Autor Wątek: Transport Velogic Semi Low Racer  (Przeczytany 5683 razy)

borimir

• Gość
Transport Velogic Semi Low Racer
« dnia: Czerwca 10, 2014, 12:29:04 pm »
Mam problem z transportem roweru. Mam auto osobowe i najchętniej transportowałbym go na dachu, ale nie mogę znaleźć odpowiedniego bagażnika dachowego. Generalnie problemem jest długość bagażnika i rozstaw kół roweru. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów transportuje swój rower na dachu?

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Transport Velogic Semi Low Racer
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 10, 2014, 12:59:45 pm »
Ja swoje (i nie tylko) wożę na platformie hakowej - jej rynienki są na styk dla mojego P8.
Co do wożenia na dachu - najlepsze bagażniki to takie, które trzymają zamiast przedniego koła - na jednej belce szybkozamykacz do widelca na drugiej belce mikrorynienka na tylne koło. Dodatkowo taką rynienkę można przedłużyć. I nie jesteś ograniczony długością rynienek tylko rozstawem belek bazowych.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

borimir

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 10, 2014, 01:17:57 pm »
Problem mam taki, że jak demontuję przednie koło to rower jest na tyle niski, że zaczepiał by kołem napinającym łańcuch pod spodem ramy o listę bagażnika.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 10, 2014, 01:23:46 pm »
Jamniczek już przejechał "parę km".
Metoda jest bardzo prosta: do kompletnej rynienki dołączasz połówkę innej i gotowe. Większy problem jest jednak z mocowaniem do ramy: w przypadku "normalnego" widelca znacznie lepsze są szyny do wpinania przedniego koła.

borimir

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 10, 2014, 01:26:08 pm »
Na szczęście mam normalny widelec. Będę musiał trochę pomyśleć i pokombinować. Jestem strasznie leniwy i liczyłem na link do stronki produktu, który ma odpowiednie wymiary. I po prostu kupić, zamontować i wozić:-)

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 11, 2014, 05:41:03 am »
LWB Zonka jeżdzi na dachu w "standardowym" uchwycie [mocowanym tyłem do przodu bo taka jest konstrukcja roweru ;) ]. Przedłużyłem tylko dolną szynę zamawiając z odpowiednio dłuższy z kwasówki. ( dzięki temu ma odpowiednią sztywność)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

borimir

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 11, 2014, 06:50:36 am »
szydziu zamówiłeś u producenta od razu dłuższy czy sztukowałeś?

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 11, 2014, 06:57:22 am »
Zamówiłem w firmie wykonującej różne usługi ślusarskie. Zapłaciłem "flaszkę".

borimir

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 11, 2014, 07:03:45 am »
Ten zakład ślusarski robił Ci ten bagażnik czy przedłużali tylko kupiony wcześniej? Dopytuję się bo sam muszę coś 2 ciągu 2-3 tygodni wykombinować, żeby zabrać mojego SLR na urlop.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 11, 2014, 08:53:42 am »
Na szczęście mam normalny widelec. Będę musiał trochę pomyśleć i pokombinować. Jestem strasznie leniwy i liczyłem na link do stronki produktu, który ma odpowiednie wymiary. I po prostu kupić, zamontować i wozić:-)
Ale.. zrobienie dłuższej rynienki to zdjęcie osłonki plastikowej i przekręcenie dwóch śrubek. Jak wrócę do domu, to sfocę Jamniczka (bo biedny został rzucony na podłogę po ostatnim wyjeździe, siedząc jeszcze w rynience.. i tak ciągle leży). Dłużej trwa chyba zapakowanie tego na dach :P

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 11, 2014, 01:29:08 pm »
Ten zakład ślusarski robił Ci ten bagażnik czy przedłużali tylko kupiony wcześniej?
Bagażnik to zwykły uchwyt na rowery coś taki jak ten http://allegro.pl/bagaznik-na-relingi-z-2-uchwytami-rowerowymi-i4312916522.html gdzie rynienka składa się z dwóch elementów w połowie skręconych na śrubkę. Jedna z tych połówek posłużyła za wzór do wygięcia i teraz jest "większa połowa" ze stali nierdzewnej :)
Co do rozwiazania Pająka - temat przerabiałem z drugim uchwytkiem od drugiego LWB ( http://poziome.pl/index.php/sa-na-poziomie/uzytkownicy-i-ich-konstrukcje/143-lwb-z-ciekawosci ) i tam jak element na którym opiera się przednie koło wystawał przed belkę to pośrodku się wybrzuszał a końcówka się skręcała/wyginała dotykając dachu auta.
Rada.
Przedłużając orginalne rynienki należy jako łącznik użyć czegoś mniej więcej tak samo sztywnego jak reszta rynienki - chodzi mi tu najwięcej o kształt. Jak dasz na spód sam płaskownik to rynna będzie się ryrała na boki :)
Druga rada.
Zorganizuj 2 takie same uchwytki i z jednego przekręć rynienkę - będzie się składała z 3 orginalnych elementów ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2014, 01:31:03 pm wysłana przez szydziu »

PavvelB

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 12, 2014, 09:49:34 am »
Ja mam taki pomysł, na razie to teoria :) . Jedna długa rynienka dopasowana do długości roweru, np kątownik odpowiedniej grubości albo wygięta z blachy. Dwoma czy trzema śrubami przykręcony do typowej rynienki rowerowej. Można to szybko zdemontować po przewiezieniu roweru.

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 12, 2014, 09:23:59 pm »
Jeśli będzie to jeden element dociskany na końcach przez koła na środku będzie się wybrzuszał. I tam zastosujesz mocowanie do oryginału i już ;)

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 13, 2014, 06:54:37 pm »
Mój SWB (baza 124cm) podróżuje sobie na fabrycznym bagażniku bez modyfikacji.
Niestety nie pamiętam firmy.
Kąt pod jakim ramiona bagażnika trzymają ramę, nie zapewnia wystarczającej stabilności - na boki jest ok ale przód tył już nie, dlatego dodatkowo są zablokowane hamulce, oraz kierownica, a rower obwiązany jest taśmami do mocowania ładunku.