Autor Wątek: Batavus - lekki tuning  (Przeczytany 20187 razy)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Odp: Batavus - lekki tuning
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 12, 2013, 05:46:26 pm »
Śrub od dołu brak. Jak by ktoś wiedział jak to rozkręcić ( zakładając że w ogóle się da ) to był bym wdzięczny za info.   
Tego typu amorek (w 26") rozebrałem w celu odzyskania sprężyny (a może by podeszła pod Capę) i elastomerów (pomysł Tomka na amortyzację fotelika).

Śruby są właśnie w środku na dole sprężyny.. Trzeba mieć niefajnie długiego imbusa (z pamięci 5ka) albo bardzo długą przedłużkę do bitów, po zdjęciu korków po prostu rozkręcasz zawartość i golenie spokojnie można zdjąć. Dla wstępnego testu realizowalności rozbierania: czy w dolnej części goleni widać końcówki śrub, czy nity?

2.Z dwóch robię jeden, naprawdę sztywny.
Drobna uwaga.. W amorku który rozbierałem BYŁY dwie sprężyny. Ich twardość i wygląd oceniam na.. sprężynkę od długopisu (drut koło 2mm!). Ale był to zwykły "dorosły" marketowiec, w dziecięcym faktycznie może być pojedyncza.

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 12, 2013, 08:46:42 pm »
Hmm... widzę że prochu nie wymyśliłem :D Ale może jednak warto się pobawić z tym amortyzatorem?
Pająk dał iskierkę nadziei. Yin może jednak da się go rozkręcić?

Z innej beczki:
Znacie jakieś modele przerzutek do suportu obsługujących więcej niż 44 zęby?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2013, 08:51:45 pm wysłana przez woojtek1 »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 12, 2013, 09:24:52 pm »
Yin może jednak da się go rozkręcić?
Pokombinuję w wolnym czasie i skrobnę jak poszło.

czy w dolnej części goleni widać końcówki śrub, czy nity?
Patrząc do wnętrza goleni od strony korków widać okrągły otwór na oko 4-5mm, patrząc od dołu amorka wiać otwory 4 mm przez które widać elastomer i jego też czuć przy sondowaniu imbusem. W wolnym czasie postaram się pstryknąć fotki choć nie wiem czy aparat mi złapie wnętrze goleni..

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 09, 2013, 05:49:04 pm »
No i po tuningu.... długo by opowiadać.Skończyło się na dziele własnoręcznym. Foto i relacja już niebawem. Póki co mam pytanie (pewnie znam odpowiedź) czy taki opór kółek,zwłaszcza przedniego jest ok, czy też czeka mnie także zgłębienie wiedzy teoretycznej i praktycznej wymiany łożyska w piaście?
Pozdrawiam poziomo.
https://picasaweb.google.com/116127195051805593889/BatavusOpory
Ps.Dodam jeszcze że to nie hamulce, bez nich opór jest taki sam..
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2013, 05:50:57 pm wysłana przez woojtek1 »

reneva

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 09, 2013, 08:16:21 pm »
Oczywiście - opór jest za duży.

Jeżeli ten opór jest spowodowany samymi tylko łożyskami maszynowymi... to nie wiem, w jakim one są stanie. Chyba że jest to rozwiązanie klasyczne, ze stożkami/konusami nakręcanymi na oś piasty - wtedy sprawdziłbym, czy nie są zbyt mocno przykręcone.

Dodam jeszcze że to nie hamulce, bez nich opór jest taki sam..
W sensie że wyjąłeś z nich okładziny cierne? Nie mam doświadczenia z hamulcami bębnowymi, ale chyba tylko wówczas można z całą pewnością stwierdzić, że opór nie jest wywołany właśnie przez nie.

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 09, 2013, 09:18:12 pm »
Hamulce bębnowe rozebrałem do zera, stąd i mogłem sprawdzić zachowanie się koła bez nich :)
Właśnie wróciłem z pierwszej jazdy testowej. Nawet jeśli opór jest zbyt duży to i tak ogólnie jest duuuuużo lepiej :D
Jutro opis zmian i kolejne pytania odnośnie modyfikacji. Teraz rozumiem, że to się nigdy nie kończy ;)
Trochę tak jak z moją decyzją o przejściu na Linuksa (to już 10 lat )...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2013, 09:21:46 pm wysłana przez woojtek1 »

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #36 dnia: Września 24, 2013, 09:27:36 pm »
Witam. Tuning mojego Batavusa  to sprawa rozwojowa....... ;) (prawie jak piramidy Cheopsa)
Póki co odpuściłem sobie kwestię oporu na łożyskach, tzn. pewnie z czasem je wymienię.
Mam za to nową zagadkę:  https://plus.google.com/u/0/photos/116127195051805593889/albums/5927283301234165265
na zdjęciach widać hak przerzutki, jednak ta którą kupiłem (Shimano Tourney xt) nie pasuje.
Śruba nie daje się wkręcić, a nawet gdyby, to i tak mam wątpliwości czy ma odpowiedni kształt.
Czy stare przerzutki miały inny system mocowania?
Co radzicie?
Może przerzutki sram mają inną (pasującą) śrubę?
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2013, 09:58:22 pm wysłana przez woojtek1 »