Autor Wątek: Rozmiar kulek w piaście  (Przeczytany 6868 razy)

golden

• całkiem inny wariat
Rozmiar kulek w piaście
« dnia: Sierpnia 21, 2013, 08:34:24 pm »
Witam mam pytanko mam koła szosowe i chciałbym przedłużyć ich życie jeszcze na trochę  ,problem tkwi w tym ze miski w piastach już troszkę się zużyły,czy jest sens zmienić kulki w piaście na mniejsze niedużo żeby punkt styku z miską i konusem był w innym miejscu jak uszkodzenie ???

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Rozmiar kulek w piaście
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 22, 2013, 12:01:55 pm »
Ja na Twoim miejscu zostałbym przy standardowym rozmiarze, albo i nawet nieco większym. Popatrz z tej strony, obecne kulki zjadły trochę bieżni, a tym samym minimalnie zwiększyła się powierzchnia styku. Stąd też zastosowanie większych kulek dodatkowo lepiej wypełni przestrzeń łożyska, co da większą trwałość. Musisz jednak sprawdzić, czy aby na pewno większe kulki się zmieszczą, w takim sensie, czy nie powstanie za mała lub wręcz ujemna (!) szczelina pomiędzy kulkami.
Z drugiej jednak strony sprawdź, czy nie można przypadkiem wymienić bieżni ;) Jeżeli tak, to sprawa będzie o wiele prostsza. Zostanie Ci dokupić komplet koronek, a także nowe stożki nie zaszkodzą ;)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2013, 12:06:53 pm wysłana przez Majsterkowicz »

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 22, 2013, 12:30:45 pm »
To nie takie proste bieżni nie wymienię niestety konusy także nietypowe uczelniane wszystko jakieś starsze  piasty Sachs więc dlatego kombinuje

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 22, 2013, 12:59:21 pm »
Taka sprawa, panie kolego...  A możesz zrobić zdjęcie zestawu, który chcesz zregenerować?

reneva

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 22, 2013, 02:28:58 pm »
Bez zdjęć mogę powiedzieć tyle - Jeżeli łożyska hałasują w trakcie obrotu koła, to można chyba tylko nałożyć więcej smaru i zacząć oszczędzać na nową piastę.
Jeżeli bardzo chcesz kombinować, to może, bez dużych ingerencji w korpus piasty, udałoby się tam wsadzić jakieś maszynówki. Nie mam bladego pojęcia czy to jest możliwe.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 22, 2013, 03:20:50 pm »
Nie ma to sensu, gdyż na zużytych miskach, konusach można jeździć jeszcze wiele tysięcy kilometrów. Testowanie wielokrotnie. A jakby co to nowe piasty można kupi już od 6 zł, więc nie opłaca się kombinować z wstawieniem łożysk znormalizowanych. Takie czasy Panie, takie czasy.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 22, 2013, 05:28:25 pm »
ze miski w piastach już troszkę się zużyły
Zależy "troszeczkę" od tego "troszeczkę". Jak są wżery, to jedynym rozwiązaniem jest wymiana. Jak tylko lekko szumi.. to po prostu odpowiednio skontruj, nasmaruj i nic nie zmieniaj: często nowe kulki to zwykła chińszczyzna, która więcej szkody może zrobić niż to warte.
Sam od 10 lat.. mam mieszczucha, który jest eks trekingiem i piasta chciałaby być wymieniona na nową.. Ale po co, skoro jeździ? :)

reneva

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 22, 2013, 06:32:21 pm »
Nie ma to sensu, gdyż na zużytych miskach, konusach można jeździć jeszcze wiele tysięcy kilometrów.
Sam od 10 lat.. mam mieszczucha, który jest eks trekingiem i piasta chciałaby być wymieniona na nową.. Ale po co, skoro jeździ?
W pierwszym poście padło hasło "koła szosowe". Z tego domniemuję, że chodzi o coś więcej niż "byle jeździł". Czy dobrze Cię zrozumiałem, Golden?
Jeżeli nie, to zgadzam się z przedmówcami.

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 22, 2013, 07:56:56 pm »
To koła szosowe do mojego HR700 prawie skończonego więc zależy mi aby kręciły się dobrze niestety już pojawiły się wzery na miskach a chciałbym z nich korzystać spróbuje na mniejszych kulkach myślę ze da radę zdjęcia narazie nie zrobię

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 22, 2013, 08:07:25 pm »
Jak faktycznie hałasuje mocno, to można konusy dać do przetoczenia, a bieżnie w piaście przepolerować.

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 23, 2013, 04:45:05 pm »

Oto zdjęcia już zmieniłem te uszczelniana oryginalne konusy na shimanowskie o lekko wiekszej średnicy i dało to ten sam efekt co zamiana na inny rozmiar lulek,czyli przesuniecie linii styku kulki z obiema bieżniami omijając uszkodzone fragmenty i wszystko gra.Moja teoria się sprawdziła :D

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 23, 2013, 06:42:20 pm »
Jak faktycznie hałasuje mocno, to można konusy dać do przetoczenia, a bieżnie w piaście przepolerować.

Konusy są twarde, bardzo twarde i zwykle toczenie ich jest mało efektywne.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 23, 2013, 08:06:16 pm »

Konusy są twarde, bardzo twarde i zwykle toczenie ich jest mało efektywne.
Na szczęście nie wszyscy tokarze wiedzą, że się nie da i przetaczają ;)