Autor Wątek: Koła przdnie do mojej kijanki - czy tak mogą wyglądac szprychy???  (Przeczytany 7528 razy)

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
No i w końcu udało się skompletować i zapleść koła. Efekt jednak mnie mocno zaniepokoił. Spójrzcie koledzy na zdjęcia i napiszcie czy tak to może wyglądać i czy będzie działało?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6e39b622e8b6ec6c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/17be619dc7a07d11.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d964960cddd4b1d.html
Słowo "szprycha" zawsze kojarzyło mi się z czymś prostym, tutaj natomiast nie ma grama prostoty :) Przyczyną jest pewnie znaczna szerokość piasty w stosunku do niewielkiej odległości pomiędzy piastą i obręczą. Nypel układa się na obręczy prostopadle do stycznej a szprycha układa się pod kątem wynikającym z geometrii zaplotu
Mniemam nic się nie da z tym zrobić, no chyba że zapleść na dwa krzyże, ale i tak nie wiadomo jaki był by efekt.
Da się eksploatować tak zaplecione koło czy z czasem może się coś złego wydarzyć??

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
Odp: Koła przdnie do mojej kijanki - czy tak mogą wyglądac szprychy???
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 04, 2012, 02:27:11 pm »
Piasta jest za duża żeby zapleść na 3x. Trochę tka pojeździ, ale być może że później
będą szprychy pękały przy nyplu, lub nypel może uszkodzić obręcz, bo nie leży na obręczy na całej swej powierzchni.

Powinieneś zapleść na 1 lub 2 krzyże.

Pozdro :)

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 04, 2012, 03:08:46 pm »
czasami, przy szerokich obręczach, rowerowych lub motocyklowych, obręcz ma gniazda nypli ustawione pod kątem. Nie wiem z jakiego materiału masz obręcz, ale przy stalowej można byłoby spróbować ponaginać trochę gniazda.

Ja pewnie zaryzykowałbym jazdę na takich kołach, chociażby z lenistwa  ;D Jak się popsuje to przetestowałbym inne rozwiązanie.

W najgorszym wypadku możesz zapleść na słoneczko, będą najmniejsze kąty.

Przy okazji, to jest piasta motocyklowa?

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 04, 2012, 04:57:05 pm »
Pewnie zaryzykuję i będę jeździł tak jak jest. Jak ją w końcu poskładam. :) A kiedyś wymienię.
Też myślałem żeby rozwiercić gniazda pod kątem, ale chyba za mało "mięsa" ma obręcz na takie zabiegi.
Słoneczko chyba nie wchodzi w grę, to są hamulce bębnowe. A jeden krzyż wystarczy?
A bębny? Jeden ze starego dobrego Komara drugi z Ogara. Z Komara lepszy jest bo ma cieńsze szprychy i otwory są OK. W Ogarowskim wierciłem dodatkowe otwory.

Bryxon

• Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 04, 2012, 05:14:47 pm »
Cześć,

Też mam podobny widok po zamontowaniu w kole 20' na wysoko profilowej obręczy (od Leitry) piasty Nexus 8.
Szprych i nyple wyglądają nienaturalnie ale dzięki 3 krzyżom konstrukcja jest niebywale sztywna.  Co więcej szprychy okazały się odrobinę za krótkie i gwinty mocno wystają nad nyple..
Tłukę już tym kołem 2 tysiąc i wymieniłem jedną szprychę naruszoną po tym jak rower zwalił się na ziemię zapięty za tylne koło.
Myślę że nie masz się co obawiać - u mnie też szprychy w widoku z góry są wygięte w łuki - mały czas się już ułożyć i nic nie pęka.

Wszystko naprawdę wyjdzie po testowej jeździe :) ale jak zaplatasz koła to symptomy dzwiękowe problemów znasz..

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

Yeti

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 04, 2012, 05:50:25 pm »
Też myślałem żeby rozwiercić gniazda pod kątem, ale chyba za mało "mięsa" ma obręcz na takie zabiegi.
Chyba łatwiej włożyć jakiś pręt w gniazdo nypla i wygiąć gniazdo w odpowiednią stronę. Rozwiercając zrobiłbyś luzy na gnieździe.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 04, 2012, 06:12:47 pm »
Są specjalne podkładki. Ale pioruńsko ciężko je kupić (nawet trudniej jak tulejki na szprychy konwertujące od otworów 2.34 w piaście..). Na szczęście własne wykonanie jest dość proste (pręt mosiężny, brzeszczot, wiertareczka i jechane.. i tak z 36 razy)

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 04, 2012, 06:17:51 pm »
też mi chodziło to po głowie, jakieś takie skośne, tylko czy nie będą się kręcić razem z nyplem w trakcie centrowania

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 07, 2012, 01:47:44 pm »
Ja myślę, że trzeba oddać głos doświadczeniu. Jak się zaczną szprychy sypać, to dasz krótsze szprychy i o jeden krzyż mniej. Słoneczko - nie znajdziesz nawet takich krótkich szprych:)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 07, 2012, 03:37:56 pm »
Słoneczko - nie znajdziesz nawet takich krótkich szprych:)
Wszystko jest do zrobienia, kwestia chęci i opłacalności: http://allegro.pl/szprychy-nietypowe-dlugosci-nietypowe-grubosci-i2079050923.html

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 11, 2012, 07:00:49 pm »
O, dzięki, i rozwiązał się problem użycia tylnej piasty Mavic Crossride, która wymaga prostych szprych:)

barba

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 12, 2012, 11:13:23 am »
Poznałem gościa osobiście :) Fajny człowiek i niezły elektryk. Troszkę kombinuje i podpierdziela pomysły więc uważajcie z patentami.

W Warszawie jest jeszcze firma Ar-Mar s.c. http://skleprowerowy.pl/ oni mają specjalistyczną maszynkę i dorabiają szpryszki. Widziałem ich robotę i zaplatałem tymi szpryszkami koła 16" na słoneczko. Nie wiem czy przypadkiem ten gość tam nie robi szprych bo kiedyś sam się o to pytał.

caxap

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 12, 2012, 10:14:41 pm »
że tak wrócę do moich kółek.
bo staram się je wycentrować i tak średnio to wychodzi.
myślicie że "bicie" w zakresie 1mm to za dużo w codziennej eksploatacji?? to jest 20''