Autor Wątek: SWB USS Danielastego  (Przeczytany 43405 razy)

Danielasty

• całkiem inny wariat
SWB USS Danielastego
« dnia: Listopada 02, 2012, 08:21:07 pm »
witam,  w najbliższym czasie - max 2 miesiące powstanie swb uss na wzór irentego.
Rama amortyzowana stalowa typu Y
koło przód 20 cali tył 26
Kierownica na 99% podsiodłowa - tutaj nie wiem czy dać "u bar" równolegle do ziemi czy dać go ku górze i trzymać jak w trajkach
widelec amortyzowany na razie posłuży z dziecięgo rowera, ma tylko mocowanie pod v-ki
Siedzisko będzie prowizorka z drewna jak dotąd się sprawdzało użytkowo
Skąd taka zmiana z cruzbike? chciałbym zobaczyć jak się na takim jeździ, poczuć wady i zalety RWD Przy czym szukam czegoś co będzie wstanie wjechać na leśną ścieżkę czyli czegoś z amortyzacją. Jak mi się nie spodoba to pewnie sprzedam i powrócę do cruzbike Vendetta :) Fotek na razie nie ma i do połowy miesiąca nie będzie

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
Odp: SWB USS Danielastego
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 03, 2012, 08:19:45 am »
Ubara proponuje ustawić w pion lub lekko pod kątem. Najlepiej usiąść i złapać wwygodnie następnie unieruchomic. A prowadzenie uss jest po prostu rewelacyjnym rozwiązaniem i w przypadku lotu do przodu jajka całe :)
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 17, 2012, 11:52:02 pm »
https://picasaweb.google.com/101401769132058802034/SWBUSS
Pierwsze nie oficjalnie zdjęcie. Rama nie posłuży do budowy - rower mojego taty, będzie trochę inna. Geometria nie jest taka zła chyba, myślałem że kąt główki będzie bardziej pionowy. Amortyzator na koło 20 cali posłuży z roweru dziecięcego który ma może z 20mm skoku - zawsze coś jakbym włożył tu rst ze sklepiku to by geo wyszło bardziej na plus. Teraz pytanie, seryjne mocowanie amortyzatora jest sporo od "Y". Jeśli bym wyciął je i przesunął bardziej do przodu, przy standardowym amortyzatorze 150mm kąt główki by się bardziej zmniejszył tak? w teoretyce jakby pójść dalej i zostawić to geo to mógłbym wsadzić tam większy damper np 165 czy nawet 190mm, pytanie czy by nie zahaczało o opone przy maksymalnym ugięciu

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 18, 2012, 11:25:00 am »
IMHO nie zaszkodzi przesunąć mocowania dampera do przodu a najlepiej zrobić nowe, wielootworowe z możliwością regulacji punktu mocowania - wtedy ustawisz sobie taki kąt główki ramy jaki będziesz chciał. I docelowo odciąć mocowanie rury podsiodłowej.
Poza tym - kierownica powinna być w tym przypadku podsiodłowa - pośrednia z drążkiem kierowniczym - wtedy fotel będzie można bardzo nisko zamocować.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 06, 2013, 09:45:24 am »
witam, prosze o małą podpowiedź, i starajcie się nie pisać że ten fotelik bądź ten kto je robi jest coś nie tak czy coś jak ta kłótnia miała juz tu miejsce

http://allegro.pl/show_item.php?item=3061337928
Planuje zakupić ten fotelik - powód - cena
Zadałem pytanie sprzedającemu gdzie są profile do jego mocowania. Twierdzi że widać je na 3 - 4 zdjęciu, choć ja tam widzę sam fotelik, żadnych otworów do przykręcenia czy coś. Zapytam Was czy samodzielnie mogę zrobić otwory u góry i na dole i przykręcić płaskownikiem do ramy?

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 06, 2013, 10:18:17 am »
Zapytam Was czy samodzielnie mogę zrobić otwory u góry i na dole i przykręcić płaskownikiem do ramy?
Foteliki "typu Kalisz"  ;) nie mają specjalnych profili do mocowania. We wszystkich rowerach jakie widziałem - w moim również, są po prostu przewiercone pomiędzy żebrami. Warto pod śruby dać bardzo duże podkładki, plus podkładami z kawałka gumy. 

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 06, 2013, 04:30:29 pm »
Ja zrobiłem tak:

"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 06, 2013, 04:32:12 pm »
Zdublowałem się.
Mocowanie przykręcone jest na szóstki zamkowe.
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2013, 04:34:13 pm wysłana przez hansglopke »
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 07, 2013, 07:36:42 pm »
U Witka tego nie widać.. ale fotelik jest krzywy w miejscu mocowania, przed spawaniem blachę mocującą warto najpierw odpowiednio wygiąć (dopasować do fotelika w miejscu mocowania)
U góry spokojnie wystarczy mocowanie na dwie śruby.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 02, 2013, 07:43:59 pm »
stan obecny pozioma, mam juz drugą rame do pocięcia, ale tak po dniówce... jakoś mi się nie chce :( dodam iż na 14 lipca chciałbym aby już jeździła :)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 12, 2013, 06:24:16 pm »
Kochani poziomowicze zlot tuż tuż a ja nie mam pomysłu an kierownice USS
-rura alu / stal i an giętarke?
-kupić kierownice do cruisera i wygiąć bardziej
-kupić bycze rogi i wygiąć
-kupić sztywną i osobno jakieś mega długie, niedostepne, rogi?
-kupić od kogoś gotową

domel

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 12, 2013, 08:28:26 pm »
A może użyć uchwyt od kosy spalinowej?  ;D
Niestety zwykle są niesymetryczne  :(

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 12, 2013, 09:43:03 pm »
Potrzebujesz dwie kierownice stalowe, jedną przecinasz w połowie, obrabiasz pilnikiem końce ( te grubsze) i spawasz do pierwszej kierownicy jak rogi. Alternatywie rurka 22mm + podkładka zwiększająca grubość w miejscu mostka + procedura tak w pierwszym przypadku. W obu przypadkach potrzebujesz mostka z odkręcanym mocowaniem kierownicy bo w tym gdzie masz jedną śrubę zaciskającą ( patrz makrokesze) kiera nie przejdzie.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 18, 2013, 05:54:03 pm »

fotka z dzisiaj ( jeszcze ciepłe ), chyba troche za wysoko dałem support, i zapomniałem dospawać rury pod bagażnik. Trzymajcie kciuki bo do zlotu musi być gotowy ;D

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 26, 2013, 09:45:17 am »
postęp prac:
fotelik będzie wyżej - na wysokości supportu
kierownica powinna być niżej jeszcze ale nie miałem mostka
nadal brakuje mi rury pod bagażnik