Autor Wątek: Drewniany HR700  (Przeczytany 26712 razy)

golden

• całkiem inny wariat
Odp: Drewniany HR700
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 21, 2013, 11:31:32 am »
Dziękuje sporo detali będzie z alu,teraz zrobiłem własnie podkładki z aluminium w które będę nabijał stery dlatego że nie zastosuje rury sterowej a bezsensowne byłoby nabijać je bezpośrednio w sklejkę,długo by to nie wytrzymalo  ;D.Pozdrawiam

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 21, 2013, 02:56:33 pm »
To będzie piękny rower. Masz Ty fach w garści, golden!
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 24, 2013, 05:31:57 pm »
Dzięki Makazen ;D poczekamy,zobaczymy co wyjdzie.
Wpadł mi do głowy pomysł na kierownice , co sądzicie  ???

Dodam że rączki kierownicy to elementy wędki  :D :D

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 03, 2013, 02:27:54 pm »
Nietypowe rozwiązanie ale to dobrze. Zawsze nowe rozwiązania, dopracowane w szczegółach, w ładnej formie wyznaczają nowe kierunki w wzornictwie.
Porządna robota, nie przestawaj, twórz i nie ograniczaj swojej wyobraźni powtarzając schematy innych, twórz nowe, odkrywaj i kształtuj w poziomej formie ;)
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 03, 2013, 09:16:46 pm »
A dlaczego nie zrobisz kierownicy całkowicie drewnianej np. w kształcie bumerangu?
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 03, 2013, 10:07:56 pm »
 :) Myślałem o tym ,może jeszcze zrobię na razie zostaje taka choć troszkę już ja zmieniłem ,dzisiaj skleiłem ramę przy okazji wrzucę fotki :D

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 16, 2013, 08:36:45 pm »
Nowe fotki,nie zwracajcie uwagi na to że rama brudna,jeszcze nie osiągnęła ostatecznego kształtu i szlifu,ważne że jak na razie wszystko pasuje :D Przepraszam ze pod postem

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 27, 2013, 07:17:18 pm »
A dlaczego nie zrobisz kierownicy całkowicie drewnianej np. w kształcie bumerangu?
Proszę czy o to chodziło ;D

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 02, 2013, 06:28:14 pm »
Panowie pojawił się problem ,otóż linia łańcucha biegnie jak w oryginalnej Zockra przez hamulec ,nie posiada takiego hamulca który linkę ma mocowana odwrotnie niż w pionowych wiec wpadłem na pomysł odwrócenia hamulca.Zaznaczam że za widelcem brak miejsca na takowy ,moje pytanie brzmi czy to zda egzamin ,może ktoś próbował lub ma inne propozycje.

Wiem że nie będzie to wyglądać zbyt estetycznie i będzie większy opór powietrza ale sam tylny to za mało.

reneva

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 02, 2013, 07:13:22 pm »

Jeżeli jeszcze nie robiłeś w ramie żadnego mocowania rolki, to rozważyłbym montaż w innym miejscu niż w oryginale, np. do przodu i do góry. Byle nie było konfliktu z hamulcem... no i fotelikiem ;) Jeżeli nie będzie Ci to wychodzić z pojedynczą rolką (albo jedną już zainstalowałeś), to można by pomyśleć o dwóch, np. jedna jak w Zockrze, a druga wg sugestii powyżej.

Jeżeli podniesienie linii łańcucha w okolicy hamulca spowoduje konflikt z linką hamulcową, to kombinowałbym z czymś na kształt fajki stosowanej w V-brake'ach. A może lepiej będzie poprowadzić pancerz tuż przy ramie, mocno wyginając go tuż przy hamulcu? :-\ Nie wiem, potrzebowałbym więcej zdjęć ;) ;D

Na pocieszenie powiem Ci, że jedyną inną rzeczą przychodzącą mi do głowy jest... hamulec tarczowy ;)

P.S. Jeszcze jeden pomysł, ale już zupełnie abstrakcyjny - Co Wy, zebrani tu na forum, pomyślelibyście o hamulcach szosowych zrobionych... z drewna?

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 02, 2013, 08:18:25 pm »
Niestety nie mogę przesunąć rolki łańcuch może ocierać o  ramę przy tylnym Druga rolka też nie wodzi w grę zbyt dużo załamań łańcucha myślę ze narazie pójdę w stronę odwróconego hamulca robiłem testy i wszystko działa odwróciłem tylko śrubę mocująca i jest odwrotny hamulec

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 02, 2013, 10:26:56 pm »
P.S. Jeszcze jeden pomysł, ale już zupełnie abstrakcyjny - Co Wy, zebrani tu na forum, pomyślelibyście o hamulcach szosowych zrobionych... z drewna?
Mogło by to działać ale imho nie warte ryzyka. Bezawaryjny hamulec to jednak podstawa bezpieczeństwa.

moje pytanie brzmi czy to zda egzamin ,może ktoś próbował lub ma inne propozycje.
Coś mi świta że Gemsi albo Igor / Trajkocyklista w jakimś rowerze miał podobny problem i miał na to jakiś patent - chyba polegający na przestawieniu linki ale jak to było wykonane nie pamiętam.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 03, 2013, 08:23:00 am »
Gemsi doprowadził linkę dołem.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 03, 2013, 11:11:49 am »
Poprowadzenie linki dołem nic nie da,ponieważ łańcuch przechodzi przez linkę idealnie miedzy dżwigniami  hamulca. Poprowadzę linkę od dołu i z lewej przy odwróconym hamulcu myślę że zda egzamin.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2013, 12:33:03 pm wysłana przez golden »

paaj

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 03, 2013, 05:55:40 pm »
Jedno pytanie odnośnie samej ramy. Przy widelcu dałeś drewnianą nakładkę z góry, z dołu zdecydowałeś się na podcięcie w ramie. Czy nie jest to teraz miejsce w którym przy braku amortyzacji coś się może niedobrego wydarzyć ?.