Autor Wątek: stelaż siodełka a`la Jetrike  (Przeczytany 9440 razy)

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
stelaż siodełka a`la Jetrike
« dnia: Kwietnia 03, 2012, 07:23:57 pm »
Dzisiaj w pracy udało mi się wykombinować coś takiego:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7be99ce657c21edb.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0a14763c013982e4.html
na podstawie rysunku zamieszczonego tutaj:
http://jetrike.com/download.html?Jetrike-Rev-A-Plans
i rad kolegów:
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1580.0
I tak sobie myślę...
Jeżeli by się uzbierało kilka-kilkanaście chętnych osób to mógł bym nakłonić szefa do uruchomienia takiej krótkoseryjnej produkcji.
Albo przynajmniej elementów do samodzielnego pospawania. Niech sobie każdy poprzeczki zamontuje wg własnego uznania. Te u mnie to na razie wersja testowa.
Jeżeli jest ktoś zainteresowany to piszcie. No i jeżeli mogę prosić to rzućcie jakieś propozycje ile byście byli skłonni zapłacić za coś takiego.
Zaznaczam że moim celem nie jest chęć zysku, ale żeby z szefem porozmawiać muszę mu coś zaproponować.

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: stelaż siodełka a`la Jetrike
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 03, 2012, 08:56:51 pm »
+ 1 może zainteresowany - zależy od wagi gotowego stelaża.

horizon

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 03, 2012, 09:00:32 pm »
Koniecznie napisz jaka waga i czy byłaby np możliwość mniejsze dla dzieciaka wystrugać :)

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 03, 2012, 09:16:34 pm »
2,5kg
Gdyby zrezygnować z jednej poprzeczki, czyli zrobić tak jak jest w oryginale to wychodzi 2,1kg
Można zrobić mniejsze, można zrobić inne, można zrobić wszystko. Wiąże się to tylko z napisaniem nowego programu dla giętarki, co nie jest sprawą skomplikowaną, ale zawsze jest wykorzystywane jako pretekst żeby podbić cenę. Tak jak w przypadku wypałek laserem czy plazmą, ale to tak BTW. Myślę że jak by się udało przewalczyć wykonanie jakiejś krótkiej serii to przemycił bym tam taki indywidualny egzemplarz :):):)
Ten stelaż jest z rurki 22x1,5. Taki zrobiłem bo nie chciało mi się zmieniać osprzętu w giętarce. Zastosowanie rurki 20x1,5 dało by wyniki odpowiednio 2,3 i 1,9 kg. I wytrzymałościowo powinno być OK.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 03, 2012, 11:38:21 pm »
Taka moja sugestia. Rurki poprzeczne, zwłaszcza dolna, powinny mieć bardziej kształt U, niż V. Ułatwi to mocowanie fotelika do ramy.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 04, 2012, 07:34:42 am »
Dla mnie niestety za ciężkie, odpadam.

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 04, 2012, 11:46:13 am »
Zrobiłem rozeznanie dla aluminium. Waga wychodzi troszkę ponad kilogram i cena za materiał kilkanaście złotych. Na temat ceny za gięcie będę mógł się wypowiedzieć po świętach. ale myślę że całość by się zamknęła grubo poniżej 100. Tylko w przypadku alu dochodzi problem ze spawaniem....
oki, właśnie wróciłem do domu i zważyłem za kuchennej wadze :D 2377g czyli ze spawami dobije do 2400
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2012, 04:57:53 pm wysłana przez caxap »

mareksiudak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 04, 2012, 08:40:25 pm »
Ja za swoje aluminiowe ze spawaniem zapłaciłem 160zł, tam własnie te rozpórki były po łuku/okregu. Było dość lekkie, około 1.5kg, rurka alu chyba 30x2.
Ja bym zrobił jeszcze węższe tak 38cm ??;) I te rozpórki po łuku.

Sa jeszcze w sieci gdzies plany takiego fajnego siodełka z rurek, gości sprzedaje plany do budowy LWB i tam tez jest takie fajne siedzenie, jutro bede miał chwilkę czasu to znajde te plany.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O tu znalazłem :)

http://sites.google.com/site/recycledrecumbents/seat-frame-construction
http://sites.google.com/site/recycledrecumbents/seat-covering

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2012, 11:03:31 pm wysłana przez mareksiudak »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 04, 2012, 08:40:29 pm »
Mam dostęp do spawania alu, więc nawet sam podgięty stelaż alu by mnie urządzał. Wygląda na to że znowu jestem zainteresowany :)

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 04, 2012, 09:28:05 pm »
no to na razie jest nas dwóch :) a alu spawasz własnoręcznie czy zlecasz? a jeżeli tak to jak Cię za to liczą i ile?? za 1 połączenie, za łączną długość spoin, itp. ...??

horizon

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 05, 2012, 08:25:22 am »
Z aluminium ja też byłbym zainteresowany - może byc oczywiście do własnego pospawania.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 05, 2012, 08:45:53 am »
Zlecam, co do kosztów to zależy od zakładu ale zwykle robotę wycenia się ''na oko''.

motylek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 15, 2012, 08:10:32 pm »
Jeśli z ALU to i ja byłbym zainteresowany, może nawet 2 albo i 4 szt. wszystko zależne od ceny :D

Co do spawania to sobie pospawam sam bo takową możliwość mam. Gięcie też robiłem sam, ale giętarką i walcarką własnej konstrukcji więc średnio z osiowością łuków było.

Powiesz mi jeszcze tylko czy rurki sa wcześniej frezowane na końcach czy cięte na prosto ??

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 17, 2012, 07:30:10 pm »
Sorry wszystkich, ale z gięcia w najbliższym czasie nic nie będzie. Skończył mi się dostęp do maszyny :(:(:(
W wolnej chwili spróbuję spenetrować rynek i sprawdzić ile by za takie gięcie wzięli w innych firmach.
Motylek:
 rurki (poprzeczki) "frezowałem" w wiertarce stołowej już po gięciu.
A tak BTW to wysłałem Ci wiadomość na priv i nie mam odpowiedzi... >:( ;).

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 18, 2012, 12:45:43 pm »
witam wszystkich,podepne sie pod temat poniewaz przygladalem sie z boczku.Mam dostep do giecia, spawania,wiercenia,frezowania a nawet malowania proszkowego aluminium,moj brat ma firme ktora zajmuje sie obrobka metali i malowaniem wiec jesli znalazloby sie kilku chetnych to zrobimy prototyp,moze cos z tego bedzie.pozdrawiam :)