Autor Wątek: świeżak potrzebuje porady!  (Przeczytany 2439 razy)

świeżak

• kolarz na poziomie
świeżak potrzebuje porady!
« dnia: Grudnia 06, 2012, 08:41:55 pm »
 mam na imię Jacek i jestem tutaj nowicjuszem.cieszę się ,że jest takie forum i mogę się wtopić w takie towarzystwo, tyle odnośnie mojej osoby. a wracając do mojego pytania to zrobiłem sobie ramę do poziomki na bazie ramy od piona ,jest tam główka pod amortyzator ,lub widelec o rozmiarze 140 mm i wewnętrznej średnicy 34 mm. mam zamiar zamontować amortyzator pod koło 24,ale z tego co sie na razie  zorientowałem to widelce lub amortyzatory pod to kółko maja mniejszą długość i średnicę rury sterowej,może się myle ,więc proszę znawce tematu o poradę
pozdrawiam jacek

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: świeżak potrzebuje porady!
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 07, 2012, 10:01:55 am »
widelec o rozmiarze 140 mm i wewnętrznej średnicy 34 mm.
Witaj na forum :)

Z tego co piszesz wynika ze masz stery na 1 i 1/8. Zasadniczo są dwa dominujące standardy: 1" i  1 i 1/8 cala Do główki na 1" nie da się wsadzić amortyzatora pod 1 i 1/8 natomiast odwrotnie tzn. główka 1 i 1/8 i amortyzator 1" się da - potrzebna jest wtedy tzw redukcja sterów. Amorki na 24" można dostać w obu wersjach więc spokojnie coś dopasujesz. Co do długosci rury sterowej nowe amortyzatory są zwykle sprzedawane z długą rurą sterową której nadmiar ucina się po montażu do roweru ewentualnie zakrywa specjalnymi podkładkami.

świeżak

• kolarz na poziomie
Odp: świeżak potrzebuje porady!
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 08, 2012, 11:18:47 pm »
Ok. wielkie dzięki Yin.