Autor Wątek: Pęka mocowanie bomu w Velogic Semi Low Racer  (Przeczytany 8488 razy)

borimir

• Gość
Pęka mocowanie bomu w Velogic Semi Low Racer
« dnia: Sierpnia 19, 2013, 07:29:57 pm »
Witam,

po raz kolejny mam problem ze swoją strzałą. Dzisiaj jadać na małą przejażdżkę słyszałem dziwne trzeszczenie dochodzące z okolic bomu. Byłem pewien, że to pedał albo widelec. W połowie drogi obejrzałem rower dokładnie i zauważyłem spore pęknięcie w miejscu mocowania bomu. Zaznaczyłem jego granice i w wróciłem do domu starając się nie naciskać zbytnio na pedały. Niestety pęknięcie się znacznie powiększyło.

Zdjęcia pęknięcia:

W domu zastanawiałem się co to może być. Przeszło mi nawet przez myśl, że to tylko lakier pęka przy pracującym bomie, ale zdrapałem w jednym miejscu lakier i okazało się, że pęknięta jest również rama (widać to na ostatnim zdjęciu).

Mam pytanie co z tym najlepiej zrobić? Wymienić cały bom? Dospawać jakąś płytkę i wzmocnić pęknięcie? Gdzie w Warszawie polecacie naprawić to uszkodzenie? Ile to powinno mniej więcej kosztować?

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Pęka mocowanie bomu w Velogic Semi Low Racer
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 19, 2013, 08:40:42 pm »
Przydała by się fotka z większej odległości żeby ocenić gdzie dokładnie wypada pękniecie - jak rozumiem z opisu pękła rama w miejscu mocowania bomu nie na samym bomie? Imho pękniecie jest do zaspawania, zeszlifowania i wstawienia (wspawania) obejmy / wzmocnienia z alu. Koszt samego spawania nie powinien przekroczyć 25-50zł choć to mocno zależy od zakładu / spawacza. 

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 19, 2013, 09:00:02 pm »
Po tych zdjęciach, to raczej wygląda jakby pękała rura bomu (nieruchoma część) zaraz za wzmocnieniem, prawdopodobnie, gdzieś w tym miejscu kończy się też wysuwana część.
Można wyszlifować i zaspawać a następnie wyszlifować spoinę. Na jak długo wytrzyma - nie wiem.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

borimir

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 19, 2013, 09:18:05 pm »
Zrobiłem jeszcze jedno zdjęcie. Mam nadzieję, że więcej na nim widać.

Po prawej stronie od miejsca pęknięcia znajduje się ster i siedzisko, po lewej stronie natomiast przednia przerzutka. Moim zdaniem pęknięcie jest w bardzo dziwnym miejscu, które nie wydaje się zbytnio obciążone. Jest to rura bomu, nieruchoma część, która wsuwa się w główkę na której zamontowana jest przednia przerzutka. Przednia część przemieszcza się w obrębie wypolerowanej, srebrnej części, a pęknięcie znajduje się zaraz za dolnym trójkątnym wzmocnieniem mocowania bomu (widać na poprzednich zdjęciach).

Ponawiam swoje pytanie: czy ktoś może zna jakiś dobry warsztat spawający aluminiowe ramy w okolicach Warszawy?

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 19, 2013, 10:08:02 pm »
Pęka za wzmocnieniem - to zupełnie normalne.
W Otrębusach - Wimech
W Piasecznie - Al-Spaw kiedyś na terenie Laminy, wejście od strony salonu Peugeota /Mercedesa (znaczy Puławskiej), czy dalej działa - nie mam pojęcia.
W wAw:
na Podskarbińskiej (tereny WZL?) - dawny Skos, teraz jakoś inaczej.
na Bokserskiej

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

borimir

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 19, 2013, 10:37:21 pm »
Dzięki za informacje Franc. Czy korzystałeś może, z któregoś z tych warsztatów? Nie jestem techniczny: czemu normalne jest to, że pęka za wzmocnieniem?

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 20, 2013, 08:01:52 am »
W IMK P7 parę razy mi pękała rama, właśnie zaraz za takim wzmocnieniem, wiec to się zdarza. Dlaczego? Nie wiem. Może ten typ tak ma (TTTM)?
Poprawki i przeróbki IMK P7 robiłem w Wimechu i Skosie jak jeszcze razem byli na Podskarbińskiej, oraz współpracowałem zawodowo zarówno na Podskarbińskiej jak i w Otrębusach. Są dobrzy, ale mogą mieć mało czasu.
W Al-spaw w Piasecznie spawałem IMK P6 i P7 ale to był 2006 rok. Był dobry, ale nie wiem co teraz u niego słychać.
Na Boskerskiej koniec końców nie spawałem bo poszedłem do Al-Spaw.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

borimir

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 20, 2013, 08:12:29 am »
Zadzwoniłem i umówiłem się na jutro w Al-Spawie. Zobaczymy jak wyjdzie. Najbardziej denerwuje mnie brak roweru. Sezon w pełni, pogoda świetna. To mój pierwszy sezon na poziomce i najchętniej bym z niej wcale nie schodził.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 20, 2013, 03:02:07 pm »
czemu normalne jest to, że pęka za wzmocnieniem?
Bo na wzmocnieniu jest...mocne a poza słabe ( osłabione przez spawanie, zmęczone przez działające siły - jeśli wzmocnienie obejmuje za mały obszar). Dobrym przykładem jest mocowanie główki rowerów w ramach mtb - kiedyś dwie rury jedna pod druga (http://cdn.media.cyclingnews.com/2012/03/03/2/form_steel_fs_head_tube_600.jpg )
teraz dwie rury połączone razem i do tego wspawana główka ramy (http://cdn.mos.bikeradar.com/images/news/2012/09/11/1347354818284-2b4p7hqh5ing-670-75.jpg).

borimir

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 23, 2013, 09:49:30 am »
Dzisiaj rano odebrałem ramę z naprawy w Al-Spaw. Koszt to 200zł. Jak wrócę z pracy to przed złożeniem roweru zrobię parę zdjęć i dorzucę do wątku. Może kogoś zainteresują.

storm

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 23, 2013, 11:52:39 am »
Mnie na pewno zainteresuję, bo miałem podobny problem u siebie, aczkolwiek w innym miejscu. I wtedy poratowałem się "klajstrowaniem" za pomocą laminatu. I jak do tej pory trzyma :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 23, 2013, 03:45:25 pm »
Koszt to 200zł.
Musieli konkretne wzmocnie wspawać bo cena iście Warszawska :) Czekam na fotki.

borimir

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 23, 2013, 07:16:35 pm »
Jak obiecałem oto zdjęcia pospawanej ramy oceniajcie i komentujcie.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 23, 2013, 07:47:08 pm »
Za dwie paczki, to chyba z 8h poświęcił na spawanie.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 23, 2013, 08:47:54 pm »
Wizualnie bez rewelacji, oby trzymało solidnie.