Autor Wątek: Helpunku! Rower mi się sypie...  (Przeczytany 29569 razy)

Makenzen

• całkiem inny wariat
Helpunku! Rower mi się sypie...
« dnia: Maja 04, 2013, 09:51:40 pm »
Limit przygód na tegoroczną majówkę został już wyczerpany...
2 maja wybrałam się w prawie 80-kilometrową podróż (cel był konkretny, więc rezygnacja nie wchodziła w grę) i gdy docierałam do przedmieść Warszawy, zaczęło padać i tak lało całą drogę, na miejsce dotarłam kompletnie mokra. To raz. Dwa - złapałam gumę (nie wiem kiedy i jak - zobaczyłam dzisiaj, jak wyciągałam rower z komórki). No a trzy - i to jest właśnie clou programu - w drodze powrotnej do domu, po przejechaniu jakichś siedmiu kilometrów, przy zmienianiu biegu nagle coś mi się zablokowało. Zsiadam z roweru, patrzę, a tam... Przerzutka wykrzywiona i zaklinowana pomiędzy szprychami. Nie mam pojęcia, jak coś takiego w ogóle mogło się wydarzyć. Ponieważ nie mogłam tej przerzutki wyjąć spomiędzy szprych, odkręciłam ją i nie mogłam wkręcić ponownie. Mocowałam się z tym dobre 40 minut. Na szczęście zjawiło się trzech pomocnych panów, którzy zdiagnozowali problem z wkręceniem przerzutki z powrotem na miejsce: rozwalony gwint wewnątrz "oczka", w które się wkręca śrubę mocującą przerzutkę. Przy próbie wkręcenia śruby wkręcała się ona skośnie, w końcu jakoś się udało ją wkręcić, ale tak, że przerzutka znajduje się w niewłaściwym położeniu:

Biegi oczywiście nie wchodzą. No i nie wiem, co z tym fantem zrobić, skoro gwint jest trącony, to problem z uratowaniem życia mojej Poziomci może być chyba poważny (?)...
No i wzorem tow. Gierka pytam: pomożecie?

Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Helpunku! Rower mi się sypie...
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 04, 2013, 10:21:11 pm »
Trzeba uciąć końcówkę haka przerzutki ( na tym płaskim odcinku powyżej oczka) i kupić w rowerowym prosty stalowy hak przerzutki, dociąć co potrzeba ( oczko) i wspawać pod ucięty hak. Patent sprawdzony, działa. Alternatywne sposoby - jeśli hak jest prosty i problem jest tylko z gwintem to szukamy dobrego serwisu rowerowego gdzie rozwiercą oczko i dadzą do haka tuleje naprawczą.

Cała awaria wynikła prawdopodobnie z braku regulacji przerzutki - śruba ograniczająca ruch przerzutki w stronę koła była źle ustawiona ( ograniczała za mało) i przy zmienianiu biegu przerzutka zahaczyła o szprychy co spowodowało jej wyrwanie z haka.

robson97991

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 05, 2013, 06:21:22 am »
Miałem ten sam problem.Rozwiązanie proste:kawałek ośki tylnego koła z dospawaną podkładką z jednego końca,wkręcone od strony koła założona przerzutka i zakręcona nakrętką.U mnie działa to już od ponad 5000 km.
Robert

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 05, 2013, 11:22:15 am »
Tak, jak napisał Yin: do serwisu rowerowego, żeby rozwiercili i wstawili tulejkę naprawczą. Tam jest gwint M10x1 a ja niestety takich tulejek nie mam w pracy.
W ostateczności odciąć hak i kupić starego typu doczepiany na oś.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 05, 2013, 11:50:46 am »
Swoją drogą - jak by ktoś znalazł źródło takich tulejek z możliwością zakupu online był bym wdzięczny.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 05, 2013, 12:21:12 pm »
Dzięki za (p)odpowiedzi. A czy jest w Warszawie jakiś serwis przyjazny poziomkom? Kiedyś byłam w jednym (przy pl. Prostytu... Konstytucji, znaczy się ;)), ale strasznie jęczeli, chociaż ostatecznie się zgodzili przyjąć rower na warsztat (to było poza "sezonem", mówili, że w "sezonie" by nie wzięli).
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

storm

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 05, 2013, 02:26:19 pm »
Łeeee, myślałem, że to jaka nie wiaodmo jaka wielka aawaaaria i w ogóle koniec rowerowania na poziomie, a tu takie cuś ;)

Makenzen:
1. Sprawdź czy da się ten hak naprostować. Jeśli rama jest stalowa to nie powinno być z tym najmniejszego problemu i będziesz się cieszyła tym hakiem i przerzutką na nim jeszcze dłuuugie lata.
2. Jeśli rama alu lub ten hak zgięty tak, że z trudem się da naprostować, albo co tam jeszcze to chwytasz w dłoń brzeszczota, odcinasz i przerzutkę montujesz do haka kupionego za grosze w sklepie rowerowym. Tylko wówczas przerzutka musi być chwytana przez ośkę koła bardzo porządnie!!!

A na zakończenie nie chcę tego pisać, ale muszę - kto nie smaruje i nie reguluje - ten nie jedzie. ;]

P.S. Dobry serwis przyjazny ludziom poziomkowym mają też na Nowowiejskiej.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 05, 2013, 04:14:51 pm »
Hak został naprostowany przez tych gostków wczoraj, ale w oczku do wkręcania przerzutki jest zrypany gwint.
A co do smarowania, to owszem, smaruję, ale na regulacji się nie znam. Chłopa mi kurde trza, a nie żebym sama musiała się męczyć z taką brudną robotą... (rąk po wczorajszym jeszcze nie domyłam - piekielny smar tak się powżerał w skórę, że długo jeszcze potrwa, aż doprowadzę dłonie do jakiegoś porządku).

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 05, 2013, 06:52:34 pm »
rąk po wczorajszym jeszcze nie domyłam
Potrzebujesz pasty BHP - do kupienia w sklepach narzędziowych / chemicznych :) Do brudnej roboty przy łańcuchu można wozić z sobą lateksowe rękawiczki lub wampirki.

storm

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 05, 2013, 08:28:29 pm »
@Makenzen - potrzebujesz rękawiczek ochronnych na łapki, najlepsze są takie jakie używałem do lin na morzu - są dostępne dosyć tanio w marketach budowlanych. Co prawda nieco grzeją w dłonie, ale lepiej mieć spocone dłonie, niż czarne od smaru. Jeżeli chodzi o mycie - ja używam takiego specjalistycznego żółtego czegoś o którym tu kiedyś już pisałem. Naprawdę znakomicie czyści. Do tego porządna gąbka do wyczyszczenia wgłębień.

Co do tematu regulacji. Jest wiele stron to opisujących, obecnie są dostępne nawet filmiki na YT opisujące jak samemu wyregulować itd. Ot, pierwszy z brzegu: http://www.youtube.com/watch?v=Kp5IIcorfUA
Czyli:
- ustawiasz na manetce najwyższy bieg (najmniejsza zębatka na kasecie)
- odpinasz linkę kluczem 9
- regulujesz zakres poruszania się przerzutki na sucho śrubkami L i H za pomocą śrubokręta krzyżakowego
- zakładasz linkę kluczem 9
- sprawdzasz działanie, czy na pewno wchodzą biegi
- w razie potrzeby napinasz linkę dodatkowo baryłka przy przerzutce

Wiadomo, że ten I raz będzie bardzo trudny, ale jaka to przyjemność jak biegi same zaczną wchodzić na właściwe miejsce ;)

Co do haka - jedź z rowerem do serwisu - tam na pewno będą wiedzieli jak pomóc.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 05, 2013, 09:40:25 pm »
Chłopaki - Warszawiaki. Pomóżcie koleżance naprawić rower, a nie radźcie jak to zrobić.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 05, 2013, 11:31:32 pm »
Swoją drogą - jak by ktoś znalazł źródło takich tulejek z możliwością zakupu online był bym wdzięczny.
Na ebay.de jest tego troche, cena 12-15EUR za 10szt. Gwintowniki do tego strasznie nietypowe i nie idzie dopasować nic standardowego. Szukaj pod nazwami helicoil oraz timesert (ew. time-sert).

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 05, 2013, 11:46:27 pm »
W Polsce też, np. http://www.fabory.pl mają całe komplety z narzędziami ale helicoile M10x1x15(długość) a tu potrzeba M10x1x10 (długość)

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Paweł

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 06, 2013, 07:05:57 am »

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 06, 2013, 08:37:05 am »
Mogłoby być. Sprawdzę dostępność gwintowników.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800