Autor Wątek: U-Bar z ramy fotelika  (Przeczytany 2933 razy)

MYSH

• wyczynowiec na poziomie
U-Bar z ramy fotelika
« dnia: Października 01, 2012, 08:11:03 pm »
mam tą swoją kierownicę z ramy fotelika aluminiowego, i zastanawiam jakim sposobem to gówno zamocować na stałe by się nie bujało jakimś tanim domowym sposobem ewentualnie posiłkując się OBI itp.
próbowałem już plastykowej rurki... kręci się, plastyk tak się spłaszczył że aż kierownicę pogiął... dzisiaj zamocowałem podkładkę z kilku warstw aluminiowej blachy (takiej która się dała ładnie ukształtować by pasowała między kierownice a mocowanie to po spotkaniu z Grzesiem zaczęła latać gorzej niż z plastykiem...

Jakiego cholerstwa do tego użyć by trzymało się na stałe???

vrc46

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Dzień bez uśmiechu to dzień stracony
Odp: U-Bar z ramy fotelika
« Odpowiedź #1 dnia: Października 01, 2012, 08:52:24 pm »
Witam radze spróbować podłożyć kawałek grubo ziarnistego płótna ściernego u mnie  się sprawdzało

pozdrawiam marian
Tylko krowa nie zmienia poglądów,pozdrawiam
                                                             Marian

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #2 dnia: Października 02, 2012, 08:30:12 am »
Papier powinien załatwić temat taki gruboziarnisty z 60tka.
A swoja drogą jak wpadniesz po rurki z tekalanu do poziomki to pokażę Ci swojego nowego Ubara.
Prowadzi się teraz po prostu luksusowo ;)

Tutaj masz namiastkę: http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1804.0
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Października 02, 2012, 12:09:02 pm »
Kombinacje z blaszkami sobie podaruj. Nigdy nie będzie działało dobrze.

Osobiście przetrenowałem "pogrubianie" w przypadku kierownicy w jamniku. Ze względu na zerową dostępność redukcji 22/25.4 i jakąś poronioną konstrukcję kierownic (z których nie udało się wyciąć odpowiedniego "środka").. wybór padł na jedyną słuszną rurę..

Odcinasz kawałek widelca 1" (rury sterowej, ahead lub poniżej gwintu), trochę dłuższy niż szerokość mostka. Elegancko fazujesz krawędzie (bo będą wystawały spod mostka). Trzeba przeciąć także wzdłuż, spokojnie można to zrobić kątówką, szczelina nie przeszkadza, a wręcz czasami musi być. Rozginasz, smarujesz od środka klejem auto-weld i zakładasz toto w miejscu gdzie ma być mostek. Zaciskasz mostkiem "na amen". Klej który wyciekł po prostu zmywasz szmatką/gąbką z wodą. Jutro masz piękną kierownicę, ew. możesz wyczyścić wycieki kleju pod mostkiem.

Klej auto-weld kupisz na allegro (jakieś 30zł), jest dwuskładnikowy, wg mnie jest to podstawowy materiał warsztatowy. Ew. możesz zastosować twardy silikon blacharski (czerwony), ale gorzej się czyści i w ogóle jest bardziej upierdliwy (wysycha dłużej, zasycha w tubie, nie jest tak wytrzymały, itd).

Antonowitch

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Października 03, 2012, 11:59:34 am »
Albo dokładasz do kleju dychę bez złocisza i masz nowego szerokiego U bara ze sklepu ;)
Poziomo pozdrawiam,
Anton

MYSH

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Października 03, 2012, 01:01:44 pm »
tia wstaw tam takiego Ubara w kształcie U a nie w kształcie kopniętego V bo na Tym Twoim ubarze to po 1 przekręceniu korby nie będę miał kolan :)

Antonowitch

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Października 03, 2012, 08:47:09 pm »
Mysza zamiast gadać o tym co by było gdyby było, przyjedź w końcu a zobaczymy jak te twoje kolana będą wyglądały ;)
Poziomo pozdrawiam,
Anton