Autor Wątek: Gwint na pedalach  (Przeczytany 13725 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Gwint na pedalach
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 13, 2012, 07:28:48 am »
Ja wczoraj próbowałem podgrzewać mufę suportową w starym IMK P7, żeby wykręcić suport. Nic nie dało, dalej nie puszcza.
Wcześniej próbowałem wykręcać poprzez zablokowanie klucza w imadle i kręcenie kikutem ramy, żeby mieć większe ramię to połamałem imadło.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Ijateż

• kolarz na poziomie
  • vel marudaXL
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 13, 2012, 08:43:29 am »
Stary i ostateczny sposób na zaparte gwinty ze znacznie cięższej niż rowery branży (przemysł maszynowy): podgrzać złącze palnikiem do czerwoności (jasna wiśnia) i zanurzyć lub oblać wodą tak, jakby się hartowało. Zazwyczaj puszcza, tylko że obróbkę cieplną rozłączanych części (jeśli była) szlag trafia. Zatem miski, łożyska itp są do wyrzucenia. Również osie pedałów, które zazwyczaj były dość wysoko ulepszane. UWAGA:porada dotyczy tylko elementów stalowych! Przy aluminium lub tytanie nie polecam.

jariko

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: Października 26, 2012, 08:10:11 am »
Zastanawiałem się jak to jest z tym odkręcaniem czy dokręcaniem się pedałów. To nie jest tak ze siła oporu obrotu odkręca pedał tu chodzi o inna siłę. Znalazłem proste wytłumaczenie. Włóżcie ołówek w otwór po przekrzywieniu ołówka zaprze się o krańce otworu (tak jest z oską pedału) teraz jak się naciska na ołówek podobnie jak to jest przy pedałowaniu to zobaczcie w która stronę zacznie się obracać ołówek. Obraca się dokładnie odwrotnie do kierunku pedałowania. Oś pedału pod naciskiem wykonuje coś w rodzaju precesji i opierając się na skrajnych gwintach ma tendencję do dokręcania się. Mam nadzieje że jakoś wyjaśniłem moja teorię :) 

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #18 dnia: Października 26, 2012, 09:14:39 am »
Ja przy takich akcjach pruskam w szczelinę, lub na styku elementów łączonych WD-40 z każdej dostępnej strony. Całość owijak workiem foliowym po godzinie pukam młotkiem i zostawiam na 24.
Następnego dnia znowu pukanie i odkręcam kluczem, żabą tym co najlepiej pasuje i złapie wykręcany element.

Podgrzewanie jest dobre ale jak wyżej napisano to metoda obróbki termicznej stali wpływająca na jego wewnętrzną strukturę i zmieniająca właściwości fizyczne dlatego ją odradzam chyba że potrafimy odtworzyć zmiany w strukturze każdej części.

Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Października 26, 2012, 04:50:36 pm »
Mufa suportu od lewej strony odkręca się w prawo jak dobrze pamiętam :) Kiedyś miałem podobny problem :)