Autor Wątek: Nowe praktyczne fotele  (Przeczytany 12108 razy)

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
Nowe praktyczne fotele
« dnia: Maja 08, 2014, 04:31:19 pm »
Ruszyła produkcja nowych foteli na których można teraz zawiesić plecak i wyskoczyć na majówkę.
Koniec z sakwami i kombinowaniem.
Kolory dostępne: Czarny, biały i mango (coś pomiędzy żółcią a pomarańczą)
waga: 1,5kg ~100g

Zapraszam.

http://czescidopozioma.pl/pl/foteliki-do-roweru-poziomego/1068-fotel-thor-m-.html
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2014, 06:50:17 pm wysłana przez Antonowitch »
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
Odp: Nowe praktyczne fotele
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 09, 2014, 10:16:03 am »
Fajne, ładne nawet, tylko zastanawiam się jak to wpłynie na opory aerodynamiczne. Nie lepiej było by zamiast tych "skrzydełek" zrobić z tyłu dwa mocowania do zaczepienia szelek plecaka np. na szekle? Szekle kosztują grosze w marketach.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 09, 2014, 11:01:14 am »
A widziałeś szerokość tych "skrzydełek"? Chuchrem sporym trzeba być, żeby cos na boki wystawało, zresztą- jaki to da opór areodynamiczny?

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 09, 2014, 11:17:04 am »
DeVilio w najszerszym miejscu skrzydełka maja 450mm no to ja się pytam jakie szerokie ty masz plecy że twierdzisz iż skrzydełka stawiają opór aerodynamiczny?  ???

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 09, 2014, 11:26:15 am »
że twierdzisz iż skrzydełka stawiają opór aerodynamiczny?  ???
Ja tam widzę, że się jedynie zastanawia. Stwierdzenia tam nie wyczytałem  :P

Co do samego fotela, pomijając to czy mi się on podoba czynie nie, uważam, że to rozwiązanie jest bardziej praktyczne i wygodniejsze niż wpinanie toreb/plecków w jakieś dodatkowe szekle czy karabińczyki.

darznur

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 09, 2014, 04:20:51 pm »
... Koniec z sakwami i kombinowaniem...

No to zapodał proszę jakieś foty jak to się ma w realu  ;) z jakimś plecakiem. Jaka możliwość obciążenia fotela ?? Tak wiem, środek ciężkości jest wysoko itp. itd.  ale mimo to.

Antonowitch

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 09, 2014, 06:22:35 pm »
Model fotela został opracowany na podstawie 2 letnich testów.
Pierwszy prototyp w tym kształcie powstał właśnie 2 lata temu na potrzeby pierwszej konstrukcji z laminatu epoksydowo-szklanego.
Prototyp ma 55cm szerokości w barkach, ten jest 10cm węższy.
Dodam że siedzenie zostało również poszerzone dzięki czemu mamy więcej miejsca ;)
Od czasu powstania prototypu, ilekroć jadę na zakupy lub jakiś wypad mocuję na skrzydłach plecak.
I temat bagażu jest załatwiony.

Dodam że z tyłu podkreśla męski charakter poszerzając w barkach i zwężając w pasie.
To fotel dla aktywnych facetów ;)
Korzyści posiadania skrzydeł na zawieszenie plecaka docenia się za każdym razem jak trzeba coś przewieźć ;)
Tak to wygląda w praktyce:
Zdjęcie prototypu
Poziomo pozdrawiam,
Anton

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 09, 2014, 06:44:26 pm »

No to zapodał proszę jakieś foty jak to się ma w realu  ;) z jakimś plecakiem. Jaka możliwość obciążenia fotela ?? Tak wiem, środek ciężkości jest wysoko itp. itd.  ale mimo to.
Darznur to teraz ja zapraszam, spojrzysz sobie w realu ;)

Antonowitch

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 09, 2014, 06:52:24 pm »
Pan Wojtek kupił pierwszy model, przewymiarowany o dosyć sporej wadze ale w dobrej cenie ;)
Obecnie waga fotela oscyluje w granicach 1,5kg z tolerancją 100g.
I jak Panie Wojtku się sprawuje?
Poziomo pozdrawiam,
Anton

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 09, 2014, 07:30:50 pm »
Pan Wojtek kupił pierwszy model, przewymiarowany o dosyć sporej wadze ale w dobrej cenie ;)
Przy wadze mojego krążownika, to i tak nie ma znaczenia ;)
Sprawuje się dobrze, aczkolwiek rower  póki co objeżdżany pod strzechą...... Jak już wylądował w domu, to przy okazji do wymiany poszły linki, oświetlenie, kufer... etc. i tak to sobie niestety trwa......  >:(
Lecz do rzeczy, jak dla mnie fotel super. Wygodnie się siedzi, nie zjeżdża nawet bez karimaty i świetnie podpiera łopatki. Nie wieszałem jeszcze plecaka.
Zamierzam dokupić jeszcze zagłówek.
Tu parę zdjęć https://plus.google.com/116127195051805593889/posts?banner=pwa   choć na nich jest jeszcze trochę źle ustawiony.

« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2014, 07:34:32 pm wysłana przez woojtek1 »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 09, 2014, 10:02:26 pm »
Testowałem patent z skrzydełkami do fotelika siebie - bardzo dobry ale do poziomek które mają foteli ustawiony bardziej pionowo. W tych bardziej połorzonych plecak nie ma miejca i lerzy na kole. W poziomkach z fotelikiem ustawionych pomiedzy tymi pozycjami jakiś mały bagażnik nad kołem powinien wystarczyć żeby podtrzymac plecak nad kołem. Z lużnych pomysłów: odpowiednio szerokie skrzydełka były byfajnym miejcem mocowania gdyby ktoś chciał upchnąc na tyle roweru kierunkowskazy.

Antonowitch

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 09, 2014, 11:53:02 pm »
Trzeba odpowiednio wiązać na swoim przewożę czasami nawet 40kg czego nie polecam ;)
Zwykle z zakupów mam cały załadowany i nic mi o koło nie ociera. Kwestia mocowania i gumowych ściągaczy które zawsze są w bocznej kieszeni.
Lepsze to niż kieszenie, dodam że zapinane ;)))

Testowałem patent z skrzydełkami do fotelika siebie - bardzo dobry ale do poziomek które mają foteli ustawiony bardziej pionowo. W tych bardziej połorzonych plecak nie ma miejca i lerzy na kole.

Poziomo pozdrawiam,
Anton

darznur

« Odpowiedź #12 dnia: Maja 10, 2014, 11:36:09 am »

Darznur to teraz ja zapraszam, spojrzysz sobie w realu ;)

No właśnie, jak zafixsujesz rower to się umówimy i eknę Twoje nowe usprawnienia

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 10, 2014, 02:10:09 pm »
Kwestia leżenia tego na kole może być rozwiązana poprzez odpowiednie skrócenie szelek plecaka po jego założeniu na rower - co do samego fotelika - zastanawiałem się czy to nie da oporów - sam fotelik bardzo mi się podoba - co więcej wygląda jak mlot thora (odwrócony, szkoda :P ) fotelik w sam raz dla fanów motologii nordyckiej :D W przyszłym roku pewnie zakupię - jak już sobie przednią zębatkę wymienię na większą - wtedy przyjdzie czas na fotelik. PS: Będą zestawy z dopasowanymi i dobrze zamocowanymi materacami?
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

dziantek

« Odpowiedź #14 dnia: Maja 10, 2014, 02:59:28 pm »
Bardzo ładne i pomysłowe foteliki. Skoro Always ze skrzydełkami okazały się hitem, to i foteliki mają sporą szansę na sukces. ;D  A propos młota Thora, to spytam jak z wytrzymałością tych foteli? Robiłeś może jakieś pomiary, niekoniecznie młotkiem, ale może coś na kształt crash testów plus sprawdzenie maksymalnego udźwigu bajkera? Próżnię angażujesz w produkcji tych foteli?