Autor Wątek: Kupie mufe i glowke  (Przeczytany 2853 razy)

Tomasz11

• sympatyk
  • *
Kupie mufe i glowke
« dnia: Lutego 11, 2012, 08:42:00 pm »
Witam !

Kupię mufę i główkę ze stali. Mufa standardowa, chyba że musi być inna (?). Robię swb ass i tak sobie myślę o kwestii zaczepiania stopami o przednie koło. Jeśli chodzi o główkę to ma być długa na dobre 15 cm i pod stery 1 i 1/8 cala. Oczywiście mogą to być części wycięte ze starego grata.
Rama do tego swb będzie ze zwykłej stali St3s. Przekrój kwadratowy 50 na 50 mm, gr. ścianki 2 mm. Do tego na tył zwykły, sztywny widelec przedni.

Pozdrawiam
Tomasz 

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Kupie mufe i glowke
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 11, 2012, 09:32:09 pm »
Przekrój kwadratowy 50 na 50 mm, gr. ścianki 2 mm.
To straszny czołg będzie, chyba że wagowo przekraczasz 100 kg i planujesz do tego jakiś konkretny bagaż. Ścianka 1.5 spokojnie da radę przy tym przekroju a i tak będzie miała ogromny zapas wytrzymałości.

karol

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Kupie mufe i glowke
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 13, 2012, 11:26:01 am »
Dobrze mówi. Pierwszy rower miałem z profila 40x60x2 i było to nieco za ciezkie. Teraz zrobiłem 40x60x1,5 i i tak jest zapas wytrzymałości ale masa roweru jest już akceptowalna (ok 16kg). Z profila 40x60x3 zrobiłem przyczepę do samochodu i woziłem nią ponad tonę, więc nawet na faceta 100kg profil o połowę cieńszy powinien wystarczyc z dużym marginesem bezpieczeństwa. A za ciężki rower może dać popalić i zepsuć trochę przyjemność z jazdy