Autor Wątek: Zakup nowej przerzutki  (Przeczytany 6886 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Zakup nowej przerzutki
« dnia: Września 10, 2013, 07:40:47 pm »
Jako, że mój stary Sram 7.0 (tył) raczył wkręcić się w szprychy a dodatkowo, jeszcze starsze gripy Sram 9.0 powoli się kończą (gumki już się skończyły) mam dylemat co kupić:
Czy zostać przy Sramie X7 czy jak się nazywa, a potem w dalszej kolejności wymieniać gripy?
Czy przejść na shimano wraz z nowymi gripami?
Co jest równoważnikiem shimano dla Sramów 7.0 (obecnie chyba X7)? Deore?
Przeciwko Sramowi przemawia to, że to już drugi Sram 7.0 wkręcił mi się w szprychy, choć na szczęście, tym razem mogłem prowadzić rower. Poprzednio tak się łańcuch zaklinował, że wydłubywałem przecinakiem i młotkiem.
Przeciwko Shimano - hmmmmm, są droższe....
Gripy- ostatnio mam swoich dosyć, bo jak mi się spocą ręce, to się ślizgają i nie daję rady zmieniać biegów, więc do Shimano brałbym chyba cyngle (po raz pierwszy w życiu) ale za to cyngle nie mieszczą mi się na kierownicy (chyba?).
I skąd wziąć na to wszystko kasę ??????
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Zakup nowej przerzutki
« Odpowiedź #1 dnia: Września 10, 2013, 07:53:04 pm »
Jeśli gripy to tylko sram jakość wykonania może się wydawać nie powalająca (ten ich specjalny plastik nazwy nie pomnę) ale szybkość przerzucania i kultura pracy sprawia że shimano się nie umywają.
A ze się wkręciło - zapewne napęd nie wyregulowany, nie cykała przerzutka wcześniej wózkiem o szprychy?  Z własnego doświadczenia w mieleniu przerzutek wiem że cykanie to coś czego nie chcemy lekceważyć :)  .

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #2 dnia: Września 10, 2013, 08:50:12 pm »
No właśnie dlatego w mrokach dziejów zdecydowałem się na gripy Sram - jakoś działania + możliwość szybkiej redukcji biegów jednym ruchem.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #3 dnia: Września 10, 2013, 09:24:07 pm »
No właśnie dlatego w mrokach dziejów zdecydowałem się na gripy Sram - jakoś działania + możliwość szybkiej redukcji biegów jednym ruchem.
Najlepsze gripshifty robił Sachs, ale obecnie to biały kruk.

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Września 10, 2013, 09:50:29 pm »
Nasuwa mi się pytanko zasadnicze, panie Franc ;) jak stoisz z gotówką na części do wymiany?
Bez tego, ciężko jest konkretnie polecić daną przerzutkę, czy manetkę. Chcesz kupić jakieś używki, czy tylko nowe części?

Pozdrawiam

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #5 dnia: Września 10, 2013, 10:44:48 pm »
@Majsterkowicz: kasy jak zwykle mało, ale kupię nowe - mam za duże przebiegi, by bawić się dobijanie używek.
@Yin: przerzutka nie obcierała, za pierwszym razem, była redukcja przed startem, ale teraz się sucz wkręciła podczas normalnej jazdy, na 3 lub 4 biegu.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Majsterkowicz

« Odpowiedź #6 dnia: Września 10, 2013, 11:09:48 pm »
Ja w sumie całe życie jeździłem na osprzęcie Shimano i jakoś jestem przekonany do tej firmy ;) Nie twierdzę, że Sram jest jakiś gorszy, ale sami popatrzcie, nowe przerzutki na tył, np. X-5 zaczynają się od 130 zł, a Shimano Alivio, gdzie jest w zbliżonej klasie sprzętu damy radę wyhaczyć już za 90 zł (mowa tutaj o wersji M430, czyli wsparcie dla Mega9 ;) ).
Powiedz jeszcze Kolego, ilu rzędowy posiadasz napęd, to podpowiem już coś konkretnego ;)

Pozdrawiam

storm

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 11, 2013, 12:57:54 am »
@Franc - ale jak to zrobiłeś, że ta przerzutka wkręciła Ci się w szprychy? Jakoś jej pomogłeś czy "samo się"?

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Września 11, 2013, 07:05:08 am »
Samo się..... chyba. Jechałem ~20km/h na 2 lub 3 biegu, bo spowalniacze były i jakieś dziury. I na dziurze jakie tysiące przejechałem musiało bujnąć łańcuchem. Nie tylko połamałem hak, ale jeszcze rozerwało wózek. Do domu wracałem autobusem.
@Majsterkowicz: 9biegów

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Września 11, 2013, 09:13:10 am »
o ile dobrze pamiętam.. "Nowe" SRAM ma taki sam uciąg jak Shimano. Po prostu kupujesz przerzutkę i dalej jedziesz.
Gumki na manetki to groszowa sprawa, większym problemem jest znalezienie tego w gąszczu Allegro czy innych sklepów internetowych.

Na wyboju łańcucha-3 to po prostu może się owinąć (sprężyna nie ma szans tego wybrać). Na wszelki z wypadkiem warto założyć osłonę na szprychy, ale najlepiej nie tą przezroczystą, tylko taką blachę z rantem (nawet sobie samemu wyklepać).

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #10 dnia: Września 11, 2013, 10:28:36 am »
Samo się..... chyba. Jechałem ~20km/h na 2 lub 3 biegu, bo spowalniacze były i jakieś dziury. I na dziurze jakie tysiące przejechałem musiało bujnąć łańcuchem. Nie tylko połamałem hak, ale jeszcze rozerwało wózek. Do domu wracałem autobusem.
@Majsterkowicz: 9biegów
A nie myślałeś nad przerzutką z krótszym wózkiem? Czy masz za duży zakres na kasecie?

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #11 dnia: Września 11, 2013, 10:37:17 am »
@Pająk': źle pamiętasz, lub nie do końca. Sram ma swój własny system esp z uciągiem linki 1:1 i jest stosowany w osprzęcie "cyferkowym" (3.0, 4.0, 5.0, 7.0, 9.0, X a teraz X3, X4, X5, X7, X9 i XX), robi też gripy z oznaczeniem "literkowym" (nazwa - centera, etc) i one są kompatybilne z Shimanowskim uciągiem 1:2. Były też przerzutki Sram w sytemie 1:2, również z oznaczeniem "literkowym", czy dalej są produkowane, nie wiem.
Z gumkami samobieżnymi się nigdy nie spotkałem.

@Live_evil: mam długi łańcuch, kasetę "9" 11-34, dopuszczam blaty 58-42T (choć obecnie tylko 53T-42T) i wahacz z tyłu, mały napinacz nie wyrobi, średnich kiedyś nie było. A teraz są....

Zastanawiam się jeszcze nad Sram X5, bo wychodzi, że grupa X7 mocno awansowała. Kiedyś (jakieś 9 lat temu), jak kupowałem moją 7.0 to były porównywalne z Deore, ale tańsze. Teraz X7 porównują do SL. Do Deore porównują X5.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Majsterkowicz

« Odpowiedź #12 dnia: Września 11, 2013, 11:48:13 am »
Cytat: Franc
@Pająk': źle pamiętasz, lub nie do końca. Sram ma swój własny system esp z uciągiem linki 1:1 i jest stosowany w osprzęcie "cyferkowym" (3.0, 4.0, 5.0, 7.0, 9.0, X a teraz X3, X4, X5, X7, X9 i XX).
Zgadza się ;) Praktycznie każda obecnie produkowana przerzutka Srama jest w systemie ESP, czyli 1:1. Taki sam system posiadają przerzutki Shimano DynaSys. Sam osobiście to sprawdzilem na przerzutce XT 773 i triggerach X4 8s. Działało wspaniałe ;)

A jeżeli mogę już coś polecić, to przy napędzie 9s warto zainwestować we wspomnianą przeze mnie alivio m430. Moim zdaniem najlepszy stosunek jakości do ceny. Do tego manetki rapid fire, nawet i acera, choć alivio byłoby zacniejsze ;) Jeżeli chodzi o koszta, to przerzutkę dorwiesz już za 90 zł, a sama tylnia manetka to koszt 60-70 zł.

Pozdrawiam

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Września 11, 2013, 02:17:40 pm »
@Pająk': źle pamiętasz, lub nie do końca. Sram ma swój własny system esp z uciągiem linki 1:1 i jest stosowany w osprzęcie "cyferkowym" (3.0, 4.0, 5.0, 7.0, 9.0, X a teraz X3, X4, X5, X7, X9 i XX), robi też gripy z oznaczeniem "literkowym" (nazwa - centera, etc) i one są kompatybilne z Shimanowskim uciągiem 1:2. Były też przerzutki Sram w sytemie 1:2, również z oznaczeniem "literkowym", czy dalej są produkowane, nie wiem.
Siem zgubiłem.. Kiedyś jak zmieliłem przerzutkę 9.0 (działającą z manetkami STX RC), to zamieniłem na Alivio. Aktualnie już nic nie kapuje :(