Autor Wątek: Poziomka miejska - pomoc w określeniu koncepcji i w projektowaniu  (Przeczytany 30006 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Poziomka miejska - pomoc w określeniu koncepcji i w projektowaniu
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 07, 2014, 08:19:52 am »
Jak ma być lekki i łatwy do pakowania do piwnicy to 2x20".
Jak ma być wygodny to z tylnym zawieszeniem - ono jest od komfortu. Przednie jest tylko do ratowania przedniego koła od kontaktów z dziurami i krawężnikami. Jak zawieszenie z przodu to zwykły amortyzowany widelec. Tylne zawieszenie - jak ma być krótki to proste, jednobelkowe z centralnym amortyzatorem postawionym pionowo i oś obrotu pod fotelem.
Używane komponenty - raczej nie stery, łańcuch i kaseta - to powinno być nowe, chyba, że wymontowane z twojego roweru. Jak chcesz mieć nowe komponenty to lepiej kupić nowego, pionowego dawcę organów i rozebrać a zbędne części sprzedać. Jak koło napędowe 20" to przednia korba musi być szosowa  co najmniej 53/42T.
Prostym rozwiązaniem jest kupić najdłuższego i najniższego BMX'a jakiego się da (chodzi o rozstaw osi), dospawać mu z przodu bom do pedałów, odciąć na równo z górną rurą ramy obejmę siodełka i w tym miejscu zamocować fotel podpierając go do osi tylnego koła.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 07, 2014, 09:40:03 am »

@woojtek1
Jakie kółka (i opony - rozmiar)? 20" i 26"?
Rama wytrzymuje bez amortyzacji? Przy mojej masie trochę się jednak obawiam braku amortyzacji.
Przy tej koncepcji jest sporo miejsca na bagaż :)

Ja road crusiery schwalbe 1,7 wymieniłem na kendy kwest 1,5 i nie narzekam. Tomek 70 polecał mi nawet 1,25, ale bałem się dziur i krawężników.
Co do amortyzatora, to od dłuższego czasu mam taki plan: kupuję 2x takie coś:  http://allegro.pl/amortyzator-sr-suntour-7500-20-19-i4122525162.html  i z dwóch składam jeden.
Zerknij tu  http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2013.15  prowadziłem podobne rozmowy ;)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2014, 09:42:21 am wysłana przez woojtek1 »

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 07, 2014, 10:35:07 am »
ja bym poleciał Ci skopiować tą poziomkę co podałem wyżej niebieską, 2x20 amortyzacja na tył oponki 1,75 dobra obręcz na przód, nowe hamulce, a napęd jak kto woli, ja np jeżdże na napędzie ze złomu ( jak cały rower ) kierownica ASS, lusterko lewe, obrotowe manetki, korba z blatem 48/53 na początek, jakieś błotniki pełne do tego bagażnik i można śmigać, jak poszukasz używane czesci to do zlotu powinieś się wyrobić w tym tysiącu :)

yotomeczek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 08, 2014, 08:28:14 am »
@Danielasty
Fajna ale chyba na pierwszy raz za trudna.

Poniewaz moj znajomek, ktory bedzie spawal podpalil sie w kierunku poziomu, to pojdziemy raczej w prosty projekt clwb - najchetniej z bezkolizyjnym suportem. Bedzie sie jezdzilo bez obawy o zawadzenie kola przy skrecie i chyba latwiej sie przekonac bedzie do poziomki. Takze chyba powstana od razu dwie sztuki.
Zmierzamy w kierunku amortyzowanej wersji tego:

Teraz pytanko - gdzie w Lodzi kupic stal na rame? Lepiej rure 50/1mm czy jakis profil kwadratowy?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2014, 08:30:23 am wysłana przez yotomeczek »

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 08, 2014, 09:33:10 am »
clwb to średni pomysł na pozioma do miasta, support jest za przednim kołem a w swb jest przed tudzież masz mniejszy promień zawracania, ale jak się już uparłeś na to ...

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 08, 2014, 10:01:52 am »
Ponadto mając budżet 1000zł.. bardzo ciężko będzie się wyrobić z amortyzacją. Biedny płaci dwa razy. Amortyzacja to dodatkowo masa problemów technicznych do rozwiązania, na początek warto zrobić cokolwiek "jadącego" spełniające w minimalny sposób wymogi.
Do jazdy po mieście wystarczy patyk i dwa koła :)

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 08, 2014, 11:10:06 am »
BMX + bom na pedały + fotelik zamiast siodełka :)

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

yotomeczek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 08, 2014, 11:14:41 am »
Ponadto mając budżet 1000zł.. bardzo ciężko będzie się wyrobić z amortyzacją. Biedny płaci dwa razy. Amortyzacja to dodatkowo masa problemów technicznych do rozwiązania, na początek warto zrobić cokolwiek "jadącego" spełniające w minimalny sposób wymogi.

I dlatego koncepcja najprostszej ramy jest ok. Entuzjazm kolegi ze spawarka tez mnie przekonuje do tej prostej konstrukcji clwb - bo chetniej pospawa bez marudzenia i wykretow.

Jako belke glowna ramy lepiej rure czy ksztaltownik?

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 08, 2014, 11:32:39 am »
Teraz pytanko - gdzie w Lodzi kupic stal na rame? Lepiej rure 50/1mm czy jakis profil kwadratowy?

Pytaj na Przybyszewskiego, taki sklep na dwóch rogach skrzyżowania. W jednym stal, w drugim śrubki.
Ja "dziwne" rurki kupuję w Pabianicach. Tną na miejscu, tylko całą sztangę trzeba kupić.
50/1 zbyt cienka ścianka. Jak patyczak, to od 2mm bym zaczął.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 08, 2014, 11:34:02 am »

Byle te koła nie były za malutkie. W mieście są krawężniki a koła nie podrzucisz.

I dlatego koncepcja najprostszej ramy jest ok. Entuzjazm kolegi ze spawarka tez mnie przekonuje do tej prostej konstrukcji clwb - bo chetniej pospawa bez marudzenia i wykretow.

Jako belke glowna ramy lepiej rure czy ksztaltownik?

Jak można to lepiej rurę.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 09, 2014, 09:22:44 am »
Byle te koła nie były za malutkie. W mieście są krawężniki a koła nie podrzucisz.
W clwb przednie koło jest mało obciążone niskie krawężniki (do 5 cm) nawet moje 16" podjeżdża pod wyższe trzeba się zatrzymać dźwignąć zadek z fotelika, pchnąć rower na krawężniki można jechać dalej.

50/1 zbyt cienka ścianka. Jak patyczak, to od 2mm bym zaczął.
Kwestia wagi rowerzysty. Im cieńsza ścianka tym patyczak ładniej amortyzuje. Według mnie do 90kg spokojnie można dawać 48/1.5.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 12, 2014, 09:18:00 am »
yotomeczek
Dzisiaj wieczorem będę  okolicach Atlas Areny, gdybyś miał ochotę garnąć się moją BUrZĄ to nie ma problemu. Ewentualnie jutro po maratonie.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

yotomeczek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 12, 2014, 06:09:13 pm »
Jak ma być lekki i łatwy do pakowania do piwnicy to 2x20".
Jak ma być wygodny to z tylnym zawieszeniem - ono jest od komfortu. Przednie jest tylko do ratowania przedniego koła od kontaktów z dziurami i krawężnikami. Jak zawieszenie z przodu to zwykły amortyzowany widelec. Tylne zawieszenie - jak ma być krótki to proste, jednobelkowe z centralnym amortyzatorem postawionym pionowo i oś obrotu pod fotelem.
...

Możesz pokazać przykład tego tylnego zawieszenia?

Ktoś wie jaki rozmiar opon jest w Velogic Niuans?
Jak wspominałem mam pożyczonego "górala" biTwin na podwójnej amortyzacji z oponami 26x1,75 i po napompowaniu do 2,2 bara (czy tam atm) jest dość komfortowo i lekko. Próbowałem 3 bary i było niefajnie - nawet te małe kostki na ścieżkach rowerowych dawały się we znaki. Przy takich kołach krawężniki pokonuje się w miarę ok - chociaż te wyższe bez podrzutu boję się pokonywać... Przy 20" z amortyzacją na poziomie to myślałem nad rozmiarem 20x2,25 (i okolice). Macie doświadczenia z takimi kołami na przodzie? Cały czas obawiam się że moja masa da im w kość. Problem w tym że zasuwając na ścieżce są skrzyżowania bez świateł i często przelatuję je ze sporą szybkością a drogowcy nie zawsze wyprofilowali dorze wjazd i zjazd na ścieżkę. Czasem trafia się dość wysoki krawężnik i nie wiem czy 20x2,25 (czy nawet 2,35) przy średnim ciśnieniu da radę...

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 12, 2014, 06:26:30 pm »
IMK P6

IMK P7

IMK P8:

Raffi na swoim Velogic'u

Ja na pożyczonym Cykloturze by Velogic

Ja jeżdżę na Schwalbe Marathon+ 20x1.35" / 26x1.35" i pompuję do 5~5.5bar. Przed większymi krawężnikami zwalniam, ale mam ich mało na szczęście na mojej drodze, bo jeżdżę głónie jezdnią.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

darznur

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 12, 2014, 06:30:03 pm »
Z perspektywy "paru" spawów i "trochę" szlifowania, popieram Franc-a
BMX + bom na pedały + fotelik zamiast siodełka :)

Ja na miasto i zakupy, na bardzo szybko z Wigry 3 zrobiłem cbc i jestem :D zadowolony (zdjęcie w wątku "ZOX"). Wymaga co prawda paru usprawnień ale jeździ, jest bezpieczny i co najważniejsze: spełnia pokładane w nim założenia