Pajak_gdynia
A co w przypadku gwintu przy tylnej osi po stronie kasety? W moim przypadku gdy chciałem zamontować druty blotnika, musiałem dociąć śrubę z dokładnością do 1mm, aby łańcuch pracujący na 9tym biegu o nią nie ocierał.
Także zastosowanie nakrętki, nawet grubości 3mm nie weszłoby w grę
No i właśnie na tym polegał problem
Mam ograniczone możliwości warsztatowe ale pożyczyłem od sąsiada zestaw 3 gwintowników i nagwintowałem pod M6. Niestety najpierw śruba się ciągle odkręcała, a potem znowu zerwałem ten nowy gwint.
Wychodzi na to, że tak kurtki gwint wykonany w aluminium to nie najlepszy pomysł.
Podobnie jak błotnik mocowany do linki przerzutki

Ostatecznie kupiłem zestaw do naprawy. Koszt 28zł - nie wiem co jest przyczyną bo takie zestawy w necie są po 80-150zł

może są z lepszego materiału (?) - nie znam się ale jak na naprawę takiej pierdoły to stówka jest co najmniej przegięciem

W zestawie jest 10 sprężynek, wiertło, gwintownik, przyrząd do wkręcenia sprężynki i przyrząd do ułamania końca sprężynki po wkręceniu. Brak natomiast uchwytu do gwintownika (ten znowu pożyczyłem od sąsiada)
Na początku pomyślałem, że lepiej będzie tą sprężynkę dodatkowo wkleić i posmarowałem ją z zewnątrz poxipolem - głupi pomysł, wkręciła się do połowy, a następnie zaczęła się rozciągać (pomimo, że do wiązania kleju było mnóstwo czasu). - musiałem ją wyrwać, bo nie da się jej wykręcić.
Ostatecznie zrobiłem zgodnie z instrukcją.
Śruba wkręca się odrobinę ciężej niż w normalny gwint, ale jest ok. - a jak będzie z czasem to się okaże.