Autor Wątek: Problem z bagażnikiem - prośba o rady  (Przeczytany 13785 razy)

storm

• Gość
Problem z bagażnikiem - prośba o rady
« dnia: Sierpnia 16, 2012, 02:10:25 pm »
http://storm.oceangirl.eu/SLR/bagaznik/

Tak jak widać na tych zdjęciach - z ramy, w której umieszczono gwinty pod śruby wyszły te gwinty wraz ze śrubami je mocującymi. Póki co (już 2 miesiące) jeździ to jako tako na zipstripach, ale... Chciałbym to naprawić. Wydaje mi się, że wiercenie ramy w tych miejscach mogłoby naruszyć strukturę ramy, zmniejszyć jej sztywność a i nie zapewniłoby odpowiedniego trzymania bagażnika na dole. Stąd pomysł na... laminowanie. Tylko czy aby jest to dobry pomysł? Ewentualnie jak to zrobić, skoro z prawej strony ramy, nie za bardzo jst za co chwycić... Z lewej mogę za mocowanie hamulca tarczowego, ale z prawej dostępnym jedynym elementem za który mogę objąć jest tylko piwot pod wibrejka...

Może ktoś coś poradzi?

Dodam, że sytuacja jest pilna, za chwilkę ZLOT no i mam kilka dni raptem na naprawę :/
Materiały do laminowania już są, czekają...

P.S. Dodam, że od chwili założenia zipstripów, gwinty i śruby nie wyskakują same z ramy, ale na wyjazd gdzieś dalej wolałbym być pewien, że nie wyskoczą, nawet przy solidnym obciążeniu (no tam pewnie z tyłu będzie jakieś ~20kg)... :]

noisue

• kolarz na poziomie
Odp: Problem z bagażnikiem - prośba o rady
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 16, 2012, 02:39:54 pm »
Rozwiązanie na mocowanie bagażnika nad którym aktualnie pracuje, to wykorzystanie cybantów. Objąć nim rure ramy i do tego przymocować bagażnik, trzeba by tylko dać jeszcze blaszkę która połączy końce cybantu, aby się nie rozjeżdżał pod obciążeniem.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/Kt9buOHaxnRqX7DbIZi4VeSSzj3kGMJVYl7IMWGAXZI?feat=directlink

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 16, 2012, 02:45:28 pm »
Jeśli to stal to wspawać tulejkę (nawet rozwiercić otwory coby grubsza tulejka weszła) z nagwintowanymi otworami i do tego przykręcić bagażnik.  Lub (jeśli jest miejsce) dać szeroką obejmę z blachy, do niej przyspawać na sztorc nagwintowany pręt, załozyć bagażnik, nakrętka i jazda.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 16, 2012, 03:02:47 pm »
Koło masz mocowane na zacisk tam idzie cienka śruba przełóż ją przez mocowanie bagażnika  i załóż bagażnik razem z kołem regulacje wysokości bagażnika widzę że masz i po kłopocie  :P

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 16, 2012, 06:32:37 pm »
tomo, Velogic znaczy rama alu :)

A skoro to Velogic.. Pan Mariusz robi zawsze haki ze mocnym nadmiarem. Po prostu nawierć za osią dwa otwory i gotowe. Śruby z płaskim łbem od środka, od zewnątrz samokontrujące nakrętki i koniec pracy.

A jak koniecznie chcesz laminować, to przylaminuj sobie nakrętkę fi6 z szerokim kołnierzem nad otworem podobnej średnicy, ale na okrągłej rurze (nie taka kombinacja na wygięciu od haka).

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 16, 2012, 08:50:09 pm »
Wpuść nitonakrętki w miejsce gwintów. Jak zastosujesz rozmiar większe niż były gwinty to się nie powyrywają.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 16, 2012, 11:41:30 pm »
Hansglopke i Storm nie nitonakrętki, tylko helicoile. Można kupić takie zestawy naprawcze do gwintów - zawierają odpowiednie wiertło, specjalny gwintownik, klucz do wkręcania helicoili i paczkę tychże.
Storm: jakby cię to interesowało, daj jutro (piątek) znać, to może uda mi się wypożyczyć z roboty wiertła, gwintowniki, klucz i parę helicoili pod warunkiem, że będzie to gwint M6, M8 lub jakieś calowe.
Choć z drugiej strony po lepszym obejrzeniu zdjęć może jednak Hansglopke masz rację to idzie w cienkościenną ramę a nie w gruby hak, więc lepiej nitonakrętkę a nie helicoile. Mam nitownicę do nitonakrętek w domu, ma też parę nitonakrętek M3, M4, M5 i M6 (większych nie dam rady osadzić) więc Storm - daj znać.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2012, 11:46:06 pm wysłana przez Franc »
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 17, 2012, 12:04:23 am »
M8 mogę zaszpanować, ale dopiero na zlocie. Tylko muszę wiedzieć, co by ją zabrać. Nitownicę oczywiście.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2012, 12:07:59 am wysłana przez hansglopke »
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

storm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 17, 2012, 05:29:33 am »
Dzięki Panowie :)
Doszedłem do wniosku jednak, że najlepsze będzie laminowanie. Jeszcze nie wiem tylko czy laminować będę tak jak to jest po wyciachaniu części zipów i zostawienie gwintów wsadzonych w ramę - czy faktycznie zalaminuję na ramie dodatkowe gwinty do wkręcania w nie śrub.... Chyba to drugie będzie lepszym rozwiązaniem? Tylko muszę zdobyć takie dłuuugie gwinty - chyba powinny być w Brico.

P.S. Takich dłuuuugich nakrętek w Brico nie mieli... Nadto po rozwaleniu zipów gwinty ze śrubami mocą sprężyny nie wyskoczyły same jako tako z ramy, także zdecydowałem się na zalaminowanie "as is" tego wszystkiego. Przy czym, ponieważ na prawej stronie wahacza nie było za co chwycić, więc na ramę założyłem cybanta, objąłem nim rurę, zacisnąłem i do tego chwyciłem tkaniną i laminatem tą część.
Zdjęcia wkrótce (za parę minut ;) )
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2012, 05:35:17 pm wysłana przez storm »

storm

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 18, 2012, 06:39:59 pm »
Wspomniane zdjęcia już zalaminowanego bagażnika:
http://storm.oceangirl.eu/SLR/laminowanie/

Wyszło w sumie tak sobie, ale się trzyma dobrze, nic nie jęczy, nic nie zgrzyta... Udało mi się też nie wlaminować do ramy tarczy hamulca co uważam za spory sukces ;)))

No i kolejna kwestia techniczna... ma ktoś pomysł jak zdjąć z piwota hamulca V-break taką tulejkę jak na ostatnich dwóch zdjęciach?
http://storm.oceangirl.eu/SLR/laminowanie/images/010-IMG_7976.jpeg
Toto chyba z miedzi albo mosiądziu jest, dokładane do hamulców Alhonga (nie kupować = dziadostwo!)... Udało mi się zdjąć tulejkę z lewego piwotu, ale ostała się ta po prawej stronie i za Chiny Ludowe nie mogę tego ruszyć... jakiś pomysł?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 18, 2012, 08:17:39 pm »
jakiś pomysł?
Podgrzać i podważyć śrubokrętem. Dobrą praktyką jest mocne przesmarowanie piwotów gęstym smarem przed założeniem hamulców, zapobiega* to takiemu zapiekaniu.
*Smarowanie trzeba powtarzać na nowy sezon, jeśli jeździmy zimą to smarujemy dodatkowo przed zimą.

storm

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 18, 2012, 08:22:11 pm »
@Yin, dzięki. Sytuacja wygląda o tyle lepiej, że ja tam w SLRze mam 2 sprawne hamulce tarczowe, a z tym wibrejkiem to się jakoś nie spieszyłem. On jest nieuzywany zupełnie. Co do wyjmowania - ja tam te tulejki nabijałem za pomocą młotka :( Początkowo tam miały być wibrejki niestety no i cóż...
Spróbuję jutro z podgrzaniem, zobaczymy czy to coś pomoże. :)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 18, 2012, 09:10:26 pm »
Wspomniane zdjęcia już zalaminowanego bagażnika:
http://storm.oceangirl.eu/SLR/laminowanie/

Nie pozostaje Ci nic innego jak zakryć to "laminowanie"  hm... koroplastem, lub jakimś innym..... materiałem.
Tak spier...niczyć taką ramę...., aż mi się bidon w sakwie otwiera.

storm

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 18, 2012, 09:16:34 pm »
@hansglopke - nie bardzo wiem o czym piszesz?
Rozumiem, że estetyka to estetyka etc, ale tak to jest z laminowaniem, że ono nie wychodzi kolorowo i zawsze pod tym względem wymagać będzie jeszcze lakierowanie/malowania. Poza tym i tak te miejsca u mnie są zazwyczaj niewidoczne z tego prostego względu, że na bagażniku (po to on jest!) jeżdżą sakwy.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 18, 2012, 09:43:34 pm »
Nie ukrywam, że wygląda jak kupa zza krzaka ;D Nitonakretek nawet byś z zewnątrz nie zauważył a swoją rolę by spełniło.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800