Autor Wątek: Budowa kufra  (Przeczytany 5176 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Budowa kufra
« dnia: Września 07, 2013, 04:47:22 pm »
Potrzebuję zrobić szerszy kufer do mojego roweru.
Zewnętrzną część (znaczy boki i trochę dna) będzie robione jako laminat z przekładką z herex'u 3mm. Najpierw powstanie szkielet płyt z XPS, który zostanie pokryty płatami z przekładki, przekładka zostanie wyszlifowana a potem pokryta ~3 warstwami tkaniny 160g/m2 i tak powstanie zewnętrzna warstwa kufra. W drugiej kolejności z wnętrza zostanie wydziabany szkielet z XPS, pozostaną tylko wręgi z Herexu i wewnętrzna strona przekładki, co zostanie zalaminowane kolejnymi 3 warstwami tkaniny 160g/m2. To wydaje mi się łatwe, choć się zastanawiam czym kleić przekładkę do szkieletu - może jakimś silikonem? Może poxipolem? Albo klejem do drewna?
Problem stanowi część wewnętrzna - błotnik a przede wszystkim ta część, która styka się z fotelem - zastanawiam się nad zdjęciem "formy" z istniejącego kufra i tu jest pytanie - laminować czy jakoś natryskiwać pianką (ale jak docisnąć, żeby dobrze odwzorowała kształt)?
Co radzicie?
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
Odp: Budowa kufra
« Odpowiedź #1 dnia: Września 07, 2013, 07:54:53 pm »
Co radzicie?
Silikon formierski.

MonsterMask

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Września 11, 2013, 01:16:53 pm »
Silikon formerski odpada..  Nie wiem skad kolega ma takie dane i umiejetnosci. Dobry silikon kosztuje 418 zl za 5 kg , a na taki kufer 10kg musi byc minimum aby  forma nie  wyginala sie i trzeba zrobic zatrzaski (wystające kostski silikonu ,ktore wchodza w skorupe aby silikon trzymal sie w pozycji).
Trzeba zauwazyc ,ze tylko silikon sie nadaje a nie gumolity i kauczuki bo sa utwaradzane  w formach zalewowych.
Lepiej  posmarowac oryginal  woskiem rozdzielajacym i na to kladziemy zelkot a pozniej lecimy z  mata szklana. Forme mozna zrobic z kilku skrecanych ze soba czesci takze bez obaw o wyjecie oryginalu.
Jesli kolega potrzebuje wiecej info to moge pomoc.

noisue

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Września 12, 2013, 10:11:54 am »
Gdy robiłem u siebie fotelik wykonałem wpierw pozytyw ze styropianu tak by dopasowac go pod siebie. Zabezpieczyłem go taśmą, po czym kopyto wylałem z gipsu budowlanego, przekładając jego cienkie warstwy firanką oraz wszystko usztywniłem zatapiając listewki w gipsie. Po usunięciu styropianu, wyszlifowałem drobne nierówności papierem ściernym, poprawiłem miejsca szpachlówką i forma była gotowa.

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 17, 2013, 11:40:50 pm »
Zleć to Maćkowi z Kalisza ;)

Da ściągania form jest żelkot formierski taki zielony, na to mata 150 potem 300 i 400 po kilka warstw, jak będzie się gibać jak czarny to usztywnisz listwami drewna.
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2013, 11:42:50 pm wysłana przez Antonowitch »
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 02, 2013, 06:23:00 pm »
ja używam teraz żelkotu narzędziowego koloru kawa z mlekiem łatwy w obróbce i dość dobrze się poleruje, ciężki w nakładaniu. Miałem czarny kiedyś MGS'a super się nakłada, w obróbce praktycznie nie obrabialny (tylko diamenty węgliki),ale za to super sztywny.
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject