Autor Wątek: Jakby tu zbudować...  (Przeczytany 17064 razy)

storm

• Gość
Odp: Jakby tu zbudować...
« Odpowiedź #15 dnia: Września 04, 2012, 09:34:38 pm »
@Paaj - zazuć wiecej fotek swojego bajka pls? I faktycznie potwierdzam, że ten rowerek mi baaaardzo przypadł do gustu, naprawdę fajnie zrobiony i dobrze mi się na nim jeździło... Szkoda, że nie mój ;) Chciałbym tylko, aby był ciutkę niższy... :)

@Yin - rzuć okiem na fotkę zapodaną przez Paaja. To jest właśnie coś, o czym myślę - czyli niski SWB amortyzowany w pełni, taki na którego da się wsiąść bez podnooooszeeenia wysoooko nóg, przechylania roweru i odlatywania z nim na bok, etc. Zwróć uwage na mojego - przy dobrym wietrze, jestem w stanie na niego wsiąść jak na konia - "od tylca" przerzucając nogę przez oparcie fotelika. Wręcz bym powiedział ideał! Tyle, że bez amortyzacji jazda po nim jest wygodna tylko po gładziutkim asfalcie... :[
Ponadto wysokość to nie tylko wygoda zsiadania, wsiadania czy zatrzymywania się gdzieś na światłach - ale także opory aero. Na SLRze znacznie mniej się czuje wiaterek uderzający z przodu - na VG3 czułem go znacznie bardziej, zwłaszcza kiedy miałem z przodu widelec 26" (sic!).

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #16 dnia: Września 04, 2012, 10:37:01 pm »
Storm, spokojnie dasz radę wsiąść na SWBka 24x24 na fulu własnej konstrukcji albo przynajmniej projekcie.
Wiesz czego chcesz, znasz swoje wymiary to teraz tylko zgraj je z rozmiarami kół, wahacza, amora i masz projekt ;)
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

paaj

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Września 05, 2012, 04:28:46 pm »
Storm -więcej fotek mojego pozioma wrzucam Ci na priva coby nie nudzić pozostałych ;D.
« Ostatnia zmiana: Września 05, 2012, 04:31:36 pm wysłana przez paaj »

wienka19

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Września 06, 2012, 10:40:31 am »
Świetne macie tutaj projekty i składacie naprawdę ciekawe rzeczy. Muszę sam zainteresować sie tematem, bo na rowerze lubię eździć, coś tam przy nim grzebię, ale zauważam, ze wiele rzeczy wychodzi kiedy ruszam na dalsze trasy. dlatego uważam, że najlepiej jest poskładać coś swojego, dostosowanego do naszych predyspozycji. ten wątek jest dla mnie niezwykle pomocny. jest jak wycena spółki, przed podjęciem decyzji o jej zakupie, czy jakoś tak :)

storm

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Września 06, 2012, 11:28:29 am »
@Antonowitch - to ma być niskie... Z naciskiem na NISKIE :)

@Paaj - widziałem, wielkie dzięki :)

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #20 dnia: Września 07, 2012, 12:36:22 am »
@Antonowitch - to ma być niskie... Z naciskiem na NISKIE :)

@Paaj - widziałem, wielkie dzięki :)

Są takie, siedzisz pomiędzy kołami przynajmniej Twój tyłek, spójrz choćby na Pythona geometrię. Nie proponuje Ci takiej ale jak widzisz można ;)
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #21 dnia: Września 07, 2012, 08:26:12 am »
Anton': oczywiście, że się da, czego najlepszym przykładem był mój stary IMK P7 i będzie IMK P8. Oczywiście, to da się zrobić najlepiej przy użyciu jednostronnego widelca i amortyzatora w główce ramy.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

storm

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Września 07, 2012, 12:28:42 pm »
@Antonowitch - oczywiście, że się da, ale czasami trzeba przekonać do tego Konstruktora i Projektanta ;)

@Franc - jakoś nie ufam tym widelcom 1-stronnym... :]

Z najnowszych wieści - mój Żółtek będzie "ciutkę" przerabiany... Prawdopodobnie uda się go obniżyć nieco poprzez przesunięcie rury sterowej i inne drobne zmiany w konstrukcji, ale będę musiał i tak pomyśleć chyba o czymś nowym, zaprojektować toto i dać do wykonania... :] jedno jest pewne - po 2 latkach spędzonych z SLRem, o dziwo(!!!) bolą mnie 4 literki ;) ;P

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #23 dnia: Września 09, 2012, 10:28:19 pm »
Może coś takiego ? http://www.ligfiets.net/advertisement/12459/velokraft-vk3-fully-suspended.html

https://picasaweb.google.com/110377650472227093575/VelokraftVK3

Jest na sprzedaż, do odebrania w Krakowie. Cenna wysoka, ale do negocjacji pewnie ;)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

storm

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Września 10, 2012, 06:24:13 am »
Nawet jakby te ceny były w PLN to i tak nie na moją kieszeń... :[
No ale cóż, za jakość się płaci...

paaj

« Odpowiedź #25 dnia: Września 10, 2012, 07:55:06 am »
Może coś takiego ? http://www.ligfiets.net/advertisement/12459/velokraft-vk3-fully-suspended.html

https://picasaweb.google.com/110377650472227093575/VelokraftVK3

Jest na sprzedaż, do odebrania w Krakowie. Cenna wysoka, ale do negocjacji pewnie ;)

Przepraszam za to pytanie bo nie jest związane z tematem wątku, ale tyle razy już miałem o to spytać chociażby na zlocie i zapominałem, że czynię to teraz.
Dlaczego w takich konstrukcjach jak ta powyżej stosuje się małe kółko z tylu skoro jest masa miejsca na duże ?.
Podejrzewam że ma to jakieś większe umotywowanie niż tylko chęć uzyskania małych gabarytów.

storm

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Września 10, 2012, 08:05:18 am »
@paaj, z moich odczuć to:
+ wozisz 1 dętkę a nie 2
+ lepsze przyspieszenie
+ bardziej kompaktowe wymiary
- mniejsza prędkość maksymalna bez zastosowania innych niz zwykle stosowane tarcze/blaty z przodu
- większe odczuwanie nierówności

paaj

« Odpowiedź #27 dnia: Września 10, 2012, 08:22:50 am »
Przyznaję o przyśpieszeniu nie pomyślałem. Dzięki za odpowiedź.
Trochę mało tych plusów, myślałem że jest jeszcze coś EKSTRA.

długi

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #28 dnia: Września 10, 2012, 08:25:45 am »
extra na + to pewnie jeszcze mniejsza waga :P

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #29 dnia: Września 10, 2012, 08:38:33 am »
Storm: a ja się mojego monosztućca nie boję. Rama mi pękała wiele razy a widelec jeszcze ani razu. A ma jakieś 35kkm przebiegu. Nawet na początku, jak nie było jeszcze kołnierza oporowego na rurze skoku i czasem przy dużym uderzeniu zacisk widelca popuszczał amortyzator* to kierunek jazdy był zawsze zachowany.
Zaleta - nie ma kolizji z łańcuchem, można go prowadzić niemalże po oponie, więc dużo niżej, więc i fotel niżej i mniej rolek.

* - Monosztuciec jest zaciskany na rurze skoku będącej częścią amortyzatora w główce ramy przy pomocy kostki z 2 śrubami. Na początku istnienia tego widelca, rura skoku nie miała jeszcze kołnierza oporowego, tylko była gładka na całej długości. Przy bardzo dużych uderzeniach na wertepach i dziurach monosztuciec potrafił się przesunąć po rurze skoku (nabić się głębiej) aż się rura skoku opierała na kole. Zmodernizowana wersja (chyba koło 2008 roku) ma już kołnierz oporowy na rurze skoku i nie ma tego problemu.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800