Autor Wątek: Hamulce tarczowe - problemy  (Przeczytany 3601 razy)

yotomeczek

• kolarz na poziomie
Hamulce tarczowe - problemy
« dnia: Maja 23, 2014, 05:41:13 pm »
Stałem się posiadaczem czołgu, który miał (no nadal ma ale wszystko sie odwlecze w czasie bo niedawno dostałem wypowiedzenie, bo firma słabo się kręci...) być dawcą na części do poziomki. Na razie muszę jeździć dawcą i mam problem z hamulcami.
Siedzą tam jakieś zaciski i tarcze 160mm. Okazało się że przednia tarcza mocno bije i nie ma opcji żeby to wyregulować żeby nie obcierało i hamowało. Kupiłem nową tarczę i po zamontowaniu okazało się że też jest bicie. Całe koło nie jest idealnie wycentrowane i ma lekkie bicie. Byłem w serwisie Bikemii ale o porażka - gość jeszcze nie poczekał aż powiem co dolega, tylko od razu że marketowców nie serwisują ... nie wytłumaczyłem mu co jest i wyszedłem... Ceny mają wysokie a podejście konkretne - nie da się kup pan nowy rower u nas... ale nie o to.
Mam pytanie - czy jest możliwe "wyciągnięcie" takiego koła czy raczej czeka mnie wymiana piasty? Zapewne wycentrownanie koła nie polepszy sprawy...
Kolejne pytanie - pytanko - gdzie można dorwać mocne i przyjmujące szerokie opony sztywne widelce pod tarczówke do koła 28-29"? Nie znalazłem nic poniżej 230zł więc to raczej droga impreza...

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
Odp: Hamulce tarczowe - problemy
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 23, 2014, 06:10:46 pm »
Stawiam, że adapter do tarczy hamulcowej jest nakręcany na piastę, dlatego pojawia się bicie (podobnie jak w wolnobiegu).
Jeśli tak, to jedynym wyjściem jest wstawienie 2-3 cienkich podkładek między tarczę a piastę, ustawiać podkładki metodą prób i błędów aż bicie będzie akceptowalnie małe.
Co do widelca - kupić tani widelec stalowy i dospawać adapter do hamulca tarczowego.

yotomeczek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 23, 2014, 07:57:56 pm »
A nawet nie wiem czy tam jest adapter przykręcony do piasty - może i jest. To mój pierwszy kontakt z tarczówkami :)
Z podkładkami nawet pomyślałem - ale wydaje mi się że trzeba by mieć bardzo cienkie i dopasowanie tego byłoby mocno klopotliwe...
Często się zdarza takie bicie tarczy?

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 23, 2014, 10:19:16 pm »
Przede wszystkim centrowanie koła w tarczówkach nie ma wpływu na pracę hebla. Możesz mieć ósemkę z koła a tarcza będzie pracowała tak samo. Jeśli nowa tarcza bije ( a sprawdź, czy nie ma jakiś paprochów w miejscu mocowania tarczy do piasty), to masz dwie opcje: jeśli mocowanie tarczy jest nakręcane na nią- być może krzywo nakręcone. Jeżeli mocowanie tarczy stanowi monolit z piastą- może skrzywieniu uległ pająk mocujący tarczę.
A tak bajdełej: tarcza "bije" czyli rytmicznie trze o klocki, czy trze jednostajnie?

yotomeczek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 24, 2014, 06:48:00 am »
Hmm bije - kolebie sie lekko lewo-prawo. Raz trze o lewy raz o prawy klocek.
Czyli raczej piasta do wymiany...
Stara tarcza kolebala sie +/- 2mm a nowa +/- 1mm - ciagle za duzo zeby dalo sie jezdzic i hamowac.
Gdzie w lodzi mozna wymienic piaste - mam na mysli dobrze i za rozsadne pieniadze?

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 24, 2014, 02:29:06 pm »
A oś piasty masz prostą na pewno?

yotomeczek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 24, 2014, 03:44:06 pm »
A sprawdze w poniedziałek - bo rower został w pracy. Nie wpadłem na to że ośka może być skrzywiona... a koło ma lekkie bicie osiowe.
Jakie dobre serwisy w łodzi polecicie?

Drake

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 24, 2014, 05:58:45 pm »
ośka chyba nie ma tu nic do rzeczy , ale łożyska i  miski w piaście tak
czyli rozebrałbym to na początek