Autor Wątek: [kupię] koło + widelec  (Przeczytany 8605 razy)

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
[kupię] koło + widelec
« dnia: Września 10, 2013, 11:02:14 pm »
Witam serdecznie!

Jako, że kompletuję części do mojego pierwszego pozioma, jestem w małej kropce z przednim kołem oraz widelcem go trzymającym.
Na alledrogo znalazłem koło 20" na przód za coś około 65+ zł, a sztywny widelec od 45+ zł. Niemniej nie chciałbym jeździć na sztywniaku, szczególnie w pierwszym rowerku, dlatego chcę zainwestować w amortyzator. Najprostsze Zoom'y są od 50+ zł, no a za Capę trzeba dać ponad dwie stówy  :( (z tym, że jest nowa ;) ).

Moje pytanko, czy ktoś może posiada w/w przeze mnie części do odsprzedania? Zależy mi głównie na dobrym amortyzatorze, koło jako część na drugim miejscu ;)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Września 10, 2013, 11:06:22 pm wysłana przez Majsterkowicz »

władek8

Odp: [kupię] koło + widelec
« Odpowiedź #1 dnia: Września 11, 2013, 07:36:53 am »
Czesc Majsterkowicz. Ja w mojej  poziomce mam amortyzacje tylko na tył i jakos nie oddczuwam potzrzeby amoortyzatora przedniego (dodam że też jest to moja pierwsza poziomka), wiadomo jesli by byl to zawsze wiekszy komfort ale bez niego to szczegolnej tragedii nie ma. Druga sprawa piszesz że kolo 20" czyli jak i tak juza kupujesz widelec to kozystnie jest troche  dołozyc i kupic amortyzowany. Ja tak nie zrobiłem bo w moim mam 2x26 i widelec pochodził z dawcy ;D. Co do kupna to poszukaj na tablicy i popytaj w serwisach rowerowych czasem maja tanie żeczy lub używane w dobrym stanie. Życze powodzenia w kompletowaniu częsci i osiągnieciu celu- poziomki.  ;)

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #2 dnia: Września 11, 2013, 10:09:00 am »
@Majsterkowicz
Dobrego amortyzatora 20" niestety nie kupisz. Dwudziestocalówki są puki co produkowane do dziecięcych rowerów i nie bardzo się zapowiada, aby stan ten miał się zmienić, choć wielu z nas czeka zapewne z utęsknieniem na lepszą ofertę w tym zakresie.
Co trzeba zrobić z fabrycznie nową Capą opisał Yin http://poziome.pl/index.php/techno/co-jest-w-srodku/123-rst-capa-20q

SAC

« Odpowiedź #3 dnia: Września 11, 2013, 10:16:28 am »
Może to (z wątku Ciekawostki z Allegro): 
amorek na koło 20 cali - powietrzniak z blokadą skok 50mm
http://allegro.pl/spinner-grind-20-cali-czarny-1550g-powietrzny-i3521212308.html
nic tylko brać!
Ktoś musi to wypróbować, może ty?

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #4 dnia: Września 11, 2013, 10:28:41 am »
Może to (z wątku Ciekawostki z Allegro): 
amorek na koło 20 cali - powietrzniak z blokadą skok 50mm
http://allegro.pl/spinner-grind-20-cali-czarny-1550g-powietrzny-i3521212308.html
nic tylko brać!
Ktoś musi to wypróbować, może ty?
Ja się zastanawiałem, bo moja capa powoli zaczyna dostawać luzów.
Tylko w tym z allegro jest rura 1 1/8" a ja mam 1".

Majsterkowicz

« Odpowiedź #5 dnia: Września 11, 2013, 09:48:05 pm »
Hm... Czyli mówicie, że użycie zwykłego, sztywnego widelca nie będzie aż tak tragicznym wyjściem na początek?
Dodatkową sprawą jest to, że posiadam dwie ramy rowerowe do przerobu, a każda z nich ma główkę pod 1", a praktycznie każdy sztywniak na allegro jest właśnie pod jedno calową sterówkę. Dlatego też odpadnie mi też robienie, albo załatwianie główki pod stery A-head 1 i 1/8"... Choć nie ukrywam, te drugie są o niebo trwalsze od pradawnych calówek...

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #6 dnia: Września 11, 2013, 09:52:18 pm »
Jak ramę robisz z alu, to mam dwie główki 1-1/8" na zbyciu po kosztach, jedna pod stery klasyczne, druga pod niskoprofilowe.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #7 dnia: Września 11, 2013, 10:08:02 pm »
Pierwsza koncepcja była właśnie na alu, jednak po przemyśleniu sprawy idę w ramę stalową :/

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #8 dnia: Września 14, 2013, 05:56:11 pm »
Pierwsza koncepcja była właśnie na alu, jednak po przemyśleniu sprawy idę w ramę stalową :/
Będę mieć za parę dni główkę stalową, oddam za dychę.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #9 dnia: Września 15, 2013, 01:37:00 am »
Na jaki rozmiar sterówki, panie Kolego? ;)

OldSpice

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Września 15, 2013, 12:57:34 pm »
co do tematu koła i amorka.

Kupiłem najtańszy amorek Zoom'owy na koło 20"- z przesyłką ok 50 zł.. Cudownie wszystko wybiera, czasami jestem zaskoczony, że krawężnik, który wydawał się być "bolesnym", został pokonany jak po równym.

Zrobiłem na nim niewiele- ok 100 km, mimo to jak na razie polecam w 100 %, wydawanie kasy na coś lepszego może okazać się zbędne. Poza tym jak się rozleci możesz oddać na gwarancję^^

Lepsze amorki znajdziesz (jak podajesz) za ok 250 zł.
W tej cenie masz 5 zoom'owych amorków, każdy z roczną gwarancją :P

Co do koła, kupiłem swoje 20" na pchlim targu za 20 zł, z oponą (lekko sparciała). Wyczyściłem, przesmarowałem, na oponę wydałem 20 zł- śmiga aż miło.

Ja jestem zwolennikiem tanich rozwiązań. Wolę zrobić coś samodzielnie niż wydawać pieniądze.
Satysfakcja 100%.
"Weź to wywal, na co to trzymasz.. I tak tego nigdy nie zrobisz.."- mówili..
"Zrobię."- odpowiadałem.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #11 dnia: Września 15, 2013, 08:25:29 pm »
co do tematu koła i amorka.

Kupiłem najtańszy amorek Zoom'owy na koło 20"- z przesyłką ok 50 zł.. Cudownie wszystko wybiera, czasami jestem zaskoczony, że krawężnik, który wydawał się być "bolesnym", został pokonany jak po równym.

Zrobiłem na nim niewiele- ok 100 km, mimo to jak na razie polecam w 100 %, wydawanie kasy na coś lepszego może okazać się zbędne. Poza tym jak się rozleci możesz oddać na gwarancję^^
Poprawiłeś mi tym humor ;)
A jeśli można wiedzieć, to brałeś amortyzator z aukcji, czy znalazłeś gdzieś w sklepie?

Co sądzisz o tym? Link Niewiele tańsze są Zoom'y.
Jeżeli miałbym zrezygnować z amortyzatora, to najtańszy jest sztywniak >> Link

OldSpice

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Września 15, 2013, 09:00:57 pm »
Ja kupiłem dokładnie coś takiego:
http://allegro.pl/super-amor-20-zoom-escape-dla-dziecka-na-1-i3528334521.html

wydawało mi się, że z przesyłką było troszkę mniej, jednakże wydać 10 zł więcej i mieć amortyzację...jak dla mnie, brzmi to sensownie :P

Ten amorek proponowany przez Ciebie zdecydowanie odradzam- jest BRZYDKI!

Ja stawiałem na wygodę, jeżeli chcesz być męski lub stawiasz na wagę- polecam sztywniaka  ;D
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2013, 09:04:35 pm wysłana przez OldSpice »
"Zrobię."- odpowiadałem.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #13 dnia: Września 15, 2013, 09:35:53 pm »
Cytat: OldSpice
Ten amorek proponowany przez Ciebie zdecydowanie odradzam- jest BRZYDKI!
Tylko dlatego, że jest brzydki, to go odradzasz? :P

Męskość, męskością... Ale w pierwszej poziomce przydałoby się troszkę wygody. Koszta nie dużo większe jak za sztywny widelec, także szczerze się zastanowię.
Obecnie w swoim MTB mam przód bez amortyzacji, co na asfalcie i podjazdach jest rewelka, ale jak wjadę w miasto, gdzie czasem trafi się kostka, a nie daj Boże ukryte studzienki nierówno z asfaltem... Ach, nadgarstki trochę cierpią :/
Dodatkowo, jak wsadzę owy amorek, to i kabina (którą chcę na koniec dodać), będzie się stabilniej trzymała na ramie i nie oberwie tak na jakichś nierównościach, prawda? ;)

Pozdrawiam

OldSpice

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Września 15, 2013, 09:44:59 pm »
zwróć uwagę, że na zwykłym rowerze naskakujesz na pedały w kierunku pionowym co wyłapuje amortyzator, w poziomce odpychasz je od siebie w płaszczyźnie poziomej, na co amorek ma szczerze wyj....  ;)

Tamten amor jest po prostu brzydki, marki 'no name', żółty, kanciasty... jak dla mnie- nie fajny. Jak pracuje to Ci nie powiem, wizualnie dużo fajniejszy jest zoom'owy, cenowo podobny, amortyzuje, co w tej całej zabawie jest chyba najważniejsze.

Rób ja uważasz, mam nadzieję, że się na nim nie przejedziesz (w tym pozytywnym słowa znaczeniu) ::)

Pozdrawiam
"Zrobię."- odpowiadałem.