Autor Wątek: Budowa Cruzbike od podstaw  (Przeczytany 27830 razy)

wojtek999112

• kolarz na poziomie
Odp: Budowa Cruzbike od podstaw
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 27, 2013, 11:50:40 am »
Dzięki :) Postaram się to zmienić ;)

wrmichal

• wyczynowiec na poziomie
  • Turek Wielkopolska
    • http://picasaweb.google.com/wrmichal
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 27, 2013, 03:59:03 pm »
Wystarczy skrócić tą troche pomarańczową rurke i przyspawac pod innym kątem, w tedy kąt główki ramy będzie inny i automatycznie support pójdzie do góry.
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

wojtek999112

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 27, 2013, 05:55:50 pm »
 Dokładnie wrmichal :) Mam zamiar trochę go popróbować, a potem odciąć w miejscu spawania rurki czarnej z tą pomarańczowawą i pospawać pod mniejszym kątem wtedy to kąt główki się zwiększy, podniesie się suport, obniży fotelik i zmniejszy dziura pomiędzy ramą a fotelikiem (same plusy). W zasadzie to tak miało być już od początku tylko tak jakość pod wpływem emocji (w końcu to moja pierwsza spawana itp. poziomka)  pospawałem i same przez to problemy :/

wrmichal

• wyczynowiec na poziomie
  • Turek Wielkopolska
    • http://picasaweb.google.com/wrmichal
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 28, 2013, 05:41:05 pm »
Spokojnie, bez stresu, ja swój pierwszy rower robiłem kupe czasu, później się tylko cieszyłem a po niecałym roku zbierałem materiał na następny i wyszło bajecznie, nie ma się co przejmować.: Trzymam kciuki
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

wojtek999112

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 28, 2013, 07:14:58 pm »
Dzięki :)  W sobotę będą testy i zmiany (i tak przez kilka sobót[szkoła])  Ostateczną (pomalowaną wersją się na pewno pochwalę ;P

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 29, 2013, 08:18:58 pm »
Do fotela zamocowanego pod takim katem oparcia suport jest za nisko pedałowanie będzie nie efektywne

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 31, 2013, 11:07:38 am »
Główka ma kąt nieco większy niż przy zwykłym pionowym rowerze nie powinno być najgorzej. Ale to będzie można stwierdzić dopiero po przejażdżce :)
kąt, kątem, ale wyprzedzenie chyba zerowe, albo nawet ujemne :)

wojtek999112

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 31, 2013, 02:57:35 pm »
Jeździłem trochę i powiem wam że jeśli chodzi o stabilność czy nerwowość to jest wszystko w porządku. Poza tym to ja już chyba nie wiem co to jest wyprzedzenie ...  Jeżeli to jest to   http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eed518b7a1a9d02a.html   To jak ja mogę mieć ujemne wyprzedzenie przy odwróconym widelcu ?   Przecież nawet gdybym miał główkę w pionie to ta linia biegnąca wzdłuż główki  nie może  wyjść za tą idącą przez oś koła  prostopadłą do podłoża. Czy może gdzieś popełniam błąd ?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2013, 04:33:20 pm wysłana przez wojtek999112 »

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 31, 2013, 08:04:34 pm »
Ważne że jeździ, chociażby teoretycznie nie maiło prawa. Gdzieś kiedyś na zagranicznym forum natrafiłem na fotkę swojego rowerka dziwili się że z takim kątem główki normalnie da się jeździ. Dobrze że przed budową nie wiedziałem że nie może :)

wojtek999112

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 31, 2013, 08:13:23 pm »
Ja też widziałem różne pochylenia główki nierzadko były odchylane w drugą stronę. Teoretyka nie zawsze pokrywa się z praktyką.  Ale tak jak mówił pajak_gdynia  będę go musiał trochę przerobić żeby suport był trochę wyżej a fotelik niżej :)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 31, 2013, 08:18:02 pm »
Jesli jest wygodnie to nic nie musisz, to jest fajne w rowerach hand made, to nie UCI :)

wojtek999112

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 31, 2013, 08:33:33 pm »
Wygodnie jest gemsi ale jak pisał tomek pedałowanie będzie niezbyt efektowne...   w dodatku wygodniej będzie wsiadać :)  Może w ten  weekend coś pozmieniam,  chociaż nie jestem pewien czy będę miał czas (bo chęci są)   

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 31, 2013, 08:45:13 pm »
Efektowne bedzie na pewno, tomkowi chodzilo o efektywnosc ;). Ale zeby to sprawdzic pojezdzij troche w jednym ustawieniu, szybka zmiana ustawien po niewielkim objezdzeniu moze sie tylko pozornie wydawac zmiana efektywna. Wz pod uwage ze podwyzszajac nogi zmienisz sposob ukrwienia nog i na poczatku moze prowadzic do wrazenia szybszego zmeczenia nog. Oczywiscie nie neguje tu tego co pisze tomek, bo on ma olbzymie doswiadczenie w jezdzie tego typu rowerami. Zwracam uwage ze pozornie prosta i wydajaca sie pojedynczą, zmiana, moze wprowadzic tak na prawde zmiane kilku parametrow. Milego strojenia :)

wojtek999112

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 31, 2013, 09:02:59 pm »
Ha ha mi też chodziło o efektywność :)   Teraz fotelik jest prawie 20 cm wyżej niż suport. Ja chciałbym fotelik dać bardziej leżący  niż siedzący przez co pedałowanie przy takim ustawieniu stanie się podobne do tego przy zwykłym pionowym rowerze (czyli będę musiał działać na pedały własnym ciężarem a nie mięśniami nóg) a tego nie chcę...   Przecięcie roweru na połączeniu czerwonej i  czarnej rurki, a następnie obniżenie tego wszystkiego ,tak jak mówisz zmieni kilka parametrów np. wysokość fotela, suportu a także kąt główki a co za tym idzie wyprzedzenie.    
Ps. Żeby nie zaśmiecać forum zapytam tu  co sądzicie o tym kole  i tej korbie ? U kogoś tutaj na forum widziałem to kółko tylko nie wiem u kogo(wagowo jak dla mnie się nie liczy) :/
http://allegro.pl/kolo-tyl-26-stars-joytech-wolnobieg-7s-shimano-i2926026630.html
http://allegro.pl/nowe-prowheel-chariot-30-42-52t-kwadrat-szosa-wys0-i2979126013.html
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2013, 09:10:20 pm wysłana przez wojtek999112 »

gines

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 31, 2013, 11:34:35 pm »
Zarówno koło jak i korbę być może widziałeś u mnie.
Niestety na dzień dzisiejszy nie jestem w wiele powiedzieć na temat tych rzeczy, ponieważ moja poziomka nadal czeka na spawanie.

O korbie tylko tyle co słyszałem- to to że ponoć miękka ale nadrabia ceną
Koło mam na tej samej obręczy tylko że na przód i 20 cali i tu powiem że o ile obręcz wygląda ładnie to łączenie na niej jest dość kiepsko wykonane. Posiadam tez piaste joy tech z tym że na maszynach bardzo ładnie się kreci.

Moim zdaniem za te cena jaką ten osprzęt kosztuje jest ok. Nie ma co za wiele wymagać

Jedynie zastanowił bym się aby zamiast wolnobiegu zastosować kasetę