Autor Wątek: Poziomy - używany, na początek  (Przeczytany 4387 razy)

CallStorm

• sympatyk
  • *
Poziomy - używany, na początek
« dnia: Kwietnia 26, 2014, 05:10:59 pm »
Witam serdecznie,
Chciałbym zasięgnąć opinii na temat roweru jaki wypatrzyłem niedawno w internecie. Rower poziomy traktuję jako ciekawostkę, będzie to kolejny z nietypowych rowerów jakie używam do okazyjnych przejażdżek ;)

Informacje z ogłoszenia:
Rower został pierwotnie kupiony w Holandii. Posiada 28'calowe koła, osprzęt Nexus - 7biegów. Z przodu hamulec bębnowy shimano, z tyłu szczękowy Nexus. Oparcie fotela regulowane w poziomie, dwa dynama - dwie lampy. Kierownica posiada możliwość montażu nad, oraz pod ramą. Wedle słów właściciela rower jest stabilny, w pełni sprawny, oraz mieści wygodnie osobę o wzroście 1.95m.

Poniżej zamieszczam linki do galerii z wymienionym rowerem.

[img=http://images64.fotosik.pl/917/916cf7bb3653bbe5m.jpg]

[img=http://images65.fotosik.pl/917/0635dae13aec0727m.jpg]

[img=http://images61.fotosik.pl/915/cd8f17a4b7f790afm.jpg]

[img=http://images62.fotosik.pl/917/9b3b0280f0f5ab90m.jpg]

[img=http://images61.fotosik.pl/915/c8baa2a8b6412013m.jpg]

[img=http://images64.fotosik.pl/917/c646cb32938063a1m.jpg]

Chciałbym używać go w lekkim terenie:
lasy-pola-wzgórza tj. sypki żwir, ścieżki z korzeniami, leśne podjazdy, łachy piachu, ubite ścieżki.
Na dystansach jednorazowo nie większych niż 25km
.

• Czy napęd na kierownicę nie sprawi trudności podczas podjazdów i wertepów?
  • Jak wygląda cykl eksploatacyjny takiego roweru, co psuje się najszybciej, czy ma części nietypowe?
  • Mam słuszny wzrost i wagę, stąd pytanie czy nie złamię go w pół na głębszym dołku?
  • Czy będzie to dobry rower na początek? 8)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2014, 05:13:36 pm wysłana przez CallStorm »

paaj

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Poziomy - używany, na początek
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 26, 2014, 05:34:38 pm »
Poziom wygląda na lekki i wygodny. Piszesz że jesteś słusznej wagi i dlatego tylko jedna uwaga. Widelec przedni na zdjęciu wygląda mi na wyginany lub zdarty , ale to tylko może tak wygląda na zdjęciu. Ogólnie fajny i życzę wiele radochy :).

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 26, 2014, 05:35:27 pm »
Poziome słabo sprawdzają się poza asfaltem a wszelkie fwd taki jak ten cruzbike czy zox i flevo w szczególności. Czyli raczej na ten program co chcesz to się nie nada. Dodatkowo rowery mbb (cruzbike i flevo) nie są najprostsze do nauki jazdy na poziomie (są wyjątki).
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

paaj

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 26, 2014, 05:45:49 pm »
Franc - sprawa szybkości nauki to delikatny temat. Na zlocie w Opolu niewielu udało się na moim ówczesnym poziomie ze sterowaniem " czołgowym " ujechać, a Zulus wsiadł pojechał i jeszcze po chwili przez telefon rozmawiał , co wywołało u mnie tak zwane szczęki opadnięcie. Ale fakt jest faktem, że są poziomki łatwiejsze w ujeżdżaniu niż kolegi, co nie powinno go w żadnym razie zniechęcać:).
Ostatnie dwa słowa Twojej wypowiedzi świadczą o tym że chyba się ze mną zgodzisz.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2014, 05:48:13 pm wysłana przez paaj »

CallStorm

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 26, 2014, 06:02:31 pm »
Przedni widelec sprawia wrażenie uszkodzonego, jednak po zbliżeniu jest to tylko zdarta farba. Kosmetyka, czy też drobne naprawy nie stanowią większego problemu - uznam to za weekendowe wyzwanie ;) Sprzedawca określił cenę na 5oozł. Czy to dobra oferta za tego typu rower?

paaj

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 26, 2014, 06:12:28 pm »
Moim skromnym zdaniem cena jest -Ok, ale to ty masz go przed sobą i ocenisz. Sam fotel jeżeli nie jest zniszczony wart jest ze dwie stówki, a może i więcej. Myślę że się opłacało - a co na to inni forumowicze?.

CallStorm

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 26, 2014, 06:32:23 pm »
Za wcześnie o tym mówić ;D Roweru z ogłoszenia jeszcze nie kupiłem, przed decyzją wolałem zasięgnąć rady doświadczonych poziom-karzy ;) W końcu nie codziennie szuka się takiego sprzętu. Dzięki panowie 8)

władek8

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 26, 2014, 06:33:39 pm »
 Tak jak pisał Franc poziomki w terenie nie są najlepszym rozwiązaniem a tu mamy dodatkowo kierownicę podsiodłową co w "terenie"- las pola utrudnia jazdę.
Opłacałoby się ze względu na same "podzespoły" o ile nie są zajechane. Myślę że 500zł to dobra oferta możesz jeszcze potargować z gościem bo na taki rower nie tak łatwo znaleźć nabywcę.

Na dystansach jednorazowo nie większych niż 25km[/b].

Ciekawy jestem czy jeśli go kupisz to czy nie zmienisz zdania na temat tych kilometrów na więcej  ;D ;)

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 26, 2014, 07:56:52 pm »
Cruzbike na początek- dużo nauki przed tobą młody padawanie  :)
Za pińcet bym brał, chociażby tylko dla kółek. Pomalować, wymienić obicie fotelika, bo wygląda jak z zajeżdżonego Żuka i jechać.
Ewentualnie przerobić na sticka i.... też jechać.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 26, 2014, 08:04:16 pm »
Paaj: pamiętam jak pojechałem kiedyś do rowerowego po lampki do IMK Nr5 (SWB, USS pośredni z drążkiem kierowniczym, 20"-28", z ogromnymi luzami na mało sztywnym tylnym wahaczu, ustawiony na mnie czyli 176cm wzrostu) a tam pod sklepem jakieś kajtki skakały na BMX'ach. Chcieli się przejechać to co mi tam, dałem - jeden się kiwał, drugi się kiwał, w zasadzie im nie szło. Aż wsiadł trzeci, nawet do brody mi nie sięgał a wiadomo jak to jest jechać na za dużej poziomce, bujnęło go raz czy drugi przy starcie i pojechał po parkingu na parę kółek. Koparkę zbierał przez długą chwilę. Można.
Wracając do tematu - FWD, MBB na jazdę terenową się IMHO nie nadaje i albo zmienić program na długie dystanse po szosie albo poszukać czegoś z klasycznym napędem na tył, typu Velogic Enduro, Optima Orca /Condor (czy jak się teraz nazywają) lub Azuba Max /Ibex.

FWD - przedni napęd
RWD - tylny napęd
MBB - ruchomy suport suport skręca się z przednim napędowym kołem względem fotela
USS - kierownica podsiodłowa
ASS - kierownica górna
SWB - krótki rozstaw osi (i pedały przed przednim kołem)
LWB - długi rozstaw osi (pedały pomiędzy osiami)
CLWB - kompaktowy długi rozstaw (pedały przy główce ramy)
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Majsterkowicz

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 26, 2014, 09:57:31 pm »
Tak jak napisał władek8 i tomo, dla samego osprzętu warto się zainteresować. Piasty z zintegrowanymi biegami stoją całkiem wysoko, a do tego masz 2x dynamo i inne ciekawe gadżety.
Jeżeli się pokusisz o wykorzystanie tego rowerku do budowy, a raczej założenia do niego osprzętu na start, to jest to bardzo dobra opcja ;)

Z drugiej strony, kupić rower taki, jaki jest, nie przerabiać, a pozwolić się nim nacieszyć oraz nauczyć jeździć. Na pewno będzie to owocne w przyszłości ;)

Pozdrawiam