Do tej pory uważałem że jakbym ja komuś ... coś ... gdzieś ... to, jeszcze jako właściciel auta, mam jego OC, za które niedawno parę stów zapłaciłem i sprawa jest załatwiona. Ale czy tak faktycznie jest??
Nie
Czy jako aktywny, codziennie jeżdżący rowerzysta muszę się dodatkowo ubezpieczyć ??
Nie, ale możesz
Czy ktoś wie jak to wygląda od strony prawnej ??
Tak
Czy ktoś z Was jest ubezpieczony jako Rowerzysta ??
Tak
Jeśli tak to gdzie i za ile rocznie??
W PZU za 120
Ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej OC w przypadku samochodów dotyczy pojazdu i jast ubezpieczeniem obowiązkowym.
Osoba zawierająca ubezpieczenie jest ubezpieczającym a nie ubezpieczonym. Dlatego, jeśli ktoś inny spowoduje szkodę jadąc twoim samochodem, odszkodowanie poszkodowanemu będzie wypłacane z polisy, którą ty zawarłeś choć sam nie spowodowałeś szkody.
W przypadku dobrowolnego ubezpieczenia OC (przynajmniej w pzu) ubezpieczającym i ubezpieczonym jest rowerzysta, czyli odszkodowanie poszkodowanemu będzie wypłacane z twojej polisy, niezależnie od tego, kto jest właścicielem roweru na którym TY jechałeś.
Koszt ubezpieczenia OC NNW w PZU(nazywa się to bezpieczny rowerzysta czy jakoś tak) jest zależny od sumy ubezpieczenia jaka wybierzesz i wacha się w przedziale
od 30 - 120zł 120 przy sumie ubezpieczenia na 100tyś zł. To ubezpieczenia obejmuje jedynie szkody komunikacyjne.
Oprócz tego, jest cały szereg produktów ubezpieczeniowych, określanych potocznie jako OC w życiu prywatnym.
Nie są to polisy, które są dedykowane jedynie rowerzystą - mają szerszy zakres działania, czyli chronią np. w sytuacji, gdy potrącimy narciarza na stoku lub zalejemy komuś mieszkanie. W tym wypadku należy uważnie przeczytać OWU* i sprawdzić, czy zakres który nas interesuje, nie jest wykluczony.
Zresztą OWU zawsze należy czytać.
Kolejna opcja, to w/w OC w życiu... dodawane jako gratis.
Wtedy możemy nie zapłacić nic, bo na przykład dostaniemy to ubezpieczenia jako dodatek, gdy ubezpieczamy mieszkanie lub w banku, gdy bierzemy kartę kredytową itd...
I tak jak napisał live_evil OC dla rowerzystów nie jest obowiązkowe - jeśli go nie mamy, za szkody przez nas spowodowane, płacimy z własnej kieszeni.
*) ogólne warunki ubezpieczenia