Ponieważ jestem tu nowy serdecznie witam wszystkich poziomkowców i poziomki jeśli takie tu są

Od jakiegoś czasu "chodzi mi po głowie" pomysł zbudowania poziomki. Z pewnych względów musi to być trajka więc chcę zrobić coś na wzór Alien Alu i KMX'ów ale rower ma służyć głównie do jazdy po leśnych drogach i z tego względu musi być cały resorowany. Właściwie mam już osprzęt i większość materiałów ale pojawiła się kwestia doboru twardości amortyzatorów.
W kwestii amorków rowerowych jestem "zielony"

więc proszę o wyjaśnienie jak odczytuje się twardości sprężyn ponieważ czasami pisze np. 1750 LBS a czasami 350x2,80 albo 400x2.75. Będę również wdzięczny za podpowiedź jakich twardości sprężyn powinienem użyć. Tylny wachacz będzie taki jak w Alien Alu, płaski do 26-cio calowego koła, więc siła uginająca amorek będzie raczej duża. Oczywiście mam na myśli zwykłe amorki (rekreacyjne), firmowe/profesjonalne odpadają.
Przy okazji mam również pytanie o układ kompensacji Ackermana. Pod jakim kątem zrobić nachylenie zwrotnic? W KMX'ach kąt nachylenia do wewnątrz wygląda na ok. 45 stopni.