Autor Wątek: Korba mocowana na zewnątrz od pedałów  (Przeczytany 12470 razy)

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
Korba mocowana na zewnątrz od pedałów
« dnia: Stycznia 20, 2012, 09:20:05 am »
Zacznę od obrazka, żeby nie rozpisywać się o co mi chodzi:

Czy ktoś już robił taką korbę? Szukam jakiegoś prostego sposobu na wykonanie podobnej.

Pomysły dotychczas rozważane:

1. Gięty drut - problem z nawleczeniem pedałów

2. Korba z czterech ramion korb tradycyjnych - dużo dłubania i mało estetyczny wygląd

3. Osie pedałów wraz z łącznikiem środkowym (jedna część) i dwa dokręcane łączniki od pedałów do łożysk - zastanawiam się czy korby wieloczęściowe mogą być podobnie sztywne co pojedynczy drut.

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
Odp: Korba mocowana na zewnątrz od pedałów
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 20, 2012, 10:50:42 am »
Albo sposób mocowania ala korbowód i wał korbowy? Tzn. korba z jednej całości+ pedał skręcany z dwóch połówek i obejmujący korbę?

Yeti

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 20, 2012, 11:30:11 am »
hm... czy tam są łożyska ślizgowe? Początkowo myślałem wyłącznie o kulkowych i nie widziałem sposobu ich nawleczenia...

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 20, 2012, 02:02:54 pm »
Tak, to łożyska ślizgowe. Wprawdzie w silniku spalinowym są smarowane przez olej, ale przy pedałach temperatura pracy, tarcie itp. jest nieporównywalnie mniejsze. Myślę, że przedzielona na pół tulejka ze samosmarującego tworzywa da radę
takie cos na przykład
http://www.darex-lozyska.pl/oferta.php?id=j

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 20, 2012, 06:23:46 pm »
A czy nie najprościej skorzystać z pedałów na łożyskach maszynowych i po prostu dotoczyć odpowiednią oś wkręcaną w "korbowody"? albo zamiast kontry w pedałach wkręcić "korbowody" (ale trochę ciężko to będzie zakładać..)
Jeszcze jedna uwaga. Jeżeli nie ma to być sprzęt mocno rekreacyjny, to "druciki" jak w rowerach wodnych mogą być za mało sztywne (i "skrętnie" i "na boki") i będziesz musiał kombinować coś z np. profili.
A zysków wiele w tej konstrukcji nie widać (albo dokładniej widzę jeden: może być niskooooo)

Yeti

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 20, 2012, 07:05:17 pm »
Co prawda jestem na etapie szukania koncepcji i jeszcze nie zdecydowałem co zbuduję, ale z pewnością nie zbuduję roweru z obrazka ;)

Kombinacja z gotowymi pedałami wydaje mi się karkołomna. Zgrać wszystkie gwinty tak, żeby korba zawsze po skręceniu przypominała korbę, to byłby wyczyn. Prędzej widziałbym osie pedałów mocowane do reszty przy pomocy jakichś obejm.

gromanik

• kolarz na poziomie
    • Białołęka dla rowerów
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 20, 2012, 09:51:00 pm »
http://carbonbike.pl/ robi z rurek z jakiegoś alu na giętarce uchwyty na ręce służące do przekazywania napędu w handbike'ach - może by coś poradzili?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 20, 2012, 09:54:06 pm »
Co prawda jestem na etapie szukania koncepcji i jeszcze nie zdecydowałem co zbuduję, ale z pewnością nie zbuduję roweru z obrazka ;)
To może od innej strony, dlaczego chodzi Ci po głowie takie a nie inne rozwiązanie? Imho im więcej typowych rozwiązań tym łatwiejsza ewentualna naprawa / wymiana.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 21, 2012, 02:53:09 am »
13kg velomobil Heralda Winklera http://turanga.com/blog/?p=176
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Jarek-LT

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 21, 2012, 03:48:38 pm »
Yeti
 Twoja koncepcja jest do zrealizowania jednak w lekko bardziej usztywnionej formie,
 tzn. po środku pedałów jest trzecie podparcie dla usztywnienia całości.
 Taki napęd wykorzystuje się w ROWERKACH WODNYCH.

Jarek-LT

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 21, 2012, 06:59:27 pm »
Taki układ z blatem po lewej stronie zastosowali kiedyś Marek Utkin i Jacek Ziólkiewicz w swoich trójkołowcach zbudowanych z odrzucanych zbiorników od MIG'a albo przynajmniej jeden taki zbudowali. Sam widziałem. Blat z jedną korbą był po lewej, ppotem pedał, korba o podwójnej długości, pedał i druga korba. Łożyska były 2 - na skrajach. Łańcuch szedł po lewej stronie, na przekładnie pośrednią, za fotelem a potem drugi łańcuch, normalnie po prwej stronie, na tylne koło. Nie pamiętam jak zrobili korbę podwójną, ale w tandemie obok siebie (side-by-side) jednośladowym, który przyjeżdża na Warszawską Masę Krytytczną są to dwie pospawane korby i wcale to źle nie wygląda. Nie wiem, tylko jak przedłużyli osie w pedałach. Natomiast sama prostość - nie wkręca się pedałów do oporu w środkową korbę, tylko tak aby było w linii i zaspawujesz na stałe.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Yeti

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 21, 2012, 09:21:55 pm »
To może od innej strony, dlaczego chodzi Ci po głowie takie a nie inne rozwiązanie? Imho im więcej typowych rozwiązań tym łatwiejsza ewentualna naprawa / wymiana.

Chodzi mi po głowie coś a'la Nissan Gravity Racer z napędem mięśniowym. Konstrukcja prosta i typowa, z wyjątkiem korby...

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 21, 2012, 10:13:18 pm »
Fajny koncept, w tym układzie nietypowe korby faktycznie mają sens. Pamiętaj żeby uwzględnić miejsce na poruszające się kolana podczas pedałowania.

Yeti

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 22, 2012, 12:28:45 am »
Fajny koncept, w tym układzie nietypowe korby faktycznie mają sens. Pamiętaj żeby uwzględnić miejsce na poruszające się kolana podczas pedałowania.
Spoko, niewielka przestrzeń bagażowa też już jest w planie ;) Oby tylko plany się ziściły...

Bardzo chciałbym uniknąć trzeciego punktu podparcia korby ze względu na prostotę konstrukcji. Najbardziej przemawia do mnie jakaś gięta rura/drut z łożyskami ślizgowymi.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 22, 2012, 09:38:24 am »
To było by najprostsze ale podejrzewam że bez pedałów jazda była by po dłuższym czasie uciążliwa - na samej rurce punkt podparcia stopy był by za wąski.