Autor Wątek: Drewniany HR700  (Przeczytany 26719 razy)

golden

• całkiem inny wariat
Odp: Drewniany HR700
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 03, 2013, 07:16:16 pm »
Słuszne pytanie lecz uważam że nie rama w miejscach narażonych na takie przykrości jest pełna,a jest to sklejka widać to wyraźnie na pierwszych zdjęciach  ;)

paaj

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 03, 2013, 07:59:23 pm »
Oczywiście wiem że to sklejka, śledzę wątek na bieżąco i jestem pod wrażeniem powstającego pozioma.
Moje pytanie nie jest powodowane chęcią krytyki, tylko nieśmiałą próbą zwrócenia Twojej uwagi na zauważony  ( zaznaczam moim zdaniem ) ewentualny punkt krytyczny w konstrukcji.

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 03, 2013, 08:18:15 pm »
Pracuje w drewnie robiłem nawet pewne testy na sklejce,myślałem nawet o poszerzeniu ramy w tym krytycznym miejscu lecz stwierdziłem ze wytrzyma drewno przenosi i tłumi dużo drgań i naprężeń bardzo dobrze nawet skakałem po ramie po sklejeniu ;D

paaj

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 03, 2013, 08:25:06 pm »
W takim razie nie było tematu, bo moja wiedza na temat drewna kończy się wraz z końcem temperowania ołówka, a i to nie pamiętam kiedy ostatni raz to robiłem  :).

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 03, 2013, 08:31:09 pm »
Czy na klocki nie będzie działała jakaś nie dobra siła? Myślę sobie tak - w tej chwili podczas zablokowania hamulca ten jeśli nawet się odegnie to oprze się o ramę - jak zamontujesz odwrotnie - zaciśnięte szczęki będą ciągnęły śrubę aż do zerwania?
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 03, 2013, 08:56:23 pm »
Troszkę nie rozumiem do czego zmierzasz,cześć poziomek ma hamulce zakładane za widelcem i siła jest taka sama jak w mojej sytuacji i wytrzymują.

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 03, 2013, 11:03:40 pm »
Ładny rowerek, wygląda na to że będzie dobrze przenosił drgania i wytrzyma. Czym będziesz konserwował sklejkę przed warunkami atmo?
Szkoda ay wilgoć zmieniła linię roweru i geometrię a co do powyższych dywagacji jak robiłeś testy skacząc to nie ma bata będzie trzymać. Prędzej moja wydmuszka się połamie. A nie połamie bo też po niej skakałem ;)))
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 08, 2013, 07:46:36 pm »
Sklejkę  zaimpregnuje na pewno,lecz większość z was będzie zawiedziona ponieważ rama pójdzie w kolor a nie bezbarwny lakier,tak w przybliżeniu chciałbym aby wyglądał  :)Pytanko jeszcze takie posiadacie panowie może jakieś patenty na kierownice odchylaną .

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 09, 2013, 07:40:33 pm »
Co do bezbarwnego nawet Zokra ma okienka w których widać że to carbon. Można zrobić podobnie dla niedowiarków. Najważniejsze że jest ładna linia.
Czekam na kolejne foty, a co uchylanej chyba tak jak jest w konstrukcjach Mariusza Łuczaka Velogic. To sprawdzony patent. Ja preferuję podsiodłowe ;)
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 17, 2013, 10:09:41 pm »
Panowie odbyłem pierwszą  jazdę ,jeszcze nie skończony nawet bez hamulców ale rowerek po prostu Płynie po drodze,jest super  ;D :D :)
 http://youtu.be/ihXwMunJpsM

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 20, 2013, 08:53:11 pm »
Zrobiłem dzisiaj pierwsze 5 km moim cudakiem i stwierdzam ,że albo jest za ciężki albo brak mocy u mnie lub jeszcze inny powod ktorego jeszcze nie rozgryzłem  troszkę niestabilny jeszcze przez lekki luz w kierownicy ale jedzie się bosko.
http://www.youtube.com/watch?v=Tn9evwYGmuM
Mam prośbę czy możecie wyrazić swoją opinie czy widzicie jakieś rażące błędy konstrukcyjne, to moja pierwsza poziomka,dużo rzeczy jeszcze nie dokończonych i na szybko złożonych ale jedzie :D

« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2013, 04:29:38 pm wysłana przez golden »

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 22, 2013, 09:22:24 pm »
Fajnie wyszedł !!! :)

Ja bym powiedział że wszystko jest na miejscu. Co do mocy, to musisz wyrobić mięśnie poziome najpierw.
Każdy jak pierwszy raz jechał czuł to samo co ty :) Więc jeździć, jeździć i tylko jeździć. I gdzieś tam po 1000km przejechanych poczujesz że już znaczniej lepiej idzie.

Pozdrawiam

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 22, 2013, 09:32:05 pm »
Igor pochwała z ust takich ludzi jak ty napędza mnie do dalszej pracy,dzięki wielkie ;D

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 22, 2013, 11:40:30 pm »
Oj bez przesady :) A chyba już na początku mówiłem że będzie fajny. Wiernie trzymałeś się oryginału, więc musi być :)
Jak jeszcze założysz Vk HI widelec .. :) tylko sprawdź go dokładnie, i uważaj, bo Kamil mówił że widelce to nie bez powodu wyrzucają(zwykłe rura sterowa nie wyszła jak powinna) ale mogą być inne, bardziej kosmetyczne usterki zamiast. Ja też wziąłem jeden, ale widocznie pęknięty, tak na przymiarkę. No i jest on na koło 26" Krótka szczęka sięga obręczy 559, ledwie, ale sięga, przynajmniej ta co mam (ultegra 7600)

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 23, 2013, 05:46:23 am »
Widelec jest piękny myślę o zmianie kół na 26 żeby go założyć fotelik byłby troszkę niżej wtedy choć 700c mają swój urok :-)