No to lecimy:
1 Jaki typ konstrukcji mogę zastosować? rower + skorupa dopasowana do poziomki czy da się zrobić skorupę i użyć jej jako nośnik kół i układu napędowego(tzn zrobić na zasadzie podłogi w samochodzie)
Możesz zastosować każdy z wymienionych, najprościej będzie jednak zacząć od roweru i do tego dobudować skorupę ( karoserię). Ładna karoseria na ramie która będzie marnie jeździć jest niewiele warta. Po za tym ciężko będzie Ci przewidzieć wszystkie wymiary na tyle dokładnie żeby nie wymagało to poprawek. To tak jak z budowaniem domu - raczej nie zaczyna się od dachu

. Z reszta praktycznie nigdy nie jest tak żeby [pierwsza pozioma konstrukcja była od razu udana ( udana jest zwykle 3-4..).
2 Jaki typ ramy najlepiej nadaje się do velomobile przy założeniu , że do roweru robię ramę?
Typ sprawdzony - np. atomic zombie warrior - plany w necie. Z niedrogiego solidnego materiału np stali który da łatwość poprawek ( tniesz i spawasz). Z laminatu też się da ale nie zaczynał bym od tego - patrz wyżej. Większość velo ma układ typu tadpole czyli dwa koła z przodu jedno z tyłu i w tą stronę bym szedł.
3 Jeśli nie mam spawarki to z czego mogę zrobić jeszcze rower?
Nie ma koniecznosci posiadania spawarki - wystarczy znaleźć jakiś przyjazny zakład np warsztat samochodowy i dogadać się co do spawania. Nie jest to jakoś specjalnie drogie (20zł - 100zł za ramę) - chyba ze się trafi na dziwnych ludzi..
Proszę mi wybaczyć za ignorowanie całego dorobku technicznego ,ale chciałbym bardziej skoncentrować się na zrobieniu samej zabudowy niż poziomki- z tego co widzę temat samego roweru to kilka miesięcy.
Jeśli chcesz to zrobić raz a dobrze ( no może 2-3 razy - jak mówiłem rzadko kiedy pierwszy rower to jest to

) to zapoznaj się jednak z starszymi wątkami na forum.
Jestem z Łodzi, zatem chętnie spotkam się z fanami z mojego miasta.
Z łodzi jest parę osób, ugadaj się, poobjeżdżaj jak pozwolą poziomy, zobacz czy to jest to.
Dysponuję pracownią i materiałami do zrobienia zabudowy.
Dał byś radę zrobić coś takiego:
http://czescidopozioma.pl/78-kufry albo przynajmniej zrobić drukowany projekt papercura? Na ładnie wykonane, wytrzymałe kuferki w fajnych cenach na pewno znalazłbyś niejednego chętnego na forum.
Wszystko co ze zdjęć jest robione ręcznie a później robię formę i odlew.
Ale podstawa z papieru, pepakura?
Nie mam zielonego pojęcia na temat sterowania i montażu układu kierowniczego. Koła przednie skręcają się przy mocowaniu piast? czy jest to rozwiązane na zasadzie samochodowego montażu?
Lektura obowiązkowa:
http://www.poziome2.republika.pl/tbolt_projekt.htmDodatkowo zastanawiałem się czy trzeba mieć jakieś pozwolenie lub badanie techniczne takiego pojazdu i w jaki sposób zmieniać pas np na 3 pasmowej ulicy jeśli szykuję się do lewoskrętu?
Cale szczęście pozwoleń, badan technicznych i innej upierdliwej i nikomu niepotrzebnej biurokracji brak. Co do skrętu - trzeba zrobić ( zastosować motocyklowe ) kierunkowskazy. W jednośladach wystarczają lusterka i sygnalizacją ręką tak jak w rowerach pionowych są wystarczające.
Pytam bo wyobrażam sobie uderzenie z tyłu...
Spokojnie poziome kierowcy omijają zwykle szerokim łukiem bo nie widzą co to za ufo - kwestia widoczności w nocy ( odblaski+ światełka) i powinno być ok.
Frazy do wpisania na youtube i google w wolnej chwili - velomobile, recumbent trike, tadpole trike, delta trike, diy velomobile, homebuilt velomobile etc.