Autor Wątek: Poziomka w trakcie budowy  (Przeczytany 2800 razy)

krzysiek2610

• sympatyk
  • *
Poziomka w trakcie budowy
« dnia: Września 11, 2013, 09:08:00 pm »
Witam wszystkich miłośników rowerów poziomych.  Po wielu przeróbkach i udoskonaleniach pierwszego roweru, nadszedł czas na wersję poprawiona i udoskonaloną. Poniższe zdjęcie przedstawia poziomkę nr 2, w której możliwe są jeszcze wszelkie zmiany poprawiające wygląd i właściwości jezdne. Proszę o konkretne komentarze i ewentualne sugestie bardziej doświadczonych kolegów.
Kolorem zielonym zaznaczyłem elementy które będą usunięte, dolny łańcuch będzie w rurce i nieco inaczej podwieszony. Kierownica
będzie nieco dłuższa, tak jak czerwone dokładki. Fotel aluminiowy zamienię na gotowca z poziomki nr 1, zresztą jeśli chodzi o osprzęt to będzie to klasyczna przekładka.
Porównując poziomki 1 i 2 to ta druga jest lżejsza około 5-6 kg. W obecnym stanie jej waga to 16 kg. Myślę, że już wiele nie przytyje bo do zamontowania wiele nie zostało. Widoczne koła to wersja robocza, przwidziane są typowe do jazdy po szosie.
Kąt główki +- 71 stopni. Baza 119 cm. Wysokość fotela 59 cm, suportu 67 cm.

władek8

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Poziomka w trakcie budowy
« Odpowiedź #1 dnia: Września 12, 2013, 11:17:40 am »
Bardzo ładna konstrukcja pozostaje ją wykończyć i już bd można śmigać. Koło z tyłu to 26? Czy rama jest spawana tuż przed fotelem patrząc od strony kierownicy. Chodzi mi o to czy nie przydało by się wzmocnienie tam wstawć taki mały trójkąt z płaskownika.

krzysiek2610

• sympatyk
  • *
Odp: Poziomka w trakcie budowy
« Odpowiedź #2 dnia: Września 12, 2013, 12:02:36 pm »
Tylne koło oczywiście to 26". Rama jest spawana tak jak zauważyłeś, zastanawiałem się nad wzmocnieniem jak to bywa w wielu rowerach. Mam przygotowany odpowiedni kawałek cienkiego płaskownika. Porozmawiam ze znajomym, który ma duże doświadczenie w spawaniu różnych konstrukcji i zobaczę co doradzi w tym konkretnym przypadku.
Dzięki za podpowiedź.

Zapomniałem wspomnieć o bagażniku. Obecnie brakuje mi pomysłu. Próbowałem dostosować jakiś używany z demobilu, lecz wizualnie jakoś nie pasował. Z krótkiego doświadczenia jazdy na poziomce wiem, że jest on bardzo przydatny, a w przypadku dłuższych wycieczek konieczny. Jeśli macie pomysł jak dokleić bagażnik to podzielcie się nim.
Bardzo dziękuję za ewentualne podpowiedzi.

« Ostatnia zmiana: Września 15, 2013, 04:24:49 pm wysłana przez krzysiek2610 »