnych dodatków jak programiki, wifi, gsm itepe.

@Borimir - przyspieszają? Obawiam się, że tylko pokazują jakie-takie-dane zanim zadziała właściwy GPS. Bo tak czy owak lokalizacja GPS musi zostać obliczona.
Co do wykradania dronów - sądzisz, że ktokolwiek będzie chciał okłamywać twoją lokalizację aby zmusić cię do zmiany trasy? ;)

borimir

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 12, 2014, 05:10:55 pm »
@Borimir - przyspieszają? Obawiam się, że tylko pokazują jakie-takie-dane zanim zadziała właściwy GPS. Bo tak czy owak lokalizacja GPS musi zostać obliczona.
Co do wykradania dronów - sądzisz, że ktokolwiek będzie chciał okłamywać twoją lokalizację aby zmusić cię do zmiany trasy? ;)

No właśnie nie tylko. aGPS przyspiesza znalezienie dokładnej lokalizacji. Jest kilka trybów w jakim działa. Wszystko sprowadza się jednak do tego, że moduł GSM ma łatwiej nas zlokalizować.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 12, 2014, 05:59:13 pm »
Storm: wszystkie "przybliżone" systemy określania pozycji przyspieszają określenie właściwej pozycji po GPS gdyż ponieważ, GPS "wie" gdzie ma się odnaleźć, czyli spodziewa się widzieć określone satelity pod określonymi kątami i "mocą sygnału" i nie zawraca sobie dupy przeszukiwaniem całego nieba.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

storm

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 12, 2014, 06:47:53 pm »
Panowie - mam smartfona Note II nie od wczoraj i nie od tygodnia. Wiele razy działał z AGPS i z samym GPSem i nie zauważyłem specjalnej różnicy czasowej przy znajdowaniu własnej pozycji.
Ba: pragnę przypomnieć że wielokrotnie GPS znajdował moją lokalizację w... budynku, pod dachem i to BEZ AGPSa.

Wniosek: kwestia anteny. A powinniście wiedzieć, że tą Note II ma porządną bo wyprowadzoną na obudowę.

@Franc - gdyby Note II miał dokładność rzędu 100 metrów na GPSie to przedwczoraj bym stracił kilka-naście minut więcej na brevecie ;)

P.S.
Przeprowadziłem szybki test na Note II. Siedząc na 1 piętrze, 2 metry od okna i od balkonu przed komputerem - uruchamiam GPS, od razu przechodzę do Google Maps.
- z samym GPSem = 8 sekund
- z A-GPsem lokalizacja BTSa pojawia się od razu, a moja lokalizacja tak jak poprzednio po 8 sekund. Tylko na co mi lokalizacja BTSa??? :P
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2014, 08:09:56 pm wysłana przez storm »

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 13, 2014, 06:33:32 am »
P.S.
Przeprowadziłem szybki test na Note II. Siedząc na 1 piętrze, 2 metry od okna i od balkonu przed komputerem - uruchamiam GPS, od razu przechodzę do Google Maps.
- z samym GPSem = 8 sekund
- z A-GPsem lokalizacja BTSa pojawia się od razu, a moja lokalizacja tak jak poprzednio po 8 sekund. Tylko na co mi lokalizacja BTSa??? :P

wniosek: balkon robi za wzmacniacz antenowy :P
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

borimir

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 13, 2014, 07:03:52 am »
Nie dziwię się, że nie widzisz różnicy przy łapaniu pozycji. 8 sekund to świetny wynik. Tutaj aGPS nic dodatkowo nie pomoże. Różnicę zobaczyłbyś w niesprzyjających warunkach np. gęsty last albo zabudowa. Coś co zasłania Ci przysłowiowe niebo i generowane są dodatkowo odbicia sygnału radiowego. W takich przypadkach z GPS może obliczać pozycję nawet kilka minut z aGPS ten czas spada poniżej minuty. To też wiem z autopsji.

storm

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 13, 2014, 08:15:24 am »
@Szydziu - nie nie, ten balkon to typowy balkon i nie jest tuż obok mnie i nie sięgam do jego balustrady smartfonem ;P

@Borimir - czy przeczytałeś uważnie to co napisałem? ;)
"
Siedząc na 1 piętrze, 2 metry od okna i od balkonu przed komputerem
"

To są właśnie mało sprzyjające warunki, kiedy smartfon widzi raptem kawałek nieba a nie całe niebo, a nad sobą ma dach i sufit.
Jakiś czas temu będąc w Gdańsku odpalałem GPS w spoooorym budynku. Nade mną jeszcze jedno piętro i dach, ja sam 3 metry od okna i smartfon łapiący pozycję praktycznie od razu.

A przy okazji - dlaczego nie ma różnicy w czasie przy określaniu pozycji z użyciem AGPS i bez niego? Czyżby:
- mimo wyłączenia AGPS Google Android 4.3 nadal z niego korzysta?
- AGPS nie ma znaczenia dla obliczania pozycji GPS bo ta i tak musi zostać przeliczona oddzielnie?

borimir

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 13, 2014, 08:32:27 am »
To jest tak, że aGPS jest tylko technologią pomocniczą. Nie widzisz różnicy bo 8 sekund to bardzo dobry wynik na fixa. Dodatkowo aGPS może pomóc tylko w określonych sytuacjach. To nie jest tak, że np. nie masz w ogóle szansy na sygnał z satelity a dzięki aGPS będziesz miał pozycje. W kontekście aGPS mówię tylko o wspieraniu łapania fixa.

Może rzeczywiście masz bardzo dobrą antenę w swoim telefonie. Pamiętaj, że jak mimo wszystko będziesz miał gdzieś problem z fixem zawsze możesz spróbować posiłkować się aGPS.

Ja w swoim Samsungu na parterze 12 piętrowego bloku na gęsto zabudowanym osiedlu mam właśnie taką sytuację, gdzie fix łapie się długo. Nawet podejście z telefonem do okna na niewiele się zdaje. Doam, że nie mam tak wypasionego modelu jak Twój. Dodatkowo wyłączone mam wszystkie dodatki szpiegujące od Googla, a więc wysyłanie mojej pozycji, wiązanie jej z sieciami WiFi czy właśnie wspieranie się GSM.

GPS to świetna technologia, ale zawsze ze sobą na dłuższą wycieczkę biorę mapę. Jestem chyba staroświecki.