Autor Wątek: Antenka z chorągiewką, z czego pozyskać?  (Przeczytany 40564 razy)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
Odp: Antenka z chorągiewką, z czego pozyskać?
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 15, 2014, 07:34:40 pm »
Zrobione! Dwa maszty z aluminowych rurek 8mm z Castoramy po okolo 5 zl sztuka przyciete do okolo 80cm. Diody z allegro po okolo 3 zl za sztuke, biale lekko ciepla barwa na 6V soczewka mleczna, dobrze ja widac z boku, dioda rozmiar 10mm. Kupilem wiecej wiec jedna podlaczylem bezposrednio zeby sprawdzicczy wytrzyma bez prostownika i wytrzymala. Wczesniej podlaczylem diode przez prostownik z kondensatorem ale ledwo swiecila wiec bez sensu. Podlaczone na zywca. Tak jak wspomnialem dwa maszty zamontowane do oparcia siedziska rapsami w zasadzie to jak na razie testuje czy to dobry pomysl jest z tymi masztami. Jak tak to moze kupie "szczytówkę" od wedki i zamienie maszty na bardziej gietkie. Zdjecia postaram sie wstawic w poniedzialek w dziale z Galeria w temacie o malej czarnej. Sorka za brak polskich znaczkow ale z telefonu klepie. Pytania? ;)
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 16, 2014, 01:33:22 pm »
Zdjecia? ;)

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 16, 2014, 07:50:44 pm »
Zdjęcia będą jutro. Niestety ostre przeziębienie mnie chwyciło i jak na razie leżę w domu w łóżku. Ale jutro postaram się zrobić sporo zdjęć i wrzucę do działu galeria do tematu o małej czarnej.
FatFlevo - na sprzedaż

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 18, 2014, 05:30:13 pm »
Zdjęcia flag z masztami i diodami:

W skrócie - maszty - dwie rurki aluminium, 8mm z Castoramy po okolo 5zł za sztukę. Flagi - gdzieś miałem, chyba rok temu z gazetą dawali :D Diody z allegro, na 6V 10mm, okolo 3 zł za sztukę, podłączone bezpośrednio pod dynamo, bez żadnych bzdurek elektronicznych. Działa, świeci, jak wolno jadę - mruga. Tak jak miało być.
FatFlevo - na sprzedaż

Majsterkowicz

« Odpowiedź #34 dnia: Marca 22, 2014, 12:03:36 am »
Szczerze powiedziawszy, jak na tak budżetowy projekt, całość wyszła bardzo ciekawie ;) I co najważniejsze - działa jak chciałeś!

Mam jeszcze pytanko, mianowicie jak przymocowałeś diodki do końców rurki? Taśma, hotglue, czy może inny wynalazek?

Pozdrawiam i szerokości, widoczności na drodze ;)

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 22, 2014, 09:29:45 am »
Siemano.
O ile dioda w prawej fladze siedzi solidnia sama z siebie bo tam są 4 przewody plus koszulki termokurczliwe to w lewej rzeczywiscie był luz. Posmarowalem to od srodka poxipolem przezroczystym zeby sie przypadkowo diodka nie wysunela, a same flagi są na gorze zszyte tak ze scisle przylegają do obudowy diody oraz sama flaga jest przyklejona na 2 stronna tasme firmy chyba 3m czy jakos tak. Samo nie odleci ;)
FatFlevo - na sprzedaż

kubajurek

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 22, 2014, 02:45:15 pm »
A tak szczerze mówiąc, to po co Ci te chorągiewki ? Przecież to stwarza opór powietrza ! Jeśli zależy Ci na tym, żeby być widocznym,to nie lepiej  oparcie fotelika ubrać w kamizelkę odblaskową ? Ja tak jeżdżę i jest OK. Nawet policja to pochwaliła. No chyba, że zapisałeś się do huzarów ?

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 28, 2014, 06:14:45 pm »
KubaJurek - bo to fajnie wygląda :D wiesz, kwestia gustu.

A co do samych diodek - właśnie odkryłem że się zjarały, jakieś dwa dni temu zapewne. Nie wiem tylko czemu, pewnie dostały strzał z dynama i nie wytrzymały, planuję dać takie na 3V ze stosownymi zabezpieczeniami po drodze :/ szkoda.
FatFlevo - na sprzedaż

Robert

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 28, 2014, 09:20:22 pm »
Gotowe można kupić w sklepie za rogiem w każdym mieście, chyba Allegro się nazywa ;)
http://allegro.pl/choragiewka-bezpieczenstwa-rowerowa-flaga-rower-i4146283563.html

Wędka, pomysł dobry.
Ze starej anteny teleskopowej.
Z pręta gwintowanego. Grubość , a właściwie cieńkość np 4. i w dodatku, możną pośrednio połączyć długimi nakrętkami. A odblask, to z koszulki odblaskowej.

Tak przy okazji odblasków. Polecam pochodzić po różnych agencjach reklamowych. Tam mają różnokolorowe ścinki folii samoprzylepnej. Przy groszowej sprawie na pewno coś uda się odkupić. Mi kiedyś  się udało :)

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 28, 2014, 09:31:16 pm »
Rob: mam chorągiewki, kupiłem gdańska, miałem z chyba gazety polszę :P pręty kupiłem w conrad.pl bodajże, 1m długości, 5mm średnica zew., 3mm wew średnica. I na tym montuję teraz flagi, problemem jest przetwornica napięcia, do kupienia na allegro za jakies 21 złotych łącznie z transportem w celu stabilizacji napięcia wyjściowego. Lepiej w zasadzie to zrobi i oświetleniu przód i tył, plus jeszcze stabilnie poleci na diody - nie spalą się. Dodatkowo na przyszłość można zrobić drugą przetworniczkę przełączaną jakimś przełącznikiem, żeby na wyjściu dawała 5V - na usb do telefonu/navi czy czego tam potrzeba.
FatFlevo - na sprzedaż

PavvelB

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 13, 2014, 09:14:07 pm »
Przecena chorągiewek w Kauflandzie, pisałem o nich w listopadzie. Trzeba tylko uważać co się bierze :) Są dwie metki z cenami, pierwsza z ceną 29.99 zł i opisem "Chorągiewka", druga z ceną 14.99 zł (przecenione z 24,99 zł) i opisem "Chorągiewka z motywem". Nie pamiętam dokładnie nazw ale coś w tym stylu. Na wieszakach faktycznie niektóre chorągiewki mają jakiś wzorek lub rysunek postaci z kreskówki. Wygląda to trochę niepoważnie, ALE: chorągiewki bez wzorków czy rysunków są w systemie sklepowym opisane jako te z motywem, i właśnie te gładkie są przecenione. Z rysunkami są droższe :) Przynajmniej tak wygląda sytuacja w "moim" Kauflandzie - Kraków ul. Bratysłwska.

christophorus

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 13, 2014, 09:51:42 pm »
Też się nad tym zastanawiałem i zastanawiam się nad jakąś szczytówką od wędki plus kawałek szmatki z kamizelki odblaskowej...

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 14, 2014, 09:39:19 am »
Ja i tak polecam conrad.pl - tam są pręty z włókna węglowego - nie są takie drogie, cena za metr, giętkie i wytrzymałe są. Chorągiewki - wszędzie on line jest tego pełno i okresowo (polskie flagi) pojawiają się nawet w gazetach itd, polecam te, jakie montowało się na szybach samochodu, fajnie trzepocą i są bardzo lekkie.
FatFlevo - na sprzedaż

christophorus

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 14, 2014, 09:13:07 pm »
Niedawno pytałem w rowerowym to nie było chorągiewek w ogóle.
Dziś też pytałem w decathlonie - też nie mają.
Natrafić na takowy gotowiec to jest chyba cud :)

darznur

« Odpowiedź #44 dnia: Maja 14, 2014, 09:37:34 pm »
Też się nad tym zastanawiałem i zastanawiam się nad jakąś szczytówką od wędki plus kawałek szmatki z kamizelki odblaskowej...
Ja nie miałem wędki  :-[ ale poszedłem do ogrodniczego i kupiłem bambus do podtrzymywania roślin. Duży wybór średnic i długości. Flaga, tak jak napisałeś - kamizelka ale myślę o "rękawie lotniczym"  ;D

A gotowca ostatnio widziałem w hiper super mega R... ca 30pln