Autor Wątek: Dwa koła bez łańcucha  (Przeczytany 3167 razy)

paaj

• wyczynowiec na poziomie
Dwa koła bez łańcucha
« dnia: Listopada 09, 2012, 05:32:11 pm »
Temat wątku to tytuł artykułu z ostatniego listopadowego Rowertouru.

Konstruktor twierdzi że osiąga na nim prędkość do 40 km/godz, szybciej nogami już nie daje rady ;).
Składa się ten sprzęt w jedną sekundę, jeżeli dać wiarę temu co napisali - ja nie daję hee hee.

Ciekawy jestem waszego zdania.
« Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2012, 05:54:40 pm wysłana przez paaj »

Makenzen

• całkiem inny wariat
Odp: Dwa koła bez łańcucha
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 09, 2012, 10:17:08 pm »
Twórcą tego rowerku jest ojciec mojej znajomej :) Widziałam go kiedyś na ulicy, jak jechał swoim wynalazkiem :)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 09, 2012, 11:30:09 pm »
40km/h rowerem bez przełożenia i wolnobiegu, kadencja chyba 300 z hakiem wynosi, no bez jaj chłopaki nie da się tyle pojechać na takim czymś

storm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 10, 2012, 12:00:46 am »
@Danielasty - ale zwróciłeś uwage na to przednie koło? Czy to koło nie wygląda... inaczej? Czy aby tam nie może się kryć w środku jakaś piasta wielobiegowa? ;)

A poza tym to coś jest niezgodne z UCI!!! UCI tego zabrania!
/ BP,NMSP ;) /

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 10, 2012, 11:34:03 am »
Tam jest piasta wielobiegowa, a poza tym, ten temat już był na Forum - Raffi opisywał swoje wrażenia z jazdy już jakiś rok temu.
Baj de łej: człowiek na tym rowerku był na wrześniowej WMK.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

paaj

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 10, 2012, 07:03:18 pm »
Nie wiedziałem że temat już był na forum -sorka.
Zarzuciłem go ponieważ sama konstrukcja mnie zaciekawiła i w wyobraźni widziałem już mniejsze kółko z tyłu i fotelik czyli mały  poziom, coś ala flevo.
A teraz poważnie, uważam że rower jest naprawdę ciekawy.
Mam tylko jedną wątpliwość ( oczywiście mogę się mylić :) ) dotyczącą wygody podczas jazdy na dłuższej trasie.
Wyprostowana sylwetka podobnie jak na rowerze tzw miejskim ale nogi wysunięte pod kontem około 45 stopni do przodu a nie prawie pionowo ku dołowi. Co za tym idzie, cały ciężar ciała spoczywa na czterech literach i nie ma wsparcia ani na kierownicy ( no w wyżej wymienionym też nie ma ale w innych już jest :) ) ani też na pedałach.
Efekt - kręgosłup dostaje chyba za swoje, szczególnie że nie widzę żadnej amortyzacji poza sprężynami pod siodełkiem.