Autor Wątek: Skuteczny sygnał rowerowy. Jaki?  (Przeczytany 25663 razy)

Lisciasty

• kolarz na poziomie
Odp: Skuteczny sygnał rowerowy. Jaki?
« Odpowiedź #15 dnia: Września 05, 2015, 10:17:04 am »
Ceny są niższe, a nie tańsze :>

Jak jest z cłem i vatem? Zawsze się płaci, czy losowo? ;)

roberts

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Września 05, 2015, 10:39:38 am »
cło i VAT, są od jakiejś wartości, nie pamiętam dokładnie jakiej (150 $???) za drobne przesyłki typu lampka za 10 dolarów cła sie nie placi, jak dotąd nic nie kazali dopłacać,

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #17 dnia: Września 05, 2015, 11:14:34 am »
ja płacę kartą kredytową, jak byś chciał mogę ci kupić, główny minus to niestety długi  czas przesyłki, kupowałem na alie ze 20 rzeczy, niektóre przychodzą po około 1 tygodniu, ale wiekszosc po 3, 4 tygodniach. ceny czesto 2 razy niższe niz w polsce, czasem np. o 30%, jak dotad nie doszla tylko jedna przesylka, takze jakies minimalne ryzyko zawsze jest
Poszła PW

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #18 dnia: Września 07, 2015, 07:58:52 am »
Zakupy przez takie portale kusza ceną i przy jednej sztuce niekoniecznie muszą być oclone. Zwykle producent wysyła to jako próbkę lub podarunek. Nikt nie robi kwasu odnośnie 1 sztuki. Co innego gdybyśmy brali kontener lub min. 100 szt. Wtedy cło trzeba opłacić. Daj znać Tomo jak to się sprawdza, w postaci filmiku z ruchu w wawie choćby nawet.
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Września 07, 2015, 02:48:17 pm »
tak patrzałem to tanio lampki są :) ten solarstorm co w polsce 160zł a tutaj raptem 20$ czyli 90zł wychodzi :0

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Września 07, 2015, 02:58:18 pm »
LAMPKI zalecam albo zamówić na innym forum specjalistycznym lub wykonać z komponentów samemu lub ew. zamówić dana lampkę ale rozebrać i odpowiednio pogrzebać czyli stuniongować.

aligatorpoczta

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #21 dnia: Września 07, 2015, 04:01:48 pm »
tak patrzałem to tanio lampki są :) ten solarstorm co w polsce 160zł a tutaj raptem 20$ czyli 90zł wychodzi :0
lampki naprawdę porządne to tylko na swiatelka.pl od Dariusz70 mam to wiem co mówię potęgą mocy i światła cenowo do 130 zależy od życzeń klienta
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

Romanes

• handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #22 dnia: Września 07, 2015, 08:13:22 pm »
 ;) mi przez : przypadek? niedopasowanie? powstał naprawdę przeraźliwy sygnał akustyczny, zintegrowany z hamulcem : im mocniej hamuję tym głośniejszy pisk  ;)  ???

Obręcz aluminiowa, a co może być powodem :
 - klocki nie do aluminiowej obręczy,
 - źle ustawione (nierówno przylegają)?

Bo jednak wolałbym nie wzbudzać paniki tym piskiem..... :(

Joachim

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #23 dnia: Września 07, 2015, 08:58:34 pm »
Witam.
Ja mam klakson elektryczny http://allegro.pl/sygnal-dzwiekowy-klakson-48v-161419-still-i5598636829.html, wg. specyfikacji 112 dB. I co? I się nie sprawdza na śmieszkach, bo rowerzyści i piesi myślą, że to samochody na siebie trąbią, a nie ja na na nich, bo np, jadą dwie babcie obok siebie.
Wniosek - zamontuję zwykły dzwonek z piona.
Pozdrawiam.
Trajka tadpole Dekers 24x26", 1kW, 2x20Ah + przyczepka

roberts

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Września 08, 2015, 05:16:20 am »
ja kiedyś jak użyłem horneta to usłyszałem 'a co to? myślałam że ptaszki jakieś ćwierkają?'. ale ogólnie to trzeba przyznać że głośne sygnały zazwyczaj się sprawdzają , zwłaszcza na śmieszkach. tradycyjny dzwonek próbowałem używać, ale działał dopóki nie trafiałem na zasłuchawkowanych, lub na wyjątkowo głuchawego dziadka. Także teraz wychodzę z założenia że na ścieżkę bez głośnego sygnału to można najwyżej zimą, a w niedzielę nawet nie ma co próbować. kiedyś też próbowałem się drzeć , ale w niedziele jak co chwilę wycieczki rodzinne całą szerokością posuwają to szybko człowiek ma dość

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #25 dnia: Września 08, 2015, 09:14:20 am »
Z doświadczenia powiem tak: U mnie najlepiej sprawdza się albo klasyczny dzwonek taki z dźwigienką np. firmy cateye robią dość porządne, albo takie z decathlon maleństwa. Dlaczego? Bo te dzwonki własnie najbardziej są kojarzone z rowerami, nie ważne jak głośny masz syngał - ale jak bardzo rozpoznawalny. Dlatego polecam zaopatrzyć się w zwyczajny czaszowy dzwonek i nie wydziwiać z jakimiś wynalazkami z db powyżej 100, poza tym przepisy "jasno" określają że dzwonek nie może być przeraźliwy z tego co pamiętam, wiec teoretycznie airzound i tym podobne wynalazki nie są dozwolone do użytkowania w Polsce, jak trafisz na jakiegoś wrednego słupa to jeszcze mandat zarobisz. :)
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Joachim

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #26 dnia: Września 08, 2015, 01:24:21 pm »
Kupiłem dzisiaj zwykły dzwonek w markecie, za 4 zł. Jest czarny, więc nie będzie rdzewiał (mam nadzieję), jest zwykły, więc może ludzie będą na niego reagowali. No i najważniejsze, jest uzupełnieniem klaksonu elektrycznego, którego nie mam zamiaru się pozbywać.
Trajka tadpole Dekers 24x26", 1kW, 2x20Ah + przyczepka

Lisciasty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #27 dnia: Września 08, 2015, 01:36:12 pm »
Generalnie chyba wniosek jest taki, że dzwonek/darcie ryja - na ludzi, airzound czy inne elektryczne wyjce - na samochody.

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #28 dnia: Września 08, 2015, 07:50:26 pm »
Tradycyjny dzwonek czaszowy odpada, bo zwyczajnie nie mam miejsca na kierownicy. Przyznaję, ideałem byłoby coś wydające typowo rowerowe " dryń, dryń", tylko tak ze 3 razy głośniejsze i uruchamiane przyciskiem na kierze, ale na takie cudo jeszcze nie trafiłem. Na wiodącym portalu aukcyjnym widziałem urządzenie składające się z manetki, dzwonka montowanego w miejsce dynama i linki łączącej te dwa elementy. Ruch manetki chwilowo stykał obrotowy element dzwonka z oponą i wewnątrz czaszy zaczynało wirować "serce dzwonu". Dźwięk podobno zabójczy, i nawet korciło mnie do kupna, ale sprzedawca chciał chore pieniądze.
Co do darcia japy- skuteczne, ale jak trzeba się wydzierać co sto metrów, to w gębie zasycha w momencie i człowieka szlag trafia. A jeszcze nie ma  gwarancji poprawnego działania. Jak już trawi do mnie to chińskie ustrojstwo, to plan działania mam taki- nie zwalniamy przed zawalidrogą, w ostatniej chwili dajemy w trąbę, zawalidroga w ciężkim szoku podskakuje na 1,5 metra w górę, a my z idealnym wyczuciem czasu smyramy dołem. Ba dum tsss!  ;D

aligatorpoczta

« Odpowiedź #29 dnia: Września 08, 2015, 08:19:25 pm »
Ja zamontowalem syrenę jedno tonowa taką podobną jak w systemach alarmowych za 12 zł daje czad ja diabli
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26