Autor Wątek: Problem z ośką jednostronną  (Przeczytany 7659 razy)

rabaj1

• sympatyk
  • *
Problem z ośką jednostronną
« dnia: Lipca 11, 2012, 07:01:31 pm »
Witam was tu wszystkich. Na wstępie chce przeprosić za to że jest to nowy wątek rozpoczynany już n-ty raz ale jak do tej pory nie mam pojęcia po przeczytaniu sporej ilości postów jak i z czego zrobić oś w kole żeby była mocowana jednostronnie. Mam piastę w którą wchodzi normalnie oś 10 i co zastosować żeby po 20km mi się nie zgięła? Byłbym wielce wdzięczny gdyby ktoś raz i porządnie napisał co tu zrobić żeby było to jak najniższym kosztem i było dobre
Pozdrawiam serdecznie

Dzumek

• sympatyk na poziomie
  • **
Odp: Problem z ośką jednostronną
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 11, 2012, 07:51:12 pm »
Ośki 10 mm nie wytrzymają długo, musisz wymienić piasty na 14 albo najlepiej na 20 mm lub użyć piast z wózka inwalidzkiego. Czasem na allegro można je kupić całe z kołem za krocie.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 11, 2012, 08:09:44 pm »
Jeżeli do Trójkołowca to jak wytoczysz ośkę z dobrej stali to wszystko wytrzyma. Dobra stal to X46Cr13 (dawne 4H13), 41Cr4 (dawne 40H), ostatecznie śruba klasy 12.9. Poza tym, jeżeli się bardzo boisz a masz piastę na łożyskach maszynowych, to bez większych kłopotów można znaleźć łożysko o takiej samej średnicy zewnętrznej i grubości, tylko do wałka 12mm.

Ja w IMK P7 miałem z przodu piastę jednostronną na oś 12mm ale w rowerze 2 kołowym, czyli wszystkie siły rozkładają się na 2 punkty podparcia a nie na 3 jak w trójkołowcu.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

rabaj1

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 12, 2012, 09:08:41 am »
A czy wdrążenie w środku dziury, czytaj w ośce poprawi sprawę?

rabaj1

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 12, 2012, 11:40:15 am »
a wie ktoś jaka jest twardość normalnych osi  rowerowych?

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 12, 2012, 02:14:59 pm »
Nie poprawi, zmniejszy powierzchnię, która i tak jest mała. Poza tym, co to by była za dziura? D4mm max??

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

rabaj1

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 12, 2012, 08:20:04 pm »
Ale charakterystyka pracy przekroju już jest inna. W piaście ja patrzyłem to jest fi otworu ~13 więc tak się zastanawiam czy by nie było dobrym rozwiązaniem dać śrubie m12 o twardości 12.9 bo więcej to nie ma sensu bo mi nie przejdzie a nawet jak to będzie ocierać a to nie jest mi potrzebne. sądzisz że to wytrzyma? jak tak liczyłem ramę to zakładałem 240kg obciążenia jak by mi jakiś pajac chciał posadzić 3 osoby i jeszcze konia to mniej więcej obciążenie takiej osi było by mniej więcej 4kN przy prędkości ~40-50km/h i przy ostrym zakręcie, więc sądzę że takie taktyczne obciążenie jakiemu zostanie poddawana oś to tak nie więcej niż 2kN więc zdaje się że to nie jest jakoś masakryczna siła
Co o tym sądzicie?

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 13, 2012, 10:09:20 pm »
Gdzieś w necie widziałem fajne rozwiązanie śruba była przesadzona przez otwór w piaście i na stałe zakręcona a obracała się na łożyskach które były bodajże w obudowie od suportu umocowane.Fajne bo nie trzeba jakiś drogich piast

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 14, 2012, 09:52:40 am »
Ośki 10 mm nie wytrzymają długo, musisz wymienić piasty na 14 albo najlepiej na 20 mm lub użyć piast z wózka inwalidzkiego. Czasem na allegro można je kupić całe z kołem za krocie.
Testowałeś 10mm?
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Dzumek

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 14, 2012, 10:25:23 am »
Neverhood tak i po kilku obrotach kołami przy mojej wadze 80kg poszedł trach a ośki były nagięte.

Możesz jeszcze spróbować czegoś takiego
http://boygen.com/index.php?option=com_content&view=article&id=53:piasty-jednostronnie-mocowane-z-moliwoci-montau-hamulca-tarczowego&catid=10:czci&Itemid=15

Pisałem jakieś 2-3 miesiące temu do twórcy tych piast ale napisał że już się nie zajmuje ich produkcją ale nie pamiętam dokładnie dlaczego.
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2012, 10:29:58 am wysłana przez Dzumek »

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 14, 2012, 10:57:02 am »
Dzumek: pamiętaj, że jeżeli użyłeś śrub z marketu, to one na pewno nie były dobrej jakości, więc się nie liczy. Mi się kiedyś zdarzyło ukręcić śrubę supermarketową śrubę M10 przy pomocy krótkiego klucza płaskiego. Te śruby z marketów budowlanych najczęściej są pewnie z gówna albo z plasteliny robione, ale ze stali na pewno nie są, nie leżały nawet koło dobrej stali.
Dla ułatwienia: w IMK P9 mam ośki na śrubach M10 (dobrych, z porządnego sklepu), z dużą przerwą między kołem a zwrotnicą (przewidziane miejsce na tarczę) i wytrzymały mojego szwagra (cuś koło 100kg) jak usiadł dla żartu pod nieobecność Juniora.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 15, 2012, 12:04:50 pm »
A piastę do mocowania jednostronnego kupić nie można ? ;p
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 15, 2012, 12:32:30 pm »
kiedyś w cylkoturze były jednostronne na oś 12mm. Kosztowały coś ok. 150zł/szt. Porównując to z ceną, wytrzymałością i dostępnością części zamiennych piast na oś 20mm takie rozwiązanie wypada słabo. Oczywiście są też inne (np. z hamulcem bębnowym), ale nigdy takich nie spotkałem w rozsądnych cenach  :(

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 16, 2012, 03:56:07 pm »
Ktoś to musi mieć, popatrzę po hurtowniach choć czasami nawet podstawowych korb na szosę im brakuje ;)))
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl