Autor Wątek: przycinają się przerzutki  (Przeczytany 6074 razy)

nostiamo

• kolarz na poziomie
przycinają się przerzutki
« dnia: Lipca 06, 2012, 06:22:37 am »
Witajcie
Zwracam się z zapytaniem do bardziej doświadczonych Kolegów i Koleżanek. Zapytanie moje mianowicie dotyczy przerzutek w moim rowerku. Typ BASE z Cykloturu - słuchajcie przycina mi się przerzutka na 3 biegu. Nie wiem co jest grane a ja aż wstyd się przyznać, no ale baba jestem i niekoniecznie się na tym znam. Rowerek przeszedł gruntowny przegląd przed sezonem i... dalej się przycina. Kiedy jadę sobie na 2 i przerzucam na 3 po prostu jest chwuila chrobotu i...dalej nie ma jazdy łańcuch się zatrzymuje i trzeba wracać na 2.  Macie może na to jakiś pomysł albo jest ktoś z Warszawy lub okolic, kto zechciałby zerknąć na to swoim oczkiem???
Poza tym od ostatniego bliskiego spotkania z szyną kolejową mam wrażenie jak już wcześniej pisałam, że nieco bardziej wężykuję. Opona wygląda na zdrową, wydaje mi się, że nie bije, kiera nie skręcona(chyba:) )Wspomóżcie koleżankę i zerknijcie na moją poziomkę.
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2012, 03:09:14 pm wysłana przez nostiamo »

tomek70

• całkiem inny wariat
Odp: przycinają się przerzutki
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 06, 2012, 07:04:58 am »
Cześć sądząc po opisie linka jest poluzowana. Od przedniej przerzutki wychodzi linka i biegnie sobie biegnie aż do manetki na kierownicy. W miejscu gdzie wchodzi do manetki jest takie ząbkowane coś którym można pokręcić. Trzeba to pociągnąć do siebie lekko, i pokręcić kilka obrotów w lewo spróbować czy przerzuca, jak nie to znowu kilka obrotów w lewo.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 06, 2012, 07:32:28 am »
ja bym obstawiał śrubkę regulacją " H " w przedniej przerzutce. wkręciła się i wodzik nie chce dalej pociągnąć. Miałem to samo jak jeździłem po dziurach, w końcu się wkurzyłem i wykręciłem ją na stałe :)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 06, 2012, 07:34:10 am »
chodzi o przerzutkę przednią? :) czy łańcuch zakleszcza się pomiędzy wielką a średnią koronką? Czy po prostu w ogóle spada "na zewnątrz"? Na "1" (najmniejszy) schodzi dobrze i nie ociera o łańcuch?
Regulacja przedniej przerzutki (szczególnie w poziomkach) to tragedia, lepiej podejdź do porządnego serwisu, bo "na słowo pisane" to może być ciężko zdiagnozować i wytłumaczyć, wręcz może np. wymagać ingerencji sprzętowej, tj. likwidacja podkładek pod blatem (ta największa zębatka) :(
A połowa poziomkowiczów, szczególnie posiadających rowery od Pana Mariusza, z przerzutką przednią ma problemy..

Co do wężykowania, sprawdź czy koła masz ciągle w jednej linii, czy po prostu ramy nie skrzywiłaś. Może być jeszcze pęknięty tylny widelec. Ale obstawiam, że masz tylko wrażenie, stres je spotęgował  :P

nostiamo

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 06, 2012, 10:05:31 am »
drodzy Koledzy otóż jeśli chodzi o przerzutki to rower był w decathlonie na przeglądzie - mam am znajomego i wiem, że zostało to na 200% wyregulowane i zrobione jak należy. czemu wróciło znowu - nie wiem. Kolega proponował zdjęcie 2 blatów i zostawienie tylko 3 - nie myślałam o tym szczerze mówiąc na wzniesienia wolałabym mniejsze biegi tez mieć:)
Nie wiem co z tym zrobić a wkurza mnie to kiedy chcę pocisnąć szybciej bo bieg 2/8 robi się za mało. No nie wiem nie wiem co by tu... napisałam do Cykloturu co oni na to. Ale nie uśmiecha mi się, żeby słać do Poznania z wawy prawie rower ( bo jest jeszcze na gwarce). A co do wężykowania - koła mam prosto w 1 linii. widelce nie pęknięte. może jednak to stresik po wyrąbaniu gleby ale trudniej mi ładnie utrzymac się przy krawędzi jezdni. Cóż szukam dalej pomysłu, zobaczę co z Cyklo odpiszą , a Was prosze o dalsze pomysły lub spotkanie i zerknięcie na moja poziomkę

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 06, 2012, 06:23:38 pm »
To że było wyregulowane to nic nie znaczy tez trzeba regulować co jakiś czas. Próbowałaś tak jak mówiłem? Jeśli  w lewo pokręcisz w  to nic się nie stanie nie bój się . Co do regulacji skrajnego położenia śrubą to raczej dziewczyna nic nie kręciła to nic się nie mogło przestawić tam. Jak krecenie śrubą przy manetce nie pomoże to zastaje naciągniecie linki ale sama raczej z tym sobie nie poradzisz pozostaje kogoś poprosić nie trzeba jechać do serwisu to nie jest nie wiadomo co, tylko odkręcenie śrubki i podciągniecie linki ale spróbuj pierwsze tą śrubką przy manetce

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 06, 2012, 10:13:26 pm »
Tak przez net nie wiele się da poradzić, oprócz tego o czym koledzy już pisali.
Ale jakbyś może nagrała filmik i pokazała co się właśnie dzieje ... :)

Chętnie bym zerknął osobiście, ale chyba jednak mieszkam za daleko ;)

Pozdrawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

nostiamo

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 06, 2012, 10:22:14 pm »
filmik a własciwie jego część pojawia się tu - sorry za jakość kręciłam telefonem w garazu  - może jutro zrobię lepszy na słonku aparatem
http://www.youtube.com/watch?v=vgkuqEV8s1M
http://www.youtube.com/watch?v=vgkuqEV8s1M

oj oj oj  widzę, że filmik bardzo się zniekształcił z obrazem - nagram jutro  cos lepszego

paaj

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 06, 2012, 10:53:51 pm »
Faktycznie niewiele widać. Mała rada- jeżeli mogę, co do jutrzejszej sesji nagraniowej.
Lepiej było by widać gdyby filmowane było od czoła suportu wzdłuż łańcucha lub od strony fotela, też wzdłuż łańcucha.
Wiem że trzymać prosto aparat i kręcić korbą z jednoczesnym przerzucaniem biegu jest ciężko ale może poprosisz kogoś o pomoc w nagraniu ?.
Może po obejrzeniu coś wpadnie komuś do głowy.

Miłego filmowania
Paweł

paaj

« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 06, 2012, 11:03:39 pm »
Jeszcze jedna rzecz. Z tego co wcześniej pisałaś, możliwe jest że podczas upadku skrzywiłaś lekko prowadzenie łańcucha w przerzutce. Zerknij rano czy " płetwa "  czyli prowadzenie jest równoległe do łańcucha i zębatek.
Może to ona blokuje łańcuch przed wejściem na największą tarczę, bo na jednym z twoich dzisiejszych filmików wyraźnie w pewnym momencie słychać metalowe tarcie i blokowanie. Ale może się mylę :(

nostiamo

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 07, 2012, 08:55:22 pm »
Szanowne Koleżeństwo,
informuję z nieskrywaną radością, że problem przycinania się przerzutek został zażegnany:) sytuacja nieco śmieszna ale udało się. Pojechałam do mojego serwisanta ale samochodowego odebrac olej. Pojechałam rowerkiem. Popatrzył a ja mu w między czasie opowiedziałam, że mam problem z przerzutką . Gość jest złota rączka poszperał przy sprzęcie z 10 minut, pokręcił pokręcił podciągnął linkę  i jest rewelacja. Działają wszystkie biegi bez zarzutu. Nic nie obciera i nie trzeszczy - no marzenie:)
Za wszelkie sugestie i porady co i jak dziękuję. Wasze uwagi okazały się równiez pomocne

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 07, 2012, 09:13:10 pm »
Dobrze, że roweru do Poznania nie wysłałaś. ;)
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

paaj

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 07, 2012, 11:14:12 pm »
No i po kłopocie -teraz tyko jeździć i cieszyć się życiem :).
Szerokiej drogi bez torów kolejowych.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 08, 2012, 10:49:34 am »
A nie mówiłem :)