Autor Wątek: Jakby tu zbudować...  (Przeczytany 17078 razy)

storm

• Gość
Jakby tu zbudować...
« dnia: Września 03, 2012, 12:44:26 pm »
Od kilku lat kombinuję jak konik pod górkę. A to SWB, a to VG3, a to SLR...
Wszystkie rowery miały swoje wady i zalety (vel zady i walety).

Obecnie po przejażdżce na Pomorzu i po Szczecinie znowu poczułem wady braku amortyzacji i chciałbym ten fakt zmienić. W związku z czym myślę o zmianie aktualnie używanej konstrukcji na coś amortyzowanego.
Moje wymagania są następujące:
- amortyzacja FULL
- NISKI do 45cm wysokości siedzenia (ew. MAX to 50cm, ale nie więcej, bo ja skakać na fotelik nie będę)
- X-Seam na 86cm
- brak kolizji korb z kołem przednim
- napęd na tył (widziałem jak nie daje sobie rady na piachu Flevo, a podjazdy pod górkę powodują, że FWD staje dęba i nie ciągnie...)
- SWB
- długość do 210cm
- w miarę kompaktowa konstrukcja
- sterowanie ASS

Czy ktoś zna taką konstrukcję, która spełniałaby takie wymagania?
Ewentualnie jakieś plany/szkice konstrukcyjne?
Ktoś by się podjął zbudowania? ;)

MYSH

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Jakby tu zbudować...
« Odpowiedź #1 dnia: Września 03, 2012, 02:05:34 pm »
Storm może możesz mnie wyśmiać ale proponuję swoją konstrukcję:)

1. Wstawiasz przedni amor do mini kółka i masz wersje niskopodłogowca (FULL AMO)
2. mój ma 213 ale bez problemów wiem już jakby go odchudzić o lekko 50 cm, będzie jeszcze krótszy bo Ty jesteś "z metra cięty"
3. tani i łatwy w konstrukcji, ewentualnie płać za alu i masz ładny rowerek:)
4. Brak jakichkolwiek kolizji (nie licząc kierownicy z okiem ale że lubisz "na chomika" to nie będziesz miał tego problemu

Ale i tak wierzę że wylaminujesz sobie coś sam:)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Września 03, 2012, 02:20:08 pm »
ja dla Ciebie bym widział swb raffiego. choć osobiście podoba mi sie jego uss :)

storm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 03, 2012, 02:27:14 pm »
Nie zamierzam nikogo wyśmiewać MYSH :)

Ale to nie przejdzie. jak wstawiasz amorka do przodu u mnie, to będzie to problemem bo:
- idzie wysokość przodu do góry i to podwyższy mi fotelik z 45cm do 50cm (mam na myśli SLRa)
- zmienia się pochylenie fotelika, co mogę ewentualnie skompensować, ale też zmienia się kąt suport-fotelik, a to może i na pewno niekorzystnie wpłynie na pracę nóg
- pogarsza się widoczność i kierownica lub/i przód mogą zasłaniać to i owo

Twoja konstrukcja do mnie nie przemawia, bo niestety ale mam ciutkę krótsze giry i nie sięgnę, a jak sięgnę to trzeba będzie przemieszczać kierownicę do tyłu, aby zmieścić koło etc. Czyli de facto muszę myśleć o takiej konstrukcji, która będzie krótka (rozmieszczenie ciężaru), ale zarazem będzie trzymała przednie koło z daleka od suportu. To jest dosyć skomplikowana opcja i zdaje się, że czeka mnie powrót do Qcada... :]

@Danielasty - mnie się konstrukcja Raffiego podoba :D
Gorzej, że musiałbym ją mooocno poprzerabiać jeśli chodzi o przód, aby to i owo pomieścić i nie wiem czy da się to zorbić w alu (mocne gięcie by musiało tam nastąpić i to w 2 miejscach: przed i za sterami)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #4 dnia: Września 03, 2012, 02:33:08 pm »
Storm: polecam wersję XS mojego IMK P8. W tej chwili mój się reguluje od 165cm wzrostu (z korbami 155mm) do 190cm (z korbami 170mm), wysokość fotela to 43cm, długość <200cm dla wzrostu 176cm. Można jeszcze zmienić kąt pochylenia ukośnej belki ramy to jeszcze bardziej się da skrócić ramę. Nie ma kolizji korby z kołem.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Września 03, 2012, 10:44:31 pm »
Ja bym to widział tak:
https://picasaweb.google.com/113663826549422725409/HiRacer02#5642159594402790818
lub USS:
https://picasaweb.google.com/113663826549422725409/HiRacer02#5435583214986876562
Oczywiście z amorkiem z przodu a tył amortyzowany tak:
https://picasaweb.google.com/113663826549422725409/FWDZOXIInne#5435576194480763954

Jest kompaktowo, bez kolizji korby z kołem, nisko.
Gdybyś potrzebował większego skoku tylnego zawieszenia to tył bierzemy z tego:
http://www.flickr.com/photos/46672334@N04/5763754187/

MYSH

« Odpowiedź #6 dnia: Września 04, 2012, 08:05:36 am »
ten sotatni to będzie moja następna konstrukcja :) tylko że na 26'':)

storm

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 04, 2012, 08:27:05 am »
@Yin - nie doczytałeś. To ma być FULL ale niski FULL... :]

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Września 04, 2012, 08:43:10 am »
Dokładnie jak mój przyszły IMK P8 :D - full i niski (wysokość fotela ~43cm), koła 20-26". Zresztą tak miał IMK P7.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Września 04, 2012, 12:36:18 pm »
Coś mi się wydaje, że dryfujesz w stronę moich "zachcianek" (przynajmniej odnośnie geometrii ramy).
Urzeczywistnieniem moich wymysłów jest HP Velotechnik SpeedMachine: ładnie niski, ładnie kompaktowy, ładnie zwrotny, napęd na tył, dobrze pakowny. Fabrycznie mają zerowy squat :)

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Września 04, 2012, 01:32:24 pm »
Mi się wydaje, że poprzedni rower Franza (ten aluminiowy z jednostronnym widelcem) dokładnie spełnia wszystkie wymagania.
Jeździłeś na nim?

storm

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 04, 2012, 01:46:26 pm »
@Pająk - tak jakby... Tylko do tego trzeba idealnie wprost ustawionych proporcji, odległości, dystansów, etc etc etc... Wtedy prawdopodobnie dałoby się uzyskać niską wysokość fotelika (ważne w jeździe miejskiej!) i mieć amortyzację (bo ta zabiera miejsce).

@Tatar - taa, widziałem go, ale na nim niestety nie jeździłem, byłbym ciutkę za krótki pewnie ;]
Za to jeździłem na IMK P6, rowerze Żony Franca i to było bardzo ciekawe, aczkolwiek niestabilne do końca uczucie ;) (w sensie zachowania roweru)

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #12 dnia: Września 04, 2012, 02:05:04 pm »
P8 daje się regulować dużo lepiej niż P7.
IMK P8 bazuje na sprawdzonej geometrii IMK P7 (ma tylko 2cm podniesiony suport, żeby nie było nawet najmniejszej kolizji korby z kołem) i minimalnie bardziej pochylone oparcie, ma tego samego monosztućca z przodu, mocniejszą ramę i wahacz oraz działającą regulację. Doświadczenie podpowiada mi też jak jeszcze lepiej zrobić Amortyzator w Główce Ramy (niestety tylko sprężyna-elastomer), tak, żeby nie miał luzów takich jak miał P7 (podchodziły pod 0.5O) i zachować zbliżoną wagę ~1.2kg.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

paaj

« Odpowiedź #13 dnia: Września 04, 2012, 06:02:20 pm »
A może coś podobnego w kształcie do mojego :), oczywiście krótszego w tylnej części i bez trójkątnego wahacza.
I oczywiście nie stalowego  i ciężkiego jak mój  ;D.
Zdjęcie poniżej z galerii bzabarowa pokazuje Twój i mój obok siebie - można porównać.
A poza tym chyba nie najgorzej Ci się na moim jechało jak pamiętam ;)
.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Września 04, 2012, 08:21:34 pm »
@Yin - nie doczytałeś. To ma być FULL ale niski FULL... :]

Storm - nie dopatrzyłeś ;) Wszystkie moje przykłady są na kołach 2x 20" i wysokość siedzenia wypada w nich +- 45- 50cm* tak jak w założeniach.  Są w galerii hi racerów przez wzgląd na jednobelkowy układ ramy - ot przykład że do hi można dać kola 20" i robi się mid..

*Tym niżej im bliżej tylnego koła dasz fotelik, amortyzacja w stylu zoxa pozwoliła by na ustawienie fotelika najbliżej do tylnego koła, w innym układach musisz jeszcze gdzieś pomieścić damper.