Autor Wątek: Budowa velomobila - Rick Wianecki tadpole  (Przeczytany 2643 razy)

luckman

• sympatyk
  • *
Budowa velomobila - Rick Wianecki tadpole
« dnia: Grudnia 01, 2013, 03:50:24 pm »
Tak jak w temacie, mam czas dosyć określony na konstrukcję a pytanie dotyczy tego planu :

http://www.recumbents.com/WISIL/wianecki/velomobile/  - dokładnie to amortyzowane przednie zawieszenie. Tutaj jest kolumna McPhersona , są kąty itd.  Jest na kilku stronach cały projekt. *(Jest też możliwość pochylania po małej modyfikacji. )

Czy można zrobić to jeszcze bardziej prosto ?
i taniej. Wcześniej miałem plan by koło było na zwykłym widelcu i miało zawieszenie jak w Velorexie = jednak by to było mocne to i tak trzeba by się bawić , bo widelec by był bardziej obciążony z tej strony gdzie bym dospawał mocowanie pod zwrotnice i amortyzator, i jest ryzyko że by się rozpadł...  a musi to być proste i bardzo wytrzymałe.

Materiał na ramę główną  velomobiul to stal konstrukcyjna sts 3 , średnica 42 czy 44mm , ścianka 2mm, kwadrat.

I jaka konkretnie piasta z tych tanich nadaje się na szybką przeróbkę na 1 stronną ? najlepiej proszę o linka z allegro.

..........................................................
A poza tematem, bardzo mało ludzi zagląda na te forum.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2013, 04:06:16 pm wysłana przez luckman »

reneva

• kolarz na poziomie
Odp: Budowa velomobila - Rick Wianecki tadpole
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 01, 2013, 06:40:05 pm »
A poza tematem, bardzo mało ludzi zagląda na te forum.
Spokojnie, wrzuć na luz 8)
To, że nie każdy zarejestrowany odwiedza forum codziennie nie oznacza, że piszesz do powietrza. W końcu ktoś odpowie ;)

Czy można zrobić to jeszcze bardziej prosto? i taniej (...) a musi to być proste i bardzo wytrzymałe.
Jest takie powiedzenie: "Masa, cena, wytrzymałość. Wybierz dwa".
Nie chcę studzić Twojego entuzjazmu, ale jeżeli masz ograniczony budżet i nie możesz sobie pozwolić na budowanie bardziej lub mniej udanych prototypów, to lepiej trzymać się sprawdzonych schematów. Szczególnie gdy człowiek nie chce policzyć wytrzymałości swojej nowatorskiej konstrukcji sam ;)

Temat piast jednostronnych był już poruszany parę razy na tym forum, wystarczy wpisać stosowne zapytanie w pole "Szukaj" na górze strony. Warto przejrzeć w oczekiwaniu na przybycie bardziej doświadczonych użytkowników :)

luckman

• sympatyk
  • *
Odp: Budowa velomobila - Rick Wianecki tadpole
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 01, 2013, 08:04:42 pm »
Cześć. To nie "entuzjazm" chociaż też w pewnym stopniu. Pracuję w taki sposób że wiem co robić a po drodze (czekanie na części bo w tym raju niektóre rzeczy są rarytasem) zahaczam o takie fora jak tutaj, nóz-widelec coś jeszcze się ulepszy. Wytrzymałość musi być z zapasem, waga najlepiej niska, bez ciśnienia.
Piasty juz są - Sturmey Archer jednostronne z hamulcem tarczowym. Bo od BMX są bez mocowania tarczy, a hamulec musi być.