Autor Wątek: Pomysł "na nożyce"  (Przeczytany 3006 razy)

Kulek

• sympatyk na poziomie
  • **
    • Moja strona
Pomysł "na nożyce"
« dnia: Listopada 30, 2013, 12:19:41 pm »
Wczoraj wieczorem przez przypadek pomyślałem o nożyczkach i skojarzyłem je z poziomką. Czy takie resorowanie ma sens w rowerze?
Cała siła przeniesie się na amortyzator, dodatkowo przy pedałowaniu pojawiać się będzie dodatkowe ~20kg, więc się zapytam. Z plusów to stała odległość korby od tylnego koła więc naciąg będzie stały oraz amortyzacja obu kół rozwiązana przez jedną sprężynę.

Nie wiem czy dobrze widać na fotce - tylne koło połączone jest z korbą, a siedzisko z przednim kołem. Oba elementy łączy wspólna oś pod siedzeniem. Połączenie odwrotne też jest ciekawym pomysłem, ale musiał bym wymyślić na szybko amortyzator działający w dwie strony =]

PS. Dzięki Luckman.
« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2013, 01:56:50 pm wysłana przez Kulek »

luckman

• sympatyk
  • *
Odp: Pomysł "na nożyce"
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 30, 2013, 12:50:12 pm »
Jak masz czas najlepiej zrobić jakiś model i bezpiecznie sprawdzić. Zdjęcia wklejasz normalnie - tam gdzie hostujesz, klikasz na opcję z menu "pokaż obrazek", potem pokaż url obrazka - twój jest taki http://static.pokazywarka.pl/bigImages/2490544/9435873.jpg?1385811991

a potem z edytora dajesz pierwszą po lewej ikonę i dajesz to między oznaczenia img

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 30, 2013, 03:20:50 pm »
Fajny pomysł. Jestem ciekaw realizacji. :)

dziantek

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 30, 2013, 03:30:04 pm »
Czesc

O ile tyl bedzie pracowac w miare standardowo, o tyle przednie kolo przy przeszkodzie bedzie powodowac rozprezanie sprezonej wstepnie ciezarem poziomisty sprezyny. Aby takie rozwiazanie na nozyczki pracowalo w ogole, to w mojej wyobrazni dodalbym druga sprezyne, a obie przy montazu juz wstepnie sprezyl. Nie wiem czy punkt montazu obu sprezyn powinien byc wspolny, bo moze za bardzo bujac, ale zawsze mozna rozszczepic. Przyszlo mi jeszcze do glowy inne rozwiazanie, lzejsze...mianowicie umiescic jedno "ramie" w czyms na ksztalt kolnierza poliuretanowego w ramieniu drugim, ale kurcze narysowac juz trudniej, bo jedynie myszkuje ;) Sorry za brak znakow diakrytycznych. Btw: fajnie Kulek kombinujesz w calej rozpietosci swej stolarskiej aktywnosci ;)

Kulek

• sympatyk na poziomie
  • **
    • Moja strona
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 30, 2013, 05:04:18 pm »
To jest drugi sposób, na który właśnie nie chciał bym się zbytnio decydować - większe problemy z łańcuchem przy tylnym kole.
W pierwotnym założeniu siedzenie łączy się z przednim widelcem a rama ciągnie od tylnego koła aż do korby na przedzie. I wtedy wystarczył by jeden amortyzator, pytanie tylko czy ktoś się już z podobnym rozwiązaniem kiedyś spotkał? Za dawnych czasów widziałem domorosły projekt ramy przednionapędowca z resorem nad zawiasem, ale nie mogę tego nigdzie znaleźć.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 30, 2013, 06:49:36 pm »
czyżby chodziło o ten?

Kulek

• sympatyk na poziomie
  • **
    • Moja strona
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 30, 2013, 10:28:42 pm »
Fajna konstrukcja, jednak to nie to. Tutaj są dwa amory, tam był jeden łączący połówki jak w przegubowym ikarusie.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 01, 2013, 10:31:04 pm »
Im mniejsza masa amortyzowanej części (kolo+wahacz), tym lepiej. Kiedyś juź ten temat przerabialiśmy, co prawda, na zlocie.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Kulek

• sympatyk na poziomie
  • **
    • Moja strona
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 01, 2013, 11:03:46 pm »
Chodzi o mniejsze drgania przenoszone na ramę?
Tak sobie siedzę nad różnymi pomysłami i doszedłem do tego, że gdybym miał budować ową ramę, zawias musiał bym umieścić jak najbliżej fotela a całość jak najbliżej ziemi, inaczej przedni widelec ruszał by się za bardzo do przodu i tyłu =/